Gazdaság, politika - hétköznapok a koronavírus-járvány idején a világban

Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ rendszeresen megjelenő, mégis rendkívülinek nevezhető szemléje a koronavírusjárványhoz kapcsolódó, politikai és gazdasági jellegű nemzetközi híreivel foglalkozik. Az Origo ebből az összeállításból közöl részleteket.
Vágólapra másolva!

Ausztria

Ausztria a szövetségi járványügyi törvény életbe lépésével nem fogad be menedékkérelmeket. A migránsokat átmeneti központokban látják el.

Németország

Szinte minden tartomány parlamentje krízis-rendszerben működik. Ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy mindenhol arra törekszenek, hogy csak a határozatképességhez elengedhetetlenül szükséges képviselő legyen jelen.

Erősödik a CDS/CSU a járvány következtében: az elmúlt két év legjobb eredményét hozzák. A Zöldek a 2018-as támogatottsági szintükre zuhantak vissza.

Pedig Ausztriához képest Németországban jelentősen alacsonyabb a kormányzat krízis-menedzselésével kapcsolatos lakossági elégedettség. Jelenleg a lakosság 56 százaléka elégedett a német kormány teljesítményével.

Egy másik felmérés szerint a németek 1950 óta nem voltak olyan pesszimisták, mint most. A megkérdezettek csupán 24 százaléka tekint várakozással az elkövetkező 12 hónapra.

Spanyolország

Április 12-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Az ellenzéki pártok kritizálták Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit, eljárását, mégis megszavazták a javaslatot.

A spanyolok a NATO segítségét kérik a vírus terjedésének megállításához, orvosi eszközöket kérnek a védekezéshez.

Egy nap alatt 926 embert tartóztattak le a kijárási tilalom megszegése miatt.

Franciaország

A francia gazdaság teljesítménye a járvány miatt kb. 65 százalékára esett vissza. Azzal számolnak, hogy minden teljes bezártsággal töltött hónap a negyedéves adatokat 12 százalékkal lerontja, az éves adatok tekintetében pedig 3 százalékkal. A pénzügyminiszter az 1929-es nagy világgazdasági válsághoz hasonlította a jelenlegi helyzettel kapcsolatos várakozásait.

Macron elnök a közszolgáltatások biztosítása érdekében beveti a hadsereget. Mindemellett minden csapatukat kivonják Irakból.

Egy felmérés alapján a lakosság 56% százaléka szerint Macron nem kezeli jól a válsághelyzetet, 52% százalék nem bízik a kormány kríziskezelésében. Egy másik felmérés szerint a megkérdezettek 33 százaléka gondolja csak úgy, hogy az ország közszolgáltatásai fel vannak készülve a krízis és a járvány következményei kezelésére.

Izrael

Napról napra drasztikusan emelkedik a munkanélküliség Izraelben: jelenleg 21.2% miután 24 óra alatt 38.112 embert vesztette el az állását. Ezzel március eleje óta 723.028 ember vált munkanélkülivé. A járvány kitörése előtt rekordalacsony, 4% volt a munkanélküliségi ráta. A becslés szerint lassan az 1 milliót is elérheti a munkanélküliek száma, és ebből a korlátozások és a karantén lejárta után 20%-nak nem lesz munkahelye, ahova visszatérhetne.

Szerda este léptek hatályba az új, szigorított intézkedések, egyelőre hét napra. A zsinagógák bezárnak, ritkítják a tömegközlekedést, a szabályokat megszegők pénzbüntetésre, vagy szélsőséges esetben 6 hónap börtönre számíthatnak. Otthonukat (indokolatlanul) csak 100 méteres körzetben hagyhatják el. Ennek ellenőrzésére tömeges megfigyelési módszereket, mobiladatokat is felhasználnak a hatóságok.

Nagy-Britannia

A kormány arra kéri a lakosságot, hogy haladéktalanul jelentsenek a közösségi médiaszolgáltatók fele a koronavírussal kapcsolatos álhíreket és nemlétező gyógymódokat. Egyre nagyobb problémát jelentenek ugyanis a „házi" gyógymódok és fertőzésmegelőző (természetesen ostoba, tudománytalan) módszerek, melyek gyakran hatványozzák a megfertőződés valószínűségét vagy rontják a valódi kezelések hatékonyságát.

Oroszország

Az Oroszországból kivont tőkét 15% adóval sújtják.

Az értékpapírok hozamára 1,000,000 rubel (kb. 4,200,000 Ft.) befektetés fölött 13% adót vetnek ki.

Egy javaslat szerint a karantén elhagyásért 2,5 millió Ft. - 9 millió Ft. terjedő büntetést szabhatnak ki és akár 7 évig tartó börtönbüntetéssel is sújtható.

Kanada

A kanadaiak 44% már érzi a válság hátrányos hatását, mivel vagy elbocsátották, vagy csökkentették munkaórái számát. Ezek majdnem kétharmada semmilyen kompenzációt nem kapott. 18% számít arra, hogy érintve lesz, 22% optimista. 60% a befektetései értékének a csökkenéséről számolt be.

Ausztrália

Ausztráliában is bevetik a hadsereget a járványügyi intézkedések betartására, jelentette be Scott Morrison, az ország miniszterelnöke. A legújabb kényszerintézkedések részeként az országba belépőket 14 napra kötelezően karanténba zárják - eddig csak önkéntes otthoni karantént írtak elő a beutazóknak.