Oroszországban meghalt a második koronavírusos beteg, súlyos rákbeteg volt

Support from Russia to Italy to battle coronavirus Coronavirus,COVID-19,Italy,Russia,Russian Ministry of Defense Oroszország Olaszország koronavírus korona vírus segély segélyszállítmány repülőtér repülőgép betegség fertőzés
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 22: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " RUSSIAN MINISTRY OF DEFENSE / ALEXEY ERESHKO /HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) An Ilyushin IL-76 transport aircraft of Russian Ministry of Defense is prepared for departure to Italy at the Chkalovsky Military Airport outside Moscow, Russia on March 22, 2020. Russian Ministry of Defense announced that about 100 virologists, epidemiologists and various medical equipment, as well as 8 medical teams, were sent to Italy for support in combating COVID-19. Russian Ministry of Defense / Alexey Ereshko / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az áldozat egy 69 éves, súlyos rákbeteg asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a koronavírus-fertőzést. Oroszországban a hivatalos adatok szerint 438 fertőzött van és 93 677 embert tartanak megfigyelés alatt.
Vágólapra másolva!

Keddre Oroszország már 14 katonai szállítógépnyi segélyt szállított Olaszországnak. A moszkvai védelmi tárca korábbi közleménye szerint az Il-76-osokkal nyolc mozgatható katonai ápolóbrigádot, mintegy 100, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező virológiai és járványügyi szakembert, mobil jármű- és terepfertőtlenítő eszközöket - amelyekre oroszul, angolul és olaszul az "Oroszországból szeretettel" felirat került -, valamint orvosi műszereket küldenek Olaszországba.

Anatolij Antonov washingtoni nagykövet, egyebek között az olaszországi segítségnyújtásra hivatkozva levélben tiltakozott Kenneth Rothnál, a Human Rights Watch (HRW) ügyvezető igazgatójánál amiatt, hogy az irányítása alatt álló jogvédő szervezet "dezinformációkat" terjeszt arról, hogy az orosz kormányzat nem készült fel a koronavírus elleni küzdelemre. A HRW figyelmébe ajánlotta, hogy a járvány közepette

segítsen inkább az amerikai börtönökben Moszkva szerint jogszerűtlenül fogva tartott orosz állampolgároknak.

Marija Butyina, aki 2019 októberéig maga is több hónapot töltött elzárva az Egyesült Államokban azon a címen, hogy nem jegyeztette be magát hivatalosan külföldi ügynökként, arra szólította fel Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a világjárvány miatt eszközölje ki az orosz rabok külföldi fogva tartási körülményeinek javítását vagy az érintettek kitoloncoltatását.

Oroszország 14 katonai szállítógépnyi segélyt szállított Olaszországnak Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Russian Ministry Of Defense / Al

Ukrajna újabb megyében vezette be a veszélyhelyzetet

Ukrajnában

egy nap alatt 11-gyel, 84-re emelkedett keddre az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma,

közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

A helyi önkormányzat egy egészségügyi központra hivatkozva közölte, hogy igazolták a koronavírus-fertőzöttségét egy munkácsi nőnél - aki így az első Kárpátalja megyei fertőzött -, de ezt az egészségügyi tárca még nem erősítette meg. Eddig

három parlamenti képviselő fertőződött meg

SARS-CoV-2 vírussal. Lviv megye vezetése is veszélyhelyzetet vezetett be a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében keddtől. Ezt megelőzően a kijevi kormány nyolc másik megyében és a fővárosban vezetett be veszélyhelyzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben

május-júliusra halasztotta az idei tavaszi sorozást

a koronavírus-fertőzés terjedése miatt.

Az államfő hétfő esti videoüzenetében felszólította az összes vallási felekezet vezetőit, hogy résztvevők nélkül, online tartsanak szertartásokat. Az államfő szavai szerint most az embereknek szükségük van hitre, de legalább annyira szükségük van biztonságra is.

Egy kormánypárti képviselő, Olekszandr Truhin az Obozrevatyel ukrán hírportálnak kedden adott nyilatkozatában közölte, hogy a héten várhatóan összeül a parlament, és határoz arról, bevezetik-e a rendkívüli állapotot az országban. Előző este viszont Denisz Smihal miniszterelnök az ICTV televízió műsorában azt monda, hogy egyelőre nem látja szükségét a rendkívüli állapot bevezetésének. Illja Jemec egészségügyi miniszter ugyanakkor a rendkívüli állapot bevezetésének megszavazására szólította fel a képviselőket.

Több százezres bírság, félév börtön a karantán megszegőinek

Ukrajnában egyre többen figyelmen kívül hagyják a külföldről hazaérkezőkre vonatkozó kötelező 14 napos karantént, erről több bejelentés is érkezett már - számoltak be a Kárpátinfo.net-en.

Az egyik legkirívóbb eset a volóci járási Alsóvereckén történt,

ahol az Olaszországból hazatérő család a kötelező 14 napos otthoni karantén és a falubeliek figyelmeztetése ellenére is látogatóba ment barátaihoz, boltokban és a központi piacon vásárolt.

Ezt követően a család a poljanai fürdőbe utazott, ahonnan már a mentősök a kórház fertőző osztályára szállították őket koronavírus gyanújával a legifjabb családtag magas láza miatt.

Az Ukrajnában hatályos törvény szerint átszámolva 400 ezer forintos bírság, és 6 hónap szabadságvesztés jár azoknak a személyeknek, akik megszegik a karantén szabályait. Forrás: Ukrán Nemzeti Rendőrség

Jelenleg a COVID-19 vírus teszt eredményét várják Kijevből. A család hölgy tagja ráadásul gyógyszerész végzettséggel rendelkezik, így még jobban tisztában kellett volna lennie az esetleges következményekkel.

Az Ukrajnában hatályos törvény szerint 34 ezer hrivnya (400 000 forint) bírság, és 6 hónap szabadságvesztés jár azoknak a személyeknek, akik megszegik a karantén szabályait.


Ennek ellenére sokan nem tartják be a vonatkozó korlátozásokat, az ukrán szakértők emiatt az olaszországi járványügyi helyzetnél sokkal rosszabbat jósolnak, és hangsúlyozzák, hogy a legfontosabb a megelőzés, és az, hogy mindenki maradjon otthon!