Spanyolországban 6600 fővel nőtt a betegek száma

2020.03.24. 12:43

A koronavírus-fertőzés áldozatainak száma is emelkedett keddre Spanyolországban: egy nap alatt több mint 500 fővel - írja a Reuters.

A statisztikák szerint így már 39 673 koronavírusos beteget regisztráltak az országban az előző napi, valamivel több, mint 33 ezerhez képest - írja a helyi egészségügyi minisztérium jelentésére hivatkozva a portál.

A halálos áldozatok száma a keddi adatok szerint 2696 főre nőtt, míg a gyógyult betegeké 3794.

A fertőzöttek között 5400 egészségügyi dolgozó van. Fernando Simón elismerte, hogy helyenként a védőfelszerelések utánpótlásának hiánya is hozzájárulhatott a szakszemélyzet megbetegedéséhez.

A rendőrség és a csendőrség tájékoztatása szerint a járvány miatt elrendelt korlátozások megszegéséért az elmúlt 24 órában 80 embert vettek őrizetbe az országban. Több esetben kórházból szöktek meg páciensek.

Rendőrök ellenőriznek egy autóvezetőt Madrid belvárosábanForrás: MTI/EPA/EFE/Mariscal

A drámai helyzetek nehéz döntéseket követelnek

Miguel Ángel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a katonaság a repülőterek, vasútállomások fertőtlenítésén kívül az idősotthonok fertőtlenítését is végzi. Munkájuk során hétfőn több otthonban is holttesteket találtak, ezekről értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek megkezdték a halálesetek felderítését.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az egyik ilyen intézmény a spanyol fővárosban található, amelynek dolgozói arról számoltak be, hogy a feltételezhetően koronavírus-fertőzésben meghalt áldozat elszállítására vártak, és az előírások szerint ilyenkor nem nyúlhatnak a holttesthez.

A madridi temetkezési vállalatok azonban túlterheltek. Mivel ezen a területen is hiány van a fertőzésvédelmi felszerelésekből, a város polgármestere a dolgozók érdekében átmenetileg megtiltotta, hogy a fővárosi fenntartású intézmények szállítsák, tárolják és temessék el a koronavírus halálos áldozatait.

Fertőtlenítésre készülő katonák Madrid egyik idősotthonában március 23-ánForrás: AFP/Oscar Del Pozo

"A drámai helyzetek nehéz döntéseket követelnek" - mondta José Luis Martínez-Almeida madridi polgármester, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy a Jégpalota elnevezésű, fedett madridi műjégpályán ideiglenes halottasházat rendeznek be a fertőzött holttestek tárolására.

Meghosszabbítják a szükségállapotot

A spanyol repülőterek üzemeltetéséért felelős Aena vállalat közleményben tudatta, hogy a repülőterek működését a csökkent forgalomhoz igazítja, mivel a járvány miatt elrendelt országos szükségállapottal a kormány korlátozta a légi közlekedést is.

A madridi Barajas repülőtér négy terminálja közül hármat fokozatosan bezárnak, és minden tevékenységet a legkorszerűbb, 4-es terminálra irányítanak át. A barcelonai El Prat repülőtéren szintén csak egy terminál, az 1-es működik majd, azon belül is csak bizonyos kijelölt zónák.

A spanyol közlekedési tárca adatai szerint hétfőn a spanyol légi forgalom 89 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon.

A spanyol kormány keddi ülésén várhatóan elfogadja az iskolabezárásokat és lakhelyelhagyási korlátozásokat jelentő szükségállapot meghosszabbítását április 11-ig. Javaslatát benyújtja a parlamentnek, amely szerdai rendkívüli ülésén el is fogadhatja a rendelkezést, mivel a parlamenti pártok többsége már jelezte, hogy támogatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK