Boris Johnson is elkapta a koronavírust

vote election politics Horizontal
Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers a speech outside 10 Downing Street in central London on December 13, 2019, following his Conservative party's general election victory. - UK Prime Minister Boris Johnson proclaimed a political "earthquake" Friday after his thumping election victory cleared Britain's way to finally leave the European Union after years of damaging deadlock over Brexit. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Boris Johnson brit miniszterelnök tesztje pozitív lett koronavírusra. Nem csak ő, hanem a brit egészségügyi miniszter tesztje is pozitív lett.
Vágólapra másolva!

A BBC azt írja, hogy közleményt adott ki a Downing Street, amelyben az olvasható, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök tesztje pozitív lett koronavírusra.

Boris Johnson aktívan részt vesz a koronavírus elleni küzdelemben Forrás: AFP/Henry Nicholls

A lap azt is írja, hogy Boris Johnson tünetei enyhék, és önkéntes karanténba vonult.

A brit kormányfő közölte, hogy az ilyen esetekre előírt eljárásnak megfelelően otthonában, vagyis a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián elkülönítésbe vonult,

de dolgozik, irányítja a brit kormány járványellenes tevékenységét, és a technológia segítségével folyamatos kapcsolatban áll stábjával.

Boris Johnson videóban is üzent, ebben arra kéri az ország lakosait, hogy maradjanak otthon, mert ezzel életeket lehet menteni.

Boris Johnson elmondta, hogy észlelte magán a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit: lázas lett, és ezt makacs köhögés kíséri.

A tesztet Chris Whitty professzor, a szigetország egészségügyi főtisztviselője ajánlása alapján végezték el.

Nemrégiben bejelentették, hogy gyermeket vár Carrie Symonds, Johnson élettársa, aki a kormányfővel együtt a Downing Streeten lakik. A pénteki tájékoztatás nem tért ki arra, hogy őt is alávetették-e szűrésnek.

Johnson köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozóinak és annak a 600 ezer önkéntesnek, aki a kormány minapi felhívására jelentkezett,

hogy segítsen az járványellenes küzdelemben.

A kormány a hét elején eredetileg 250 ezer önkéntes jelentkezését kérte, de már a felhívás után első nap több mint félmillióan jelentkeztek,

és számuk péntekre elérte a 600 ezret.


Nem sokkal Johnson Twitter-üzenete után a Downing Street szóvivője elmondta, hogy a miniszterelnök csütörtök délután kezdte érezni az enyhe tüneteket és éjfélkor ismertették vele a szűrés pozitív eredményét.

A szóvivő szerint Johnson az érvényes útmutatásnak megfelelően hét napot tölt elkülönítésben, és házhoz szállított ételeit ez idő alatt nem viszik be rezidenciájára, hanem ajtaja előtt hagyják.

Nem sokkal a bejelentés után Matt Hancock egészségügyi miniszter közölte, hogy orvosi tanácsra ő is koronavírustesztnek vetette alá magát, és lelete szintén pozitív lett.

Johnson szerdán részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti vitanapján, és a hagyományoknak megfelelően szemtől szemben ült Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 70 éves vezetőjével,

Corbyn pénteken a Twitter portálon gyors felépülést kívánt a kormányfőnek, és hangot adott reményének, hogy Johnson családja egészséges.

A Munkáspárt hamarosan leköszönő vezetője nem említette, hogy őt is alávetették-e koronavírustesztnek.

A királyi család

A Buckingham-palota, II. Erzsébet királynő londoni hivatala nem sokkal a miniszterelnök pozitív koronavírusleletéről szóló bejelentés után közleményben tudatta, hogy a 94. évében járó uralkodó jó egészségnek örvend. A kommünikében nem szerepel, hogy az uralkodót, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, alávetették-e koronavírusszűrésnek.

A palota tájékoztatása szerint a királynő legutóbb március 11-én találkozott Boris Johnsonnal, és minden vonatkozó egészségügyi útmutatást betart.

Károly trónörökösről, az uralkodó elsőszülött fiáról a héten szintén kiderült, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal.

A 71 esztendős walesi herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában a királyi család skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában vonult elkülönítésbe. Kamilla hercegnő koronavírustesztje negatív lett.

Károly az udvar tájékoztatása szerint jól van, dolgozik, a fertőzés csak enyhe tüneteket okozott nála.