Több kórházi ágy jut ezer lakosra a V4-országokban, mint Nyugat-Európában

2020.03.27. 18:50

Sokkal jobban felkészültek a koronavírus-járványra a V4-országok, ez derül ki egy most megjelent brit kutatásból. Az elmúlt évtizedekben ugyanis Európa-szerte sok helyen csökkentették a kórházi ágyak számát - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

"Nincs elég kapcsolat az európai országok kórházai között és mindenhol túl kevés az intenzív osztályi ágyak száma, ezért alig vagyunk felkészülve a koronavírus ellen" – nyilatkozta Kai Zacharowski az Európai Aneszteziológiai Egyesület (European Society of Anaesthesiology) elnöke, a frankfurti egyetemi kórház professzora. Majd hozzátette: "az elmúlt évtizedekben Európa-szerte csökkentették a kórházi és intenzív ágyak számát és most rájövünk, hogy nincs belőlük elég."

Ezt mutatja az alábbi grafikon, amelyet a The King's Fund brit egészségügyi kutatóközpont tett közzé. Ebből világosan látszik, hogy Nagy-Britanniában, az utóbbi 30 évben megfeleződött a kórházi ágyak száma.

Forrás: V4NA

De melyek azok az országok, amelyek a legtöbb kórházi ággyal rendelkeznek? – tette fel a kérdést a Nimblefins brit kutató cég. A lista azért objektív, mert mindenhol az 1000 lakosra eső ágyak számán alapszik. Németország került az első helyre, 8 ággyal. Közvetlenül utána jön Ausztria 7,37, és Magyarország 7,02 ággyal. A V4-országok szintén a lista elején vannak. Csehország és Lengyelország a 4. és 5. helyen, Szlovákia a 8.-on.

Forrás: V4NA

 

Aki csak felületesen olvasta korábban az ezzel kapcsolatos híreket, annak talán meglepő, hogy a nyugat-európai országok a V4-ek mögött, jóval hátrébb szerepelnek. Luxemburg csak a 12., Olaszország és Spanyolország csak a 18. és 19., a sort pedig Nagy-Britannia, Dánia és Svédország zárja 2,54 és 2,22 kórházi ággyal, 1000 lakosra vetítve. Ebből logikusan következik az a grafikon is, amely a koronavírus-járvány szempontból a legkevésbé felkészült országokat mutatja. A grafikonon a zöld oszlopok a lakosság nagyságát mutatják, a sárga vonal pedig a kórházi ágyak számát. Annál rosszabb egy ország helyzete, minél jobban a vonal fölé emelkednek az oszlopok.

Forrás: V4NA

Nem véletlen, hogy Emmanuel Macron francia elnök a héten "hatalmas befektetést" ígért a kórházaknak - ha majd a járvány véget ér.