Szerdától teljes kijárási tilalmat vezetnek be Máramaros megyében

2020.03.24. 10:09

Teljes kijárási tilalmat rendelt el szerdán nulla órától a sürgősségi helyzetek kezelésével foglalkozó bizottság Máramarosban. E szerint a megye lakói reggel 6 és este 10 között is csak rendkívül indokolt esetben hagyhatják el a lakhelyüket - olvasható a Maszol.ro erdélyi hírportálon. Romániában egyébként hétfő estétől életbe lépett a részleges éjszakai kijárási tilalom. Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzések száma.

Máramaros az első megye Romániában, ahol nappal is kijárási tilalom lesz – számolt be a Digi24. A hírtelevíziónak Nicolae Silviu Ungur is megerősítette, hogy bevezetik ezt az intézkedést.

Jelenleg az országban csak éjszakai kijárási tilalom van. 

A prefektus elmondta, azért volt szükség az intézkedésre, mert a helyi hatóságok tapasztalatai szerint a Máramaros megyeiek nem tartják be a vasárnap estétől hatályba lépett katonai rendelet előírását, amely szerint kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban.

Ilyenek a máramarosiak. Nem tudják megállni, hogy ne találkozzanak egymással, ne verődjenek össze nagyobb csoportokban közterületen. Úgy ítéltük meg, hogy ez nagy kockázatot jelent – magyarázta a prefektus. 

Szerdától teljes kijárási tilalom lép életbe Máramaros megyében.Forrás: Facebook

A rendelkezések szerint az emberek reggel 6 és este 10 között is csak indokolt esetben hagyhatják el szerdától a lakhelyüket, azaz bevásárlás, munkavégzés, halaszthatatlan gyógykezelés céljából.

Aki a munkahelyére megy, annak fel kell mutatnia egy igazolást a munkaadójától.

A 60 év fölötti személyek csak reggel 7 és 11 között végezhetik el a napi bevásárlásaikat.

Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-ánForrás: MTI/Veres Nándor

A megye vezetősége a rendkívüli helyzetek kezelését szabályozó 21/2004-es sürgősségi kormányrendelet alapján szigorított az óvintézkedéseken. 

Romániában hétfő estétől életbe lépett a részleges éjszakai kijárási tilalom

Este jószerével csak rendőröket lehetett látni a nagyvárosok utcáin. A vasárnap este kihirdetett katonai rendelet értelmében este 22 órától hajnali 6 óráig csak különösen indokolt esetekben szabad kimenni a lakásból, és akit az utcán megállítanak, fel kell mutatnia a munkáltató által kibocsátott igazolást, mely a munkahely és a lakhely közötti útvonalra érvényes, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, amely magyarázatot ad a lakás elhagyására.

Máramaros megye prefektusa bejelentette, hogy a megye területén nappal is érvényesítik a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat. Ezt azzal indokolta, hogy rendkívül nagy számban érkeztek haza a megyébe vendégmunkások, akik Európa fertőzött övezeteiben dolgoztak, és különben nem tudják betartatni a házi elkülönítés szabályait.

Védőmaszkot viselő román nő sétál el egy divatplakát előtt Bukarest belvárosában 2020. március 21-én. Klaus Iohannis román államfő március 16-án vezetett be harminc napos rendkívüli állapotot Romániában.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az országban kedd reggelre nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma.

Az utolsó, hétfőn délben közzétett hivatalos adatok szerint az országban 576 személyt találtak fertőzöttnek, akik közül 73-at már gyógyultnak is nyilvánítottak. 5066 személyt tartanak intézményes karanténban, 72 247-en pedig házi elkülönítésben várják a vírus lappangási idejének a leteltét.

A román hatóságok hétfőn kénytelenek voltak elrendelni a Suceava megyei kórház bezárását, ahol 52 orvos és asszisztens fertőződött meg az új koronavírussal. Az intézményt a kétnaposra tervezett átfogó fertőtlenítés után nyitják meg újra, más megyékből odavezényelt személyzettel.

Horvátországban, Szlovéniában nőtt a fertőzések száma

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma, de egyelőre nem léptetnek életbe új szigorításokat a kormányok.

A szlovén kormány közel 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elindítását tervezi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Janez Jansa kormányfő kedden ismerteti a részleteket. A végleges törvénycsomagot pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.

Egy egészségügyi dolgozó testhőmérsékletet mér a szlovéniai Kranjban található Közösségi Egészségügyi Központ egyik bejáratánál 2020. március 23-án.Forrás: AFP/Jure Makovec

Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 442-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig hárman haltak meg a járvány következtében. Mindhárman az idősebb korosztályba tartoztak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek.
A ljubljanai Kralji Ulice nevű, hajléktalanokat segítő szervezet arra kérte az illetékeseket, hogy ne feledkezzenek meg az utcán élőkről. A koronavírus-járvány miatt a hajléktalanok nem mernek a menedékhelyeken tartózkodni, mert azok túlzsúfoltak, és nem felelnek meg a fertőzés megelőzése céljából javasolt minimális higiéniai előírásoknak sem. Az egyesület szerint a rosszabbodó időjárási viszonyok miatt ezeknek az embereknek az utcán csak romlik az állapotuk, és ezért halálos lehet számukra, ha elkapják a vírust.

Védőmaszkot adtak a menyasszonyi ruhákat bemutató kirakati babákra Zágrábban 2020. március 16-án.Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést, és bezártak a piacok.

Hétfőtől senki nem hagyhatja el lakhelyét, valamint az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tartanak nyitva.

A szabályok betartását a hatóságok szigorúan ellenőrzik.
Az országban hétfő délután 16 órától kedd reggel kilenc óráig 46-tal, 361-re nőtt a fertőzöttek száma.