Lemondott az egészségügyi miniszter, 18-ra nőtt a halálos áldozatok száma Romániában

koronavírus románia
Az új koronavírus járványa elleni védekezésül fertőtlenítenek egy városi autóbuszt egy bukaresti garázsban 2020. március 18-án hajnalban.
Vágólapra másolva!
A bukaresti Kommunikációs Stratégiai Csoport (GCS) csütörtöki jelentése szerint a betegek száma mára átlépte az ezres számot, egész pontosan 1029 az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában. Az utóbbi 24 órában 123 új esetet jegyeztek, és 18-ra emelkedett a koronavírus okozta halálesetek száma az országban - írja a Maszol.ro portál, ahol arról is beszámoltak, hogy csütörtök reggel azonnali hatállyal lemondott a román egészségügyi miniszter. Közben a szlovák kormányfő bejelentette, hogy az elmúlt egy napban elvégzett 355 tesztből 10 lett pozitív. A Nyugat-Balkánon is rohamosan terjed a járvány.
Vágólapra másolva!

Egy 76 éves, Kolozs megyei nő is meghalt a kolozsvári járványkórházban. A beteget március 20-án utalták be a bánffyhunyadi kórházba, két nappal később szállították Kolozsvárra, miután kiderült, hogy fertőzött.

Az idős asszony cukorbetegségben és vérkeringési zavarokban is szenvedett.

Egy 63 éves Neamt megyei férfi a másik újabb áldozat, akinél március 21-én igazolták, hogy pozitív. A jászvásári fertőző betegségek klinikáján ápolták.

Az új koronavírus-járvány elleni védekezésül fertőtlenítenek egy városi autóbuszt egy bukaresti garázsban 2020. március 18-án hajnalban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A másik két csütörtöki áldozat is két idős nő, ők a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház páciensei voltak.

Ezzel nyolcra emelkedett azoknak a meghalt betegeknek a száma, akiket a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházban ápoltak.

Egyébként a kórház több mint száz orvosánál és kisegítő személyzeténél is kimutatták a vírust.

Ezért a román hatóságok szerdán bezárták a kórházat. A kór gócpontjának a moldvai Suceava megye számít. A betegség halálos áldozatai közül 8-at korábban itt, a most bezárt suceavai kórházban kezeletek. Innen a betegek átszállítása a térség más kórházaiba egész Moldvában aggodalmat keltett.

A szomszédos Iasi megye önkormányzatának elnöke arra kérte csütörtökön a kormányt, hogy ne szórják szét a betegséget, és ne alakítsák Románia "Lombardiájává" a térséget.

A suceavai kórház menedzserét szerdán leváltották, a kórházat fertőtlenítették, és kizárólag koronavírus-fertőzöttek fogadására rendezik be.

A romániai orvosok továbbra is a védőfelszerelések hiányára panaszkodnak.

Lemondott a román egészségügyi miniszter

Ludovic Orban kormányfő közölte, hogy elfogadta és továbbította az államfőnek Victor Costache egészségügyi tárcavezető lemondását. A miniszterelnök bejelentette, hogy ideiglenesen Nelu Tataru államtitkár veszi át az egészségügyi minisztérium vezetését.

Ludovic Orban kormányfő azt is mondta, hogy Costache "személyes és szakmai okokra" hivatkozva mondott le. A román média ugyanakkor tudni véli, hogy Costachét valójában maga a kormányfő mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai, és a válság kezelésében megmutatkozott hiányosságok miatt.

Román sajtóbeszámolók szerint az egészségügyi miniszter távozása kapcsolatban állhat azzal a szerda esti nyilatkozatával is, miszerint hamarosan minden bukaresti lakoson elvégzik a koronavírustesztet.

Ludovic Orban román miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

- fogalmazott Orban.

Egyébként egy hónappal az első romániai koronavírusos eset diagnosztizálása után Romániában már 1029 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 86-an meggyógyultak, 17-en meghaltak.

Az utóbbi 24 órában 123 új megbetegedéses esetet jegyeztek. A GCS közlése szerint a részleges kijárási tilalom hatélyba lépése, azaz hétfő este óta már 548 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat . Tizennégy, hatósági karanténban lévő személy önkéntesen elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Romániában jelenleg 6151 személy van hatósági karanténban, 110 042 otthoni elkülönítésben.

