Egy karnevál lehetett a koronavírus-járvány kiindulópontja New Orleansban

New Orleans, Egyesült Államok, koronavírus
Royal Street is pictured during the Stay at Home mandate in New Orleans, Louisiana, on March 26, 2020. - New Orleans, the Louisiana city known as the "Big Easy" famed for its jazz and nightlife, has become an epicenter of the coronavirus pandemic gripping the United States. The southern US state now has 2,305 confirmed cases and 83 deaths. New Orleans alone accounts for 997 of the cases and 46 of the deaths. (Photo by Emily Kask / 30203169A / AFP)
Vágólapra másolva!
Louisiana állam legnagyobb városában két hét alatt gyorsabb ütemben nőtt a betegek száma, mint bárhol máshol a világban. Eddig, csak New Orleansban 997 koronavírusos beteget regisztráltak, 46 ember belehalt a vírusfertőzésbe. 
Vágólapra másolva!

Louisiana államban hivatalosan eddig 23 050 megbetegedést és 83 halálesetet regisztráltak, a halálesetek nagyjából felét New Orleansban. Az immár vesztegzár alatt álló Louisiana államban

két hét alatt szökött fel nulláról ezerre a koronavírus-esetek száma,

gyorsabban, mint bárhol a világon - mutatta ki a Louisiana-i Egyetem.

New Orleansban március 9-én jelentették az első megbetegedést, és mindössze hét nap kellett ahhoz, hogy elérjék a százat, és további négy nap, hogy elérjék a 300-at a Data Center független elemzőközpont szerint.

A helyi egészségügyi szervek szerint a New Orleans-i

fertőzési ráta a legmagasabbak közé tartozik

az Egyesült Államokban, csak néhány New York állambeli megye előzi meg. Egyes szakértők szerint "minden a karneváli szezonnal, a február 25-i híres Mardi Gras felvonulással és a résztvevők százezreivel kezdődött".

A fesztivál óta kihaltak New Orleans utcái Forrás: AFP/All Rights Reserved/Emily Kask

"Az egy hónapig tartó farsangi szezont záró húshagyókeddi parádé volt a kiindulópontja a járványának.

- mondta az MSNBC tévében Rebekah Gee, az állam volt egészségügyi illetékese. A világ minden tájáról érkezett emberek ott voltak a menetekben, az utcabálokon. Megosztották egymással a színes műanyag gyöngysorokat, a söröspoharakat, és nemcsak a gyöngyöket szórták szét, hanem a vírust is - mondta a szakember. A "diagnózissal" lényegében egyetért a belbiztonsági minisztérium jelenlegi illetékese, Collin Arnold is.

A járvány megfékezésére John Bel Edwards kormányzó hétfőn megtiltotta az állam 4,6 millió lakójának, hogy alapos indok nélkül elhagyja otthonát. New Orleansban már múlt péntek óta korlátozzák a kijárást.