Már a Föld egyharmada karanténban van

Coronavirus Emergency In Naples NurPhoto Covid Covid19 Olaszország Nápoly mise hívők keresztények fertőzés karantén betegség szabadtér erkély
Christian devotees listening a mass by Don Francesco Gravino (not in picture) in Naples, Italy on March 22, 2020. (Photo by Paolo Manzo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A kedd éjjel hatályba lépő indiai országos karanténnal 2,6 milliárdra emelkedik azoknak a száma, akiket a hatóságok házi karanténba vonulásra szólítottak fel világszerte a járvány elleni harc jegyében az AFP francia hírügynökség számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A karanténra felszólított 2,6 milliárd ember az ENSZ által 2020-ban 7,8 milliárdra becsült világnépesség egyharmada.

Az érintett országok többsége kötelező karantént rendelt el a lakosok számára.

A világ legalább 42 országában érint ilyen rendelkezés legalább 2,24 milliárd embert. Ilyen rendelkezést hoztak számos európai országban (Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország), de Kolumbiában, Argentínában, az egyesült államokbeli Kaliforniában, Nepálban, Irakban és Madagaszkáron is.

India és Új-Zéland csatlakozott legutóbb a listához, csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaság követi őket.
Ezeknek a területeknek a többségén munkába járás, alapvető árucikkek vásárlása, illetve orvos felkeresése céljából elhagyható a lakhely.

Házi karanténban hallgatják Ferenc pápa miséjét Nápolyban március 22-én Forrás: NurPhoto/Paolo Manzo/NurPhoto/Paolo Manzo

Legalább öt ország, illetve terület (226 millió ember) - közöttük Irán, Németország és Kanada - felszólította a lakosságot, hogy maradjon otthon, korlátozza a minimálisra a közlekedést és az érintkezéseket, de nem rendelkeztek büntetőintézkedésekről a rendelkezés megsértése miatt.

Legalább 15 ország, illetve terület kijárási tilalmat rendelt el, megtiltva, hogy este és éjszaka elhagyják a lakásokat.

Ilyen intézkedést hoztak többek között Szaúd-Arábiában, Elefántcsontparton, Chilében, a Fülöp-szigeteki Manilában és Szerbiában. Egyiptomban szerdán lép életbe kijárási tilalom.

Egyes országok csak a legfontosabb városokat helyezték karanténba, megtiltva az oda belépést és az onnan történő kilépést. Ilyen intézkedés vonatkozik 27 bulgáriai nagyvárosra, a kazahsztáni Almatira és Nurszultanra és az azerbajdzsáni fővárosra, Bakura. Ezekben a városokban csaknem 10 millióan laknak.