Országos szinten 15 998 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 823-at magán egészségügyi intézményekben.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés. Forrás: MTI/Veres Nándor

Közben a román védelmi minisztérium bejelentette, hogy az egészségügyben használható százezer védőruhát tartalmazó, 45 tonnás légi szállítmány érkezett csütörtökön Szöulból Bukarestbe.

A pápai NATO-bázisról üzemeltetett katonai repülőgéppel szállították Dél-Koreából az egészségügyi felszerelést Romániába

- jelentette a román média. Románia a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség keretében kilenc tagállam által a Pápa Bázisrepülőtérről a közösen üzemeltetett egyik C-17-es Globemaster III típusú repülőgépet vette igénybe erre a célra, a misszióban egy román pilóta is részt vett.

Szlovákiában 355 tesztből 10 lett pozitív

Igor Matovic szlovák kormányfő csütörtökön délelőtt tájékoztatott a szerdán elvégzett koronavírustesztek eredményeiről - írja a Paraméter.sk felvidéki hírportál.

- mondta Matovic, aki hozzátette azt is, hogy tegnap 355 tesztet végeztek el, és ezekből 345 negatív eredménnyel zárult.

Zuzana Caputová szlovák államfő (j) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke kezet fog a pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen 2020. március 21-én. Forrás: MTI/EPA/Szlovák Elnöki Hivatal

Eddig összesen 4555 tesztet végeztek el Szlovákiában, ebből 4329 lett negatív.

A miniszterelnök néhány napja a tesztelések napi számának megtízszerezését ígérte.

A Nyugat-Balkánon is rohamosan terjed a járvány

Szerbiában szerdán hirtelen megugrott, 303-ról 384-re növekedett az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma.

A szakértők szerint ennek legfőbb oka az, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek, és a több teszt több fertőzöttet is jelent.

Emellett a belgrádi kormány elindított egy oldalt, amelyen követhető, hogy melyik településen hány fertőzött van.

Bosznia-Hercegovina háromtagú elnöksége arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és tartsák be az előírásokat, ugyanis a fertőzések száma csak a napokban kezd majd hirtelen növekedni.

A nyugat-balkáni országban eddig 173 fertőzést regisztráltak, hárman pedig belehaltak a Covid-19 nevű betegség szövődményeibe.

Észak-macedóniai beszámolók szerint

az országban nyilvántartásba vett 177 fertőzött között 15 egészségügyi dolgozó is van.


Koszovóban a koronavírus-járvánnyal is összefüggően megbukott a kormány, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor tarthatnak előrehozott választást. A választási előkészületeket korábban Észak-Macedóniában és Szerbiában is leállították a járvány miatt.

Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. A kormányok arra kérik az állampolgárokat, hogy legyenek fegyelmezettek, és tartsák be a koronavírus-járvány megállítása érdekében hozott korlátozó intézkedéseket.

Zágráb egyelőre nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet.

Horvátországban a szerdai adatok szerint 63-mal, 481-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig egy ember halt bele a betegségbe. Forrás: Pixabay / Készítette: Gerd Altmann

Horvátországban több ezren vannak házi karanténban, azonban sokan nem tartják be ennek szabályait, és továbbra is eljárnak gyógyszertárba, vagy élelmiszerboltba.

A rendőrség eddig 657 esetben intézkedett ilyen személyekkel szemben.

Egy koronavírussal fertőzött pár kedden Zágrábban egy benzinkúton vásárolt, majd használták az illemhelyiséget is, amelyhez elkérték a kulcsot. Tudtak róla, hogy fertőzöttek, ugyanakkor nem szóltak erről a benzinkút dolgozóinak. Az esetre bejelentés alapján derült fény.

Az országban szerda reggel kilenc óra óta 63-mal, 481-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és már hivatalosan is van egy halálos áldozata a járványnak.

Szlovén egészségügyi szakemberek lázat mérnek a szlovén-olasz határon 2020. március 12-én. Forrás: AFP/Jure Makovec

Szlovénia már korábban beszüntetett minden szükségtelen tevékenységet az országban.
Tomaz Gantar egészségügyi miniszter arra kérte az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, hogy lassítani tudják a járvány terjedését.

- hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ezek a kapacitások, ha szükséges, a duplájára növelhetők. A ljubljanai egészségügyi minisztérium vezetője ugyanakkor elismerte, hogy komoly hiány van védőfelszerelésekből és lélegeztetőgépekből is.

Szlovéniában egy nap alatt 48-cal, 528-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig öten haltak meg a járvány következtében.