Húsvétig egy számjegyűre csökkentené Ausztria a koronavírusos esetek számának növekedését

Sankt Anton am Arlberg, 2020. március 14. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában őrködnek rendőrök 2020. március 14-én. A vírus terjedésének megakadályozására több település is karanténba került 14 napra Ausztriában. MTI/AP/Kerstin Joensson
Vágólapra másolva!
Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter azt mondta, húsvétig egy számjegyűre kell csökkenteni a koronavírusos esetek számának növekedését. A járvány kitörésének kezdetén ugyanis naponta 30 százalékkal nőtt a betegek száma.
Vágólapra másolva!

Péntekig 24 óra alatt 6398-ról 7040-re emelkedett a betegek száma, ez 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 49-ről 58-ra, a gyógyultaké pedig 112-ről 225-re nőtt.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint

a betegek száma várhatóan április közepe és május közepe között tetőzik majd.

A tárcavezető ugyanakkor azt mondta, minél később éri el a betegek száma a csúcsot, annál alacsonyabb lesz ez a szám, ugyanis a jelenség egyben azt is jelentené, hogy az óvintézkedések sikeresek voltak.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt vesztegzár alá vont ausztriai falu, Sankt Anton am Arlberg határában őrködnek rendőrök 2020. március 14-én Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Mint mondta, a jelenlegi számok megfelelnek a korábbi előrejelzéseknek, vagyis a vírus terjedésének mértéke 20 százalék alá csökkent.

A kormány a hétvégén elemzi az adatokat, és ennek fényében dönt majd arról, meghosszabbítják-e az óvintézkedéseket.

Anschober felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány hét múlva ápolónő-hiány alakulhat ki az ausztriai kórházakban, ha a külföldi vendégmunkások továbbra sem tudnak eljutni munkahelyükre. Éppen ezért egy megoldási javaslatot dolgoznak ki, vagyis megvizsgálják, kik tudnak "beugrani" a megüresedett helyekre.

Karl Nehammer belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a rendőrség eddig 6900 szabálysértés miatt tett feljelentést.

A leggyakoribb a gyülekezési tilalom megsértése, azon belül összejövetelek, bulik szervezése, illetve az intézkedő rendőrök elleni támadás volt.

Helmut Tomac, a belügyminisztérium főtitkára ugyanakkor megerősítette, hogy Ausztria a koronavírussal összefüggő válsághelyzet miatt beutazási tilalmat jelentett be a menedékkérőknek. A menedékkérők nem utazhatnak be Ausztriába, ha nem rendelkeznek érvényes egészségügyi igazolással. Az illegálisan az országban tartózkodó migránsok kitoloncolását, illetve hazájukba történő visszaszállítását nem állítják le, de az a válság miatt csak korlátozott mértékben lehetséges.

Kamionok sorban állnak a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében 2020. március 18-án Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az osztrák-magyar határnál, Nickelsdorf határátkelőnél pénteken ismét 17 kilométeres dugó alakult ki. A romániai hatóságok ugyanakkor a magyar-román határnál végeznek egészségügyi szűrővizsgálatot, ez pedig Magyarországon vezethet forgalmi dugó kialakulásához.