Felfüggesztik egy 160 éves vatikáni napilap kiadását a koronavírus miatt

Róma, Olaszország, Vatikán, Szent Péter-tér, Szent Péter-bazilika, koronavírus
A general view taken on March 10, 2020 shows the Vatican's Saint Peter's Square and its main basilica closed to tourists as part of a broader clampdown aimed at curbing the coronavirus outbreak. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Felfüggesztik a patinás L'Osservatore Romano nevű vatikáni napilap nyomtatott kiadását a koronavírus járvány miatt.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztik egy patinás vatikáni napilap kiadását a koronavírus miatt - írja a Reuters. A L'Osservatore Romano egyelőre csak online jelenik meg.

A L'Osservatore Romano-t is legyűrte a koronavírus Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A 160 éves újság történetében erre eddig háromszor volt példa. Az 1861-ben alapított L'Osservatore Romano mintegy 60 munkatársa, köztük 20 újságíró otthonról folytatja a munkát. Andrea Monda szerkesztő azt mondta, hogy

a lépésre azért volt szükség, mert a nyomda, illetve a disztribútorok már nem tudták vállalni a szolgáltatást.

A lap mindössze 5000 példányban jelenik meg, ez azonban nem mutatja jelentőségét. A kiadványnak komoly befolyása van a vatikáni döntéshozókra, sok nagykövet is ezt olvassa. Ferenc pápa korábban úgy nyilatkozott, hogy összesen két újságot olvas, az Osservatore-t és az Il Messaggero-t.

A nyomtatott újságból egyelőre a szerdai az utolsó szám, de tíz példányt ezentúl is kinyomtatnak, amelyet többek között a pápának és más fontos döntéshozóknak juttanak el, illetve archiválnak.