Spanyolországban 64 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma

Spanyolország kórház egészségügy katona  védőruha maszk Koronavírus korona virus fertőzés karantén elkülőnítő Barcelona ideiglenes
A Spanish soldier stands next to beds set up at a temporary hospital for vulnerable people at the Fira Barcelona Montjuic centre in Barcelona on March 25, 2020, during the new coronavirus epidemic. - Spain's coronavirus death toll overtook that of China, rising to 3,434 after 738 people died over the past 24 hours, the government said. The spiralling number of deaths came as Spain entered the 11th day of an unprecedented lockdown to try and rein in the COVID-19 epidemic that has now infected 47,610 people, the health ministry said. (Photo by Pau Barrena / AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra is gyors ütemben növekszik a halottak száma Spanyolországban. Már több mint 64 ezer regisztrált beteg van az országban, a halottak száma megközelíteti az ötezret.
Vágólapra másolva!

Eddig 4858 beteg halt bele a fertőzésbe Spanyolországban - írja a SkyNews.

A lap azt írja, hogy a koronavírusos betegek száma péntekre elérte a 64 059 főt.

Csütörtökön ez a szám még 56 188 fő volt.

Ideiglenes kórházi ágyak Spanyolországban Forrás: AFP/Pau Barrena

Ez azt jelenti, hogy egyetlen nap alatt 769 ember halt meg,

míg országszerte 7871 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

Az országban 9357-en gyógyultak meg, az ő számuk mintegy 2300-zal növekedett az elmúlt egy napban.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerint az eddig ismertnél valószínűleg jóval több fertőzött lehet az országban, mivel vannak, akiknél nem okoz tüneteket a koronavírus, a nagyon enyhe tünetekkel rendelkezőket pedig nem tesztelik, és így nem kerülnek be a statisztikába.

Sok egészségügyi dolgozó is megfertőződött

Fernando Simón napi online sajtótájékoztatóján azt is elmondta azt is elmondta, hogy más országokhoz képest Spanyolországban magas a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma, akik közül eddig több mint 9400-en fertőződtek meg.

A járványügyi szakember úgy fogalmazott, hogy

akiknek aránya 14,7 százalék az összes kimutatott esethez képest.

A belügyminisztérium információi szerint a rendőrök és csendőrök közül mintegy 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást.

33 százalékra esett vissza forgaloma közutakon

A 13 napja tartó szükségállapottal járó korlátozások megszegése miatt 80 embert vettek őrizetbe egy nap alatt, és csaknem 11 ezer bírságot szabtak ki a hatóságok.

A rendőrség figyelmeztetett: a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést, és

azok, akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak,

mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni.

A közlekedési minisztérium arról számolt be, hogy a korlátozások miatt a közutakon a szokásoshoz képest 33 százalékos a forgalom. A távolsági buszok kihasználtsága 3,5 százalék, az elővárosi vonatoké 10 százalék, a többi vasútvonalon pedig 5 százalék.

A tárca azt is közölte: a Renfe spanyol vasúttársaság az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé teszi a közlekedést a járvány idején.