A franciák már nem gördítenek akadályt a Nyugat-Balkán uniós integrációja elé

2020.03.23. 16:27

A Reuters brit hírügynökség információi alapján, az Európai Unió 27 tagállama egyetértésre jutott abban, hogy a közeljövőben megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Korábban ez azért nem volt lehetséges, mert Franciaország és Hollandia kategorikusan elutasították a nyugat-balkáni államok uniós integrációját, ugyanakkor Görögországnak is voltak fenntartásai.

A párizsi és a hágai liberális kormánykoalíciók 2019-ben a demokrácia működésének elégtelensége és a korrupció elleni harc eredménytelensége ürügyén nem támogatták Szkopjét és Tiranát abban, hogy megkezdhessék a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel.

Az Élysée-palota. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Eric Feferberg

A franciák és a hollandok szerint az EU keleti és déli irányú bővítése veszélyeztetné annak a belső kohézióját, amely már most is komoly kihívásokkal szembesül a Brexit miatt.

Franciaország és Hollandia fenntartásainak az igazi oka azonban az lehet, hogy félnek a német befolyási övezet esetleges terjedésétől, amely véleményük alapján a nyugat