Szerdától Ukrajna lakosai nem hagyhatják el az országot

Koronavírus ukrajnában, vírus, állomás, vasútállomás, vonat, tömegközlekedés, üres, kihalt, Lviv, Ukrajna
Egy fiatalember a mobiltelefonját böngészi a teljesen üres lembergi központi pályaudvaron 2020. 03.18-án.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában újabb szigorító intézkedéseket vezettek be a koronavírus miatt. A kijevi kormány március 23-i rendkívüli ülésén döntött arról is, hogy március 24-től az ukránok nem hagyhatják el az országot – közli az RBC Ukraina hírportálra hivatkozva a Kárpátinfo.net.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány szigorító intézkedései:

  • Tilos kiutazni a karantén ideje alatt. A Miniszteri kabinet határozata szerint március 24-e éjféltől senki sem hagyhatja el az országot turisztikai céllal.
  • Bezárnak a repterek. Kizárólag a fővárosi „Boriszpol" nemzetközi repülőtér üzemel, a többit bezárják.
  • 1,5 méter távolság. A karantén ideje alatt működő intézményekben az 1,5 méteres személyes térre figyelmeztető jelzéseket kell használjanak. A szabály betartására a rendőrség ügyel.
  • További 3 megyében vezetik be a szükségállapotot. A Kabinet Donyeck, Ternopol és Cserkasszi megyében is szükségállapotot hirdetett ki, tehát ezzel már 9 megyében érvényes a szükségállapot.
  • Tilos az etil-alkohol exportja. A kormány döntése értelmében június 1-ig tilos az etil-alkohol kivitele Ukrajnából.
Egy fiatalember a mobiltelefonját böngészi a teljesen üres lembergi központi pályaudvaron 2020. 03.18-án. Forrás: AFP/Yuri Dyachyshyn

Eddigi intézkedések:

Március 12-től április 3-ig vezettek be karantént Ukrajna területén.

Ez alatt bezártak az iskolák, egyetemek, óvodák, megtiltották a tömegrendezvényeket, bezártak az áruházak, bárok, kávézók és éttermek is.

A tömegközlekedést is érintette a karantén. Kijev, Harkov és Dnyepr városokban lezárták a metrót, korlátozták a földalatti tömegközlekedést.

Egyszerre nem utazhatnak 21 főnél nagyobb létszámban. Kijevben még ennél is szigorúbbak a tömegközlekedési korlátozások, azokat csak a kulcsfontosságú intézmények dolgozói használhatják.

Ezen kívül tilos a városok közötti távolsági közlekedés, és idegen országok állampolgárai sem léphetnek be az országba.

Több százezres bírság, félév börtön a karantén megszegőinek

Ukrajnában egyre többen figyelmen kívül hagyják a külföldről hazaérkezőkre vonatkozó kötelező 14 napos karantént, erről több bejelentés is érkezett már.

Az egyik legkirívóbb eset a volóci járási Alsóvereckén történt,

ahol az Olaszországból hazatérő család a kötelező 14 napos otthoni karantén és a falubeliek figyelmeztetése ellenére is látogatóba ment barátaihoz, valamint boltokban és a központi piacon vásároltak.

Ezt követően a család a poljanai fürdőbe utazott, ahonnan már a mentősök a kórház fertőző osztályára szállították őket koronavírus gyanújával a legifjabb családtag magas láza miatt.

Jelenleg a COVID-19 vírusteszt eredményét várják Kijevből. A család hölgy tagja ráadásul gyógyszerész végzettséggel rendelkezik, így még jobban tisztában kellett volna lennie az esetleges következményekkel.

Nyugat-Európából Ukrajnába hazatérő, vendégmunkásokat szállító kisbuszok várakoznak a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül. Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Ukrajnában hatályos törvény szerint 34 ezer hrivnya (400 000 forint) bírság és 6 hónap szabadságvesztés jár azoknak a személyeknek, akik megszegik a karantén szabályait.

Ennek ellenére sokan nem tartják be a vonatkozó korlátozásokat, az ukrán szakértők emiatt az olaszországi járványügyi helyzetnél sokkal rosszabbat jósolnak, és hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb a megelőzés, és az, hogy mindenki maradjon otthon.