Így védekezett a világ csütörtökön a koronavírus ellen - összefoglaló

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, maszkos ember, utca, járókelő
Vágólapra másolva!
Már több mint 520 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést világszerte, de már több mint 123 ezren fel is gyógyultak a betegségből. Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését és kiderült, akár 20 millió darab gyógyszert is elő lehet állítani itthon, amivel javul a koronavírusos betegek kezelése. Csütörtökön a legtöbben az Egyesült Államokban fertőzödtek meg. Olaszországban öt napja a csúcs alatt van a fertőzöttek száma, mindenki abban bízik, hogy ez már a tetőzés. Spanyolországban és Németországban is arra számítanak, hogy a következő napokban tetőzés lesz.
Vágólapra másolva!

Csütörtök estére meghaladta az 520 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, több mint 123 ezren meggyógyultak, 23 ezren meghaltak.

Magyarországon sikerült lelassítani a járványt

A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését -mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor hozzátette: ez a kormány korábbi intézkedéseinek és annak is köszönhető, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat.

A statisztikák szerint a megszokotthoz képest 60-70 százalékkal kevesebben vannak a magyarországi utakon és köztereken.

Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de a karanténban lévők száma nemsokára csökkenni fog, mivel egyre többen hagyhatják majd el közülük az otthonukat, mert letelik a korlátozás 14 napos időtartama - emelte ki Lakatos Tibor. Magyarországon eddig 261 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 28-an pedig már fel is gyógyultak.

Magyarországon nagyot csökkent az emberi kontaktusok száma, így pedig lassabban terjed a vírus Fotó: Csudai Sándor - Origo

20 millió gyógyszert lehet előállítani Magyarországon

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amely eddigi adatok alapján segít a koronavírus kezelésében és amelynek kivitelét megtiltotta a magyar kormány. Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges 20 millió adag gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – írtuk reggel a Világgazdaság alapján.

Az alapanyaggal kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai klinikai vizsgálatai alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

Ötödik napja a csúcs alatt az új esetek száma Olaszországban

Szerdához képest nőtt, de ötödik napja az eddigi csúcs alatt maradt az új fertőzöttek száma Olaszországban. Csütörtökön 6153 új fertőzöttet diagnosztizáltak, jelen állás szerint az esetek száma múlt héten szombaton tetőzött 6557-tel. Csütörtökön 662-en haltak meg, és 999-en meggyógyultak, a gyógyultak száma harmadik napja nagyobb, mint a meghaltaké.

A csütörtöki növekedés a lombardiai adatok romlása miatt van, az ország többi részén kicsivel csökkent a fertőzöttek száma.

Attilio Fontana, a tartomány vezetője nem zárta ki, hogy a hirtelen emelkedés az esetszám tetőzését jelenti, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekre a napokra várt Lombardiában.

Marad a szükségállapot Spanyolországban

Spanyolországban a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma elérte a négyezret, és összesen már több mint 56 ezer embernél igazolták a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét a vizsgálatok. Intenzív osztályon mintegy 3700-an vannak, a kórházakat már több mint hétezren hagyhatták el gyógyultan. A parlament csütörtök hajnalban megszavazta a március 15. óta tartó szükségállapot meghosszabbítását április 11-ig.

Portugáliában egy nap alatt 40 százalékkal nőtt az új típusú koronavírus-fertőzésben elhunytak száma - közölte a portugál egészségügyi szolgálat (SNS).

Az SNS adatai szerint 24 óra alatt 17 új halálesettel 60-ra emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma az országban. A fertőzöttek aránya ugyanebben az időközben 18 százalékkal 3500-ra emelkedett.

252 pácienst kórházakban kezelnek, közülük 61-en intenzív osztályon vannak. António Sales egészségügyi államtitkár aggodalmát fejezte ki a kórházak korlátozott befogadó képessége miatt. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, a helyzetet egyelőre még kézben tudják tartani.

Világszerte ádáz küzdelem folyik a koronavírus-járvánnyal szemben Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Alacsony a németországi fertőzöttek növekedési üteme

Franciaországban hat feljelentést tettek eddig a francia kormány tagjai ellen a koronavírus-járvány kezelésének állítólagos elégtelensége miatt egészségügyi dolgozók, a rendőrszakszervezetek pedig azzal fenyegetnek, hogy egészségügyi maszk hiányában felfüggesztik a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését, amelyet jelenleg mintegy 100 ezer rendőr és csendőr végez az utcákon.

Csütörtök estig 25 604 igazolt fertőzöttet és 1333 halálesetet tartottak nyilván Franciaországban.

Az Egyesült Királyságban 469-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 9962-re.

Németországban meghaladta a 37 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a meghaltak száma 164-ről 206-ra emelkedett. A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsony.

Kurz szerint mérföldkő lesz az oltóanyag

"A helyzet továbbra is komoly" - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár. Hozzátette: a számok önmagukért beszélnek. Csütörtök délutánra ugyanis 5560-ról 6398-ra emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. 49-en meghaltak, a gyógyultak száma 112-re növekedett.

"Az elkövetkező napokban tudjuk megítélni, mennyire hatékonyak az óvintézkedések" -

jelentette ki Kurz. Hangsúlyozta: be kell tartani az előírásokat, és ettől senki ne hagyja magát eltántorítani. Arról is beszélt: ha rendelkezni fogunk a koronavírus elleni oltóanyaggal vagy hatásos gyógyszerrel, csak azt követően tér vissza az élet a régi kerékvágásba, amilyen a válság előtt volt.

Svájcban 58-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe egy nap alatt, csütörtök déli adatok szerint már 161 halottja van a betegségnek. A regisztrált fertőzöttek száma csaknem ezerrel, 9765-ről 10714-re emelkedett.

A NATO Litvániában állomásozó zászlóaljának 20 katonájánál koronavírus-fertőzést mutattak ki. Litvániában a járvány megjelenése óta legalább 290 fertőzöttet jelentettek, négy ember belehalt a betegségbe.

Spanyolországban is építenek ideiglenes kórházakat Forrás: AFP/Handout

Komoly cseh felajánlás

Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halottak száma 17. A kór gócpontjának a moldvai Suceava megye számít.

Itt a megyei kórház több mint száz orvosa, nővére és ápolója fertőződött meg a kórházvezetés elhibázott döntései következtében.

A betegség halálos áldozatai közül hetet itt kezeltek. Victor Costache egészségügyi miniszter lemondott, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal, ő maga pedig szerdán azt mondta, egész Bukarestet teszteni akarják. Ez a jelenlegi kapacitások mellett 900 napig tartana, úgy, hogy senki másnak nem maradna, és súlyosan veszélyeztetné az egészségügyi dolgozókat, ezért óriási felháborodást okozott.

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma csütörtök délelőttre.

Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak.

"Rendkívül fontos, hogy az Európai Unió országai ebben a nehéz helyzetben szolidárisak legyenek egymással" - szögezte le Tomás Petrícek külügyminiszter. Csehországban a korábbi hetekben hiány volt a koronavírus-járvány elleni védőeszközökből, de a masszív külföldi, elsősorban kínai beszerzéseknek köszönhetően a helyzet jelentősen javult.

Ukrajna saját állampolgárai előtt is lezárja a határokat

A Nyugat-Balkán országaiban is terjed a járvány, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Ukrajnában csütörtökre ötre emelkedett a járvány ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 43 újabb esettel 156-ra nőtt az országban. Pénteken a "nap végére" Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza Ukrajnába. Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal - mutatott rá.

Az orosz kormány péntektől felfüggeszti a külföldre irányuló menetrend szerinti és charter légi közlekedést, a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító repülőgépek kivételével.

Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Közülük 546-an az orosz fővárosban tartózkodnak.

Iránban a belföldi utazásokat is megtiltották Forrás: AFP/Str

Tilos lesz az országon belül is utazni Iránban

Iránban, ahol a 29 406 a fertőzöttek száma és 2234-en haltak meg, csütörtöktől megtiltják az országon belüli utazást. Törökországban hatósági engedélyhez kötik a lélegeztetőgépek és alkatrészeik exportját. Az országban 2433 beteget diagnosztizáltak, 59-en haltak meg.

Izraelben már 2666 fertőzöttet tartottak nyilván, 39-en közülük súlyos állapotban vannak, és már nyolcan haltak bele a betegségbe.

Afrikában 2746-an fertőződtek meg az új koronavírussal, 72-en haltak meg és 225-en gyógyultak fel a betegségből. Ázsia-szerte nőtt a fertőzöttek száma, a malajziai királyi pár önkéntes karanténba vonult, Kínában pedig átmenetileg megtiltják a külföldiek belépését, miután növekedett a külföldről bevitt koronavírus-fertőzések száma.

Az Egyesült Államokban New York a központ

Az Egyesült Államokban

75 233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte, hogy csütörtökön eddig 385 halálos esetet regisztráltak. A kormányzó szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké.

Az amerikai munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államokban 3 millió 280 ezer ember kért munkanélküli segélyt az elmúlt héten.

A legnagyobb arányban Pennsylvaniában, Ohióban és Kaliforniában ugrott meg a munkanélküliség. Gazdasági szereplők és elemzők egyaránt arra számítanak, hogy a munkanélküliek tábora az elkövetkező hetekben tovább nő, hiszen egyre több nagyvállalat és kisvállalkozás jelent be jelentős mértékű elbocsátásokat az új típusú koronavírus terjedése és a megbetegedések miatt.

jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Hans Kluge példa nélkülinek, ám szükségesnek nevezte a számos ország által meghozott, a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedéseket. Emlékezetes, hogy a WHO több vezetője korábban élesen ellenezte a határok lezárását.