Alig félszáz új eset Kínában, de csak egy helyi fertőzés volt

cn ncp (200321) -- BEIJING, March 21, 2020 (Xinhua) -- A customs officer answers questions for inbound passengers on a flight at the Capital International Airport in Beijing, capital of China, March 18, 2020. Starting from March 10, the Capital Internatio
Már a repülőgépen megkezdődik a vizsgálat
Vágólapra másolva!
Három nap után jelentett Kína újra helyben történt koronavírus-fertőzést. Az egyetlen regisztrált eset mellett, 54 külföldről beutazó, vírushordozó személyt szűrtek ki, írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A csütörtökre jelentett 55 új eset csökkenés az előző napi 67-hez képest. A friss hivatalos adatok szerint így Kínában összesen 81.340 fertőzöttről tudni, és 3.292 halálesetről. A vírusfertőzés következtében meghaltak száma öttel nőtt előző nap.

Kínai járványügyi tisztviselő válaszol az utasok kérdéseire egy repülőgép fedélzetén Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Chen Zhonghao

A fertőzöttek - egy helyi kivételével - olyan, főként kínai állampolgárok, akik külföldről beutazva, illetve hazatérve hurcolják be a vírust. A legtöbb ilyen új esetet - 17 fertőzöttet - Sanghaj városában szűrték ki, ahol ezzel 125-re nőtt azon betegek száma, akik Kínán kívül fertőződtek meg a vírussal. Ebből 46 beteg Nagy-Britanniából, 27 az Egyesült Államokból érkezett Kínába.

A körülbelül 60 millió lakosú Hupej tartományban, ahol először jelent meg a vírus tavaly év végén, nem jelentettek új esetet.

A kínai hatóságok aggasztónak találják, hogy a külföldről érkezők között nagy számban lehetnek fertőzöttek, akik akár tudtukon kívül is behurcolják a visszaszorulóban lévő vírust az országba. Ezért drasztikus korlátozásokat léptettek életbe a nemzetközi légijáratok közlekedésére. Kína saját légitársaságai részére, egy városba csak heti egy alkalommal történő repülést engedélyez, és ugyanennek betartását kéri a külföldi cégektől is. A legtöbb külföldi vállalat ugyanakkor leállította, illetve nem indította még újra Kínába tartó járatait. A polgári légi közlekedést felügyelő hatóság adatai szerint, a Kínába tartó nemzetközi járatok 90 százalékának felfüggesztésével, a korábbi napi 25 ezer helyett csak 5 ezer utas érkezik majd az országba.