Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

koronavírus, Lengyelország, maszkos emberek
A woman wears a gas mask as she and other Poles returning home walk across the bridge over river Oder at the Polish-German border from the eastern German town of Frankfurt (Oder) to Slubice on March 16, 2020, as measures are taken to slow down the spread of the novel coronavirus. - Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said Poland's borders would be closed to foreigners for 10 days, but that the government might prolong the shutdown. Two weeks of quarantine will also be imposed on people returning from abroad. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját Szlovákiában, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek.

Pozsonyi tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenek Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kényszerhelyzetet hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjasotthonokban is.

Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Vasárnaponként pedig még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, ez reggel 9-től délig tart.

Branislav Gröhling oktatási miniszter kedden bejelentette, az iskolák a héthetes zárvatartás után sem nyitnak ki újra, ahogyan az óvodák is. Ebben

a tanévben elmaradnak az írásbeli érettségi vizsgák is,

a szóbeliket pedig akkor pótolják, ha újra elkezdődött a tanítás. „Szeretnénk, ha az érettségi előtt álló diákok még ebben az évben, legkésőbb június 31-ig leérettségiznének" - idézte a minisztert a Paraméter. Hozzátette, elhalasztják a diákok beiratkozását is.

Lengyelország

Hétfő reggelig 766 Covid-19 fertőzést regisztráltak Lengyelországban, azaz 24 óra alatt 117-tel nőtt az ismert fertőzöttek száma.

Eddig kilenc ember halt bele a betegségbe.

A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről.

Hétfő reggelig 766 koronavírus-fertőzést regisztráltak Lengyelországban Forrás: AFP/Odd Andersen

Az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12.000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

Csehország

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában.

Ebben az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki.

Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak.

A laboratóriumokban 19.624 embert vizsgáltak meg.

Prágában kedden délelőtt összeült a cseh parlament alsóháza (képviselőház), hogy megvitassa a kormány által elfogadott, koronavírussal kapcsolatos rendkívüli szociális és gazdasági intézkedéseket.

Maszkot viselő nő a kiürült Károly hídon március 16-án Forrás: AFP/Michal Cizek

A hatályos szabályok szerint szükségállapot idején a parlament csak a kormány előterjesztéseiről tárgyalhat.

Andrej Babis miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy kormánya tevékenységének jelenleg három fő célja van: megvédeni az emberek egészségét, segíteni az embereknek, a vállalkozóknak és a gazdaságnak megbirkózni a problémákkal, valamint mindent megtenni annak érdekében, hogy az élet a lehetőségek szerint minél hamarabb visszatérjen a természetes medrébe.

- mondta a kormányfő.

Ugyanakkor felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy küldjenek képviselőket az országos válságstábba, mert közös erővel könnyebben úrrá lehet lenni a helyzeten. Babis délután találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel.

Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A kormány egyebek között javasolja a parlamentnek, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd koronás költségvetési hiányt emeljék fel 200 milliárd koronára, illetve hogy a járvány sújtotta vállalatok alkalmazottai fizetésének egy részét az állam vállalja magára.