Szerdától teljes kijárási tilalom lesz Romániában

Koronavírus, vírus, Szlovénia, kesztyű, korona, fertőzés, járvány, egészségügy, betegség, illusztráció, védőfelszerelés, ellenőrzés, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án.
Vágólapra másolva!
Szerdától teljes kijárási tilalom lép érvénybe Romániában. Az intézkedés betartásának ellenőrzésére a katonaságot is bevetik – jelentette be kedden az államfő a miniszterelnökkel és kormányzati illetékesekkel tartott találkozója után - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportálon. Romániában egyébként hétfő estétől életbe lépett a részleges éjszakai kijárási tilalom. Közben Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzések száma.
Vágólapra másolva!

– közölte rendkívüli sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis román államfő szerdától teljes kijárási tilalmat rendelt el Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mihai Barbu

Vagyis az éjszakai kijárási tilalmat kiterjesztik a nappalokra is.

Szerdától Romániában csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba, vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

A legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában.

Az államfő bejelentette azt is, hogy bevezetik a karanténban lévő személyek elektronikus felügyeletét.

A rendszer azonnal jelzi majd, ha valaki megszegi a vesztegzárra vonatkozó szabályokat.

Klaus Iohannis figyelmeztetett, hogy a rendkívüli óvintézkedések betartásának ellenőrzésére a hadsereget is bevetik.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés Forrás: MTI/Veres Nándor

A katonák a rendőrökkel és csendőrökkel együtt járják majd az utcákat.

Iohannis közölte azt is, hogy mindezeket az óvintézkedéseket egy újabb katonai rendeletben rögzítik, amelyet várhatóan kedd estig nyilvánosságra hoznak. Hozzátette, a kormány illetékeseivel további intézkedésekről is tárgyalt, amiket a későbbiekben határozatokba, rendeletekbe foglalnak.

Tömeges megbetegedésekre készülnek

Közben csaknem kétszázzal emelkedett Romániában a koronavírussal fertőzött új betegek száma. Kedd délig 762 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust. Mintegy 5500-an vannak intézményesített karanténban, és csaknem 84 ezren otthoni elkülönítésben. 16 Covid-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 79 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

Romániában eddig 8, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő halálos áldozata volt a betegségnek,

külföldön további 8 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár halt meg.

A hatóságok országszerte a fertőzés tömeges terjedésére készülnek: kedden elkezdték felszabadítani a kórházi helyeket a Covid-19-ben szenvedők számára. Az egészségügyi miniszter rendelete szerint 48 órán belül hazaküldenek minden beteget, akinek nincs halaszthatatlanul szüksége kórházi kezelésre, 14 nappal elnapolnak minden halasztható műtétet, és két hétre felfüggesztik a beütemezett orvosi vizsgálatokat is.

Horvátországban, Szlovéniában és Szerbiában is nőtt a fertőzések száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma, de egyelőre nem léptetnek életbe új szigorításokat a kormányok.

A szlovén kormány közel 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elindítását tervezi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Janez Jansa kormányfő kedden ismerteti a részleteket. A végleges törvénycsomagot pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án Forrás: AFP/Jure Makovec

Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 442-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig hárman haltak meg a járvány következtében.

Mindhárman az idősebb korosztályba tartoztak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek.
A ljubljanai Kralji Ulice nevű, hajléktalanokat segítő szervezet arra kérte az illetékeseket, hogy ne feledkezzenek meg az utcán élőkről.

A koronavírus-járvány miatt a hajléktalanok nem mernek a menedékhelyeken tartózkodni, mert azok túlzsúfoltak, és nem felelnek meg a fertőzés megelőzése céljából javasolt minimális higiéniai előírásoknak sem.

Az egyesület szerint a rosszabbodó időjárási viszonyok miatt ezeknek az embereknek az utcán csak romlik az állapotuk, és ezért halálos lehet számukra, ha elkapják a vírust.

Védőmaszkot adtak a menyasszonyi ruhákat bemutató kirakati babákra Zágrábban 2020. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést, és bezártak a piacok.

Hétfőtől senki nem hagyhatja el lakhelyét, valamint az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tartanak nyitva.

A szabályok betartását a hatóságok szigorúan ellenőrzik.

Az országban hétfő délután 16 órától kedd reggel kilenc óráig 46-tal, 361-re nőtt a fertőzöttek száma.

Szerbiában 303-ra nőtt a fertőzöttek száma

A belgrádi egészségügyi minisztérium által kedden 15 órakor közreadott információk szerint 303-ra nőtt a koronavírussal megfertőzött személyek száma az országban - olvasható a magyarszo.rs vajdasági hírportálon.

A hétfő délután közzétett adatokhoz viszonyítva

54 új fertőzött van Szerbiában.

Az elmúlt 24 órában összesen 94 személyen végezték el a koronavírus-tesztet, ebből 54 személynél mutatták ki a fertőzést, amíg 40 személy tesztje negatív lett.

A szerb hadsereg védőmaszkot viselő katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt 2020. március 16-án Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

21 személynek súlyos az állapota,

a betegeket lélegeztetőgép használatával kezelik.

Az újonnan megbetegedettek közül négy személyt a Vajdasági Klinikai Központ járványügyi osztályán ápolnak.

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe eddig 3 személy belehalt, 15 személyt gyógyulttá nyilvánítottak Szerbiában.