Tovább terjed a betegség Latin-Amerikai országaiban

koronavírus ecuador
Védőmaszkot viselő nő galambokat fényképez Quito óvárosában 2020. március 24-én.
Vágólapra másolva!
Tovább terjedt a koronavírus-járvány Latin-Amerika országaiban csütörtön. Az ecuadori egészségügyi minisztérium közlése szerint 1211-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, és 29-re a betegségben meghaltak száma.
Vágólapra másolva!

Az ecuadori egészségügyi hatóságok ezenkívül 1692 olyan személyt jegyeztek fel szerdáig, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kór a dél-amerikai ország 21 tartományát sújtja a 24 közül. María Paula Romo ecuadori belügyminiszter elmondta, hogy közel ezer embert vettek őrizetbe a koronavírus terjedése elleni védekezés keretében bevezetett kijárási tilalom megszegése miatt.

A 15 órásra, délután 2-től hajnal 5-ig tartó kibővített kijárási tilalmat március 16-án vezették be az országban.

Védőmaszkot viselő nő galambokat fényképez Quito óvárosában 2020. március 24-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Jose Jacome

Mindeközben egykori latin-amerikai állam- és kormányfők sürgették Luis Almagrót, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkárát, hogy kérje a kubai, venezuelai és nicaraguai kormányt a politikai foglyok szabadon bocsátására a koronavírus jelentette fenyegetéssel szemben.

A volt vezetők bírálták az átláthatóság hiányát ezekben az országokban a járványhelyzettel kapcsolatban.

Az aláírók között van többek között a hivatalától tavaly decemberben megváló Mauricio Macri korábbi argentin elnök, ugyanakkor José María Aznar volt spanyol miniszterelnök is.

Venezuelában szerdán meghaladta a százat a Covid-19-fertőzöttek száma. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök tájékoztatása szerint

a fertőzöttek száma 106, a betegségből következő halálesetet eddig nem jegyeztek fel.

Az egyebek mellett belpolitikai válság sújtotta Venezuelában az elnök, Nicolás Maduro szerdán jelezte, hogy kész párbeszédet folytatni az őt el nem ismerő ellenzékkel a járvány elleni fellépés érdekében. Eközben az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó bejelentette, hogy a "felelős kormány által megmentett számlákról" származó 20 millió dollárnak (csaknem 6,5 milliárd forint) megfelelő összeget bocsátott nemzetközi szervezetek rendelkezésére a venezuelai koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.

Az új koronavírus járványa elleni védekezésül egy caracasi piac előtt felállított fertőtlenítősátoron mennek keresztül az emberek 2020. március 18-án. Forrás: MTI/AP/Ariana Cubillos

A Venezuelával szomszédos Kolumbia szerdán katonákat küldött Cúcutába, ahol a két ország közötti elsődleges határátkelő található, hogy felügyelje az átjárást a kolumbiai kormány által elrendelt karantén ideje alatt.

Brazíliában, ahol

a legutóbbi hivatalos adatok szerint 2433 fertőzött és 57 halott van,

a Covid-19 súlyosságával kapcsolatban egyik legszkeptikusabbnak számító elnök, Jair Bolsonaro szerdán bejelentette, hogy rendeletet írt alá arról, hogy a lottózóknak a világjárványtól függetlenül is nyitva kell tartaniuk. Az államfő Twitter-profilján közölte: annak érdekében, hogy a lottózók "zavartalanul működhessenek", dekrétumot írt alá arról, hogy csütörtöktől ismét nyissanak ki azok a lottózók, amelyek a szövetségi hatáskörök alá tartozó területeken találhatóak.

Hívek fotóival borított padsorok egy templomban, Curitibában, a brazíliai Paraná állam fővárosában 2020. március 21-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése céljából Reinaldo Manzotti pap azt kérte egyházközsége tagjaitól, hogy ne jöjjenek el a templomba, hanem emailben fotót küldjenek magukról, és ő imádkozik értük a misén. Eddig 170 ezer fotó gyűlt össze. Forrás: MTI/EPA-EFE/Hedeson Alves

Argentínában a koronavírussal diagnosztizált 117 újabb embert azonosítottak, így

a fertőzöttek száma az országban 502-re nőtt.

Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy a vírus elkezdett közösségen belül terjedni, egészen pontosan Buenos Airesben és annak nagyvárosi környékén.

Erkélyükön állnak emberek Buenos Airesben 2020. március 23-án, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások negyedik napján. Forrás: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Panamában 115 újabb fertőzöttet regisztráltak,

az eddig feljegyzett fertőzöttek száma 558, közülük nyolcan belehaltak a betegségbe, ketten viszont meggyógyultak az országban.

Mexikóban, ahol

a legutóbbi adatok szerint 475-en fertőződtek meg a vírussal, és hatan haltak bele az általa okozott betegségbe,

felfüggesztették az állami, a szociális és magánszektor tevékenységeit a járvány elleni küzdelem jegyében.

Bolíviában szigorítottak a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseken, miután a lakosság körében többször is megsértették a karantént, ami miatt a kormány szerdán egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Az országban eddig 38 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés ténye.

Hondurasban 52-re, Paraguayban 41-re, Salvadorban 13-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Az új koronavírus járványa elleni védekezésül fertőtlenítenek egy mexikóvárosi metrókocsit 2020. március 19-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez

Chilében Jaime Manalich egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy egészségügyi határzárat állítanak fel, és otthoni elkülönítést vezetnek be a főváros, Santiago de Chile hét olyan községében, ahol az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzöttek legnagyobb része él.

Peruban, ahol eddig 480 fertőzöttet és 9 halálesetet jegyeztek fel,

egy aprócska andoki faluban lakosok fáklyákkal támadtak mintegy félezer denevérre.

A perui erdészeti és vadon élő állatokkal foglalkozó szolgálat szerint a támadásban körülbelül 300 példány pusztult el. A helyiek fáklyákkal, csoportokban vonultak egy közeli, denevérek által lakott barlanghoz egy olyan szóbeszéd alapján, amely szerint a világjárvány egy olyan embertől indult el, aki Kínában denevérlevest evett.