Egyre többen követelik, hogy az EU a környezetvédelmi pénzeket a járvány hatásainak enyhítésére fordítsa

Vágólapra másolva!
A kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Iulian Dumitrescu szenátor nyílt levélben arra kér valamennyi romániai európai parlamenti képviselőt, hogy tekintettel a koronavírus-járványra, támogassák az EP-ben az európai környezetvédelmi megállapodásra (European Green Deal) fordítandó 1000 milliárd euró átirányítását a világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Ezen a véleményen van Andrej Babis cseh miniszterelnök is.
Vágólapra másolva!

Iulian Dumitrescu a hatalmon lévő, EPP-tag Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik legbefolyásosabb vezetőjének számít. A párton belül az üzleti környezetért és civil társadalomért felelős első alelnöki tisztséget tölti be. Továbbá tagja a román parlament felsőházaként működő szenátusnak.

Kedden, a közösségi oldalán nyílt levélben fordult az összes romániai európai parlamenti képviselőhöz (tehát nem csak a saját pártjához tartozókhoz), amelyeknek tartalmát G4Media hírportál szemlézte.

Iulian Dumitrescu arra kérte őket, hogy

A román politikus véleménye alapján,

a legkívánatosabb az lenne, ha a Green Deal-t egyelőre elfelejtenénk, és az 1000 milliárdot az Európai Unió pandémia után újjáépítésére fordítanánk,

ellenkező esetben elképzelhető, hogy már nem is marad meg az EU, amit későbbi zölddé szeretnénk változtatni.

A COVID-19 vírust az EU „fekete hattyújának" nevezte, amelynek ma még beláthatatlan gazdasági és szociális hatásai lehetnek.

Dumitrescu szerint a járvány elmúlta után nem térhetünk vissza a régi Európához, hanem egy újat kell felépítsünk, amely végre választ adhatna korunk kihívásaira.

– fűzte hozzá.

Iulian Dumitrescu arra kérte a romániai EP-képviselőket, hogy beszéljenek valamennyi EP-frakció vezetőivel a Green Deal leállításáról és az erre szánt forrásoknak a koronavírus okozta negatív gazdasági hatások mérséklésére való ráfordításáról.

Szerinte

az Európai Bizottság eddig nagyon keveset költött a világjárvány európai szakasza hatásainak a tompítására.

Végül kifejtette, hogy a következő EU-s költségvetési ciklus forrásainak az elosztásánál ne hagyják figyelmen kívül az európai polgárok, azaz a románok, az olaszok, a franciák, a spanyolok, a németek és mások észrevételeit, annak érdekében, hogy egy újjáépült és prosperáló Európai Unióban élhessünk.

A román kormánypárt vezető politikusa nincs egyedül ezzel a véleményével.

Hétfőn újságíróknak nyilatkozva Andrej Babis cseh miniszterelnök (ANO-Renew Europe) kijelentette, hogy

Ennél bővebben azonban nem részletezte álláspontját Babis.

Andrej Babis Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen forrásokból kellene kezelni a koronavírus okozta világjárvány Európára nehezedő negatív konstellációit, megoszlanak a különböző vélemények Brüsszelben és Strasbourgban.

A német Ursula von der Leyen (CDU-EPP) bizottsági elnök például a napokban arról beszélt, hogy

Ez viszont nagyon rosszul érintené a keleti tagállamokat, mert ezek a források nem járványok hatásainak a tompítására, hanem az elmaradottabb régiók felzárkóztatására lettek megalkotva.

Nem véletlenül tiltakozik a javaslat ellen Kelet-Közép-Európa két jelentős tagállamának, Romániának és Csehországnak a kormánypártja.

Ugyanakkor Románia nem feltétlenül lenne Brüsszel környezetvédelmi politikájának a vesztese, mert a jelenlegi tervek alapján a Green Deal-ből 757 millió eurót kapna, papíron a harmadik legtöbbet, Lengyelország (2 millió euró) és Németország (877 millió euró) után.

Azonban az nem világos, hogy miért az EU leggazdagabb és legerősebb tagállama, Németország kapná a második legtöbbet.

Fontos leszögezni, hogy nincs még semmilyen döntés arról, hogy pontosan milyen forrásból finanszírozná Brüsszel a járvány utáni újjáépítést.

Arról, hogy az EU ciprusi egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides (DISY-EPP) asszony, hogyan „kezeli" a koronavírus okozta válsághelyzetet, itt olvashatnak.