Ötre nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Csehországban

2020.03.25. 09:41

Rövid időn belül már az ötödik koronavírus-fertőzött személy halt meg Csehországban. A legújabb áldozat, csakúgy, mint a negyedik, egy idős férfi. Ez utóbbi ugyanabban a prágai kórházban halt meg, ahol pár órával korábban egy 71 éves nő is belehalt a súlyosan fertőző betegségbe - írja a Paraméter.sk., ahol a legfrissebb szlováki a fejleményekről is beszámoltak. Ott kedd éjfélig újjabb 12 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak.

A cseh köztévé hírcsatornájának (CT24) beszámolója szerint az ötödik áldozat egy 88 éves közép-csehországi férfiről, aki előtte szintén krónikus egészségügyi problémákkal küzdött, és otthon lábadozott. Ezzel rövid időn belül már ötre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma az országban.

Szerda délben meghalt egy másik idős férfi is Csehországban. A prágai kórház tájékoztatása szerint a 83 éves férfinek régóta krónikus egészségügyi problémái voltak, március 21-én diagnosztizáltak nála koronavírus-fertőzést.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerd reggel maga jelentette be, hogy meghalt egy idős nő is. A szintén más egészségügyi problémákkal is küzdő asszony vasárnap került be a prágai Na Bulovce kórházba, miután beigazolódott nála is a koronavírus-fertőzés gyanúja. Vojtech szerint  

a páciens egyik rokonától fertőződött meg. 

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent információk szerint mind a négy meghalt ember súlyos beteg volt, ezért megállapítható, hogy elhalálozásukat elsődlegesen nem a koronavírus-fertőzés okozta.

Adam Vojtech, cseh egészségügyi miniszter március 1-én jelentette be, hogy elsőre három koronavírusos beteget is találtak Csehországban, ahol azóta már 1394-re emelkedett a fertőzöttek száma.Forrás: MTI/AP/CTK/Roman Vondrous

Vojtech felszólította az embereket, hogy ebben az időszakban ne látogassák idős hozzátartozóikat, de ha ez mégis elengedhetetlen, akkor mindenképpen viseljenek védőmaszkot. 

Csehországban vasárnap követelt először halálos áldozatot a koronavírus.  Akkor egy 95 éves férfi halt meg, aki szintén súlyos egészségügyi problémákkal küzdött. A második áldozat pedig egy 45 éves rákos férfi volt, aki kedden halt bele az új koronavírus okozta szövődményekbe.

Szájmaszkot viselő nő a teljesen elnéptelenedett prágai belvárosban, a Károly hídonForrás: AFP/Michal Cizek

Az egészségügyi miniszter szerint jelenleg 1394 fertőzöttet tartanak nyilván, és egyelőre csak 10-en gyógyultak meg a súlyos betegségből Csehországban. 

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. A laboratóriumokban 22 600 embert vizsgáltak meg.

Prágában szerdán rendkívüli ülést tart a cseh parlament felsőháza. A szenátus gyorsított eljárásban megvitatja a képviselőház által kedden elfogadott, koronavírussal kapcsolatos szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot.

A testületben képviselt pártok előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány előterjesztéseit.A képviselőház egyebek között jóváhagyta a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy az idei költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról (490 milliárd forint) 200 milliárd koronára emeljék.

Szlovákiában kedd éjfélig 12 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak

Közülük kilenc férfi és három nő. Hárman köztük pozsonyiak, de van egy losonci beteg is, és egy személynél ismét diagnosztizálták a fertőzést a bősi karanténban, aki egyébként Tapolyhanusfalva községből származik 

- nyilatkozta szerdai tájékoztatóján az új szlovák kormányfő.

Igor Matovic, szlovák miniszterelnök (középen)Forrás: www.vlada.gov.sk

A negatív tesztek száma 304, ezzel összesen 4200-ra emelkedett azok száma, akiknél nem igazolódott be a fertőzés, amíg eddig összesen 216-an fertőződtek meg az országban 

 - mondta Igor Matovic, aki újabb áldozatról nem számolt be.

Kedden a pozsonyi kormány elrendelte az oktatási intézmények kényszerszünetének meghosszabbítását, egyelőre határozatlan időtartamra. Ennek következtében elmaradnak az idei írásbeli érettségik, a szóbeliket pedig későbbre tolják. Egy másik intézkedés szerint mostantól vasárnaponként még az élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is zárva lesznek. A 65 évesnél idősebbek számára pedig külön vásárlási időszakot határoztak meg, amely reggel 9-től 12 óráig tart.

Pozsonyban tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenekForrás: AFP/Vladimir Simicek

Kedden elkezdődött az új pozsonyi törvényhozás első ülése, amelynek napirendjén főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések szerepeltek.

Boris Kollár, a parlament új elnöke kedden bejelentette, hogy a pozsonyi törvényhozás a helyzetre való tekintettel meghatározatlan ideig nem havi rendszerességgel, hanem ad hoc, vagyis szükség szerint ül majd össze.

A szlovák fegyveres erők szóvivője a járványra hivatkozva bejelentette, hogy elmarad a Trident Jupiter NATO-hadgyakorlat, amelyet márciusban és áprilisban terveztek az ország területén, 14 ország több ezer katonájának részvételével.

Lengyelországban közelít az ezerhez az eddig megfertőződöttek száma

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet a hagyományos iskolai tanításban eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornák közvetítésével csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

A krakkói Wawel-székesegyházban szerda délben megkondítják a 16. századi Zsigmond-harangot, amelyet rendszerint csak fontos történelmi események idején, például háború kitörésekor vagy a pápaválasztás eredményének bejelentésekor szólaltatnak meg. Az egyház ezzel is csatlakozik Ferenc pápa felhívásához, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a világ minden országában a keresztények a miatyánk és az úrangyala imádsággal válaszoljanak az új koronavírus-fertőzés teremtette helyzetre.

Lengyelországban szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Előző napokban mintegy száz esettel szaporodtak a fertőzések. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe.

Romániában már csak igazolással lehet kimenni az utcára

Romániában szerda déltől érvényesek a kedd este bejelentett szigorított kijárási korlátozások.

A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében. A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak.

A legveszélyeztetettebbnek minősülő, 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak.

A Szent Józsefnek szentelt misét az új koronavírus járványa miatt a Szent József bukaresti katolikus székesegyház mellett, a szabadtéren tartják meg 2020. március 19-én.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában szerda reggelre 12-re emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. A kedd esti adatok szerint az országban 794 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 79 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak, 431 beteget kórházban, 18-at az intenzív osztályon ápolnak. 5556 személyt hatósági karanténban, 87 506-ot lakhelyi elkülönítésben tartanak.

Több mint százan a fertőzöttek közül egészségügyi dolgozók. Több romániai kórházban csak napokkal a beutalás után derült ki egy-egy betegről, hogy koronavírus-fertőzött, és a kórházi személyzetet, valamint a pácienseket is megfertőzte. Az orvosok továbbra is a védőfelszerelés hiányára és a koronavírustesztek korlátozott számára panaszkodnak.

A stratégiai kommunikációs törzs kedd délutáni jelentése szerint a kór romániai megjelenése óta az országban 12 624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

A legsúlyosabb eset a Suceava megyei kórházé, ahol a kórházvezetés által elkövetett sorozatos hibák következtében 83 alkalmazott, köztük 34 orvos fertőződött meg. A kór 12 halálos áldozata közül öten ott vesztették életüket. Kórházi részlegeket kellett azonban bezárni Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Aradon és Botosaniban is.

A román külügyminisztérium elkezdte a külföldön rekedt románok hazaszállítását. Egy magán légitársaság charter-járatával kedden 184, idénymunkát végző román állampolgárt szállítottak haza az olaszországi Velencéből. Szombaton Torinóból szállítottak haza 227 ott rekedt román állampolgárt.