Németországban és a Benelux-államokban is nő a fertőzöttek száma

Koronavírus, vírus, Németország, szabad, tér, idős emberek, nyugdíjas,  üres
An elderly couple walks across the deserted Pariser Platz by the Brandenburg Gate in Berlin on March 23, 2020, amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Németországban már több mint 30 ezer fertőzött van, de úgy tűnik lassul a járvány. Hollandiában egy nap alatt 63 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Németországban átlépte a 30 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szerda délelőtt 32 991 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3935-tel - 13,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 29 056-nál.

A növekedés mértéke jelentősen elmarad az előző héten megfigyelt 30 százalék körüli szinttől. Ez arra utal, hogy

lassul a járvány,

ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához.

156 milliárd eurós hiánnyal számolnak

Azonban a vírus terjedése így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon. A szövetségi kormány pótköltségvetést készített, a javaslat vitája szerdán kezdődött a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kormány minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a parlamenti vitában a válságkezelés költségének nagyságrendjét érzékeltetve rámutatott: a pótköltségvetésben tervezett deficit majdnem akkora, mint az eredeti, még a járvány előtt készített költségvetés kiadási oldalán szereplő 362 milliárd euró 50 százaléka. Más út viszont nincs, most minden erőt a járvány hatásainak ellensúlyozására kell összpontosítani.

Nehéz hetek állnak előttünk, amelyeket csak úgy tudunk átvészelni, ha szolidárisak vagyunk egymással – mondta a miniszter.

Vita az érettségi vizsgák körül

A társadalmi gondokat jelzi, hogy megkezdődött a vita az idei érettségiről. Az oktatás tartományi hatáskör, így

akár az is előfordulhat, hogy mind a 16 tartomány más-más megoldást alkalmaz majd.

Üres utcák Berlinben Forrás: AFP/Odd Andersen

Ez igen helytelen lenne, és "megásná a föderális oktatási rendszer sírját" - nyilatkozott Christian Piwarz szászországi oktatási és kulturális miniszter, reagálva schleswig-holsteini kollégája, Karin Prien javaslatára, miszerint a tartomány iskoláiban az idén ne vizsgáztassák a tanulókat, hanem az utóbbi évek eredményei alapján állítsák ki az érettségi bizonyítványt.

63 halott egy nap alatt Hollandiában

Belgiumban szerdán, a délben bejelentett új adatok szerint, 668-cal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, így a fertőzöttek száma közelít az 5000-hez. A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy a kórházi ápolásra felvettek száma csökkenőben van.

56 új haláleset történt szerda délig, így a Covid-19 betegségben elhunytak száma összesen 178 az országban.

Hollandiában a közegészségügyi szolgálat közleménye szerint,

a vírus terjedése lelassult,

a kormány korlátozó intézkedéseinek köszönhetően. A szolgálat igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kezdeti becslések szerint lassul a járvány terjedésének üteme, a fertőzöttek számának exponenciális növekedése megállt.

Hollandiában szerda virradóra 811-gyel nőtt a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 63-mal a halottak száma. Az országban összesen 5560 fertőzött van, valamint 276-an hunytak el a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben, és 461-en gyógyultak ki belőle.

Luxemburgban, ugyancsak szerdán a fertőzöttek száma átlépte az ezret, a félmillió lakosú országban 1099 fertőzött van. Xavier Bettel miniszterelnök a nap folyamán tart országos sajtótájékoztatót az új intézkedések bevezetéséről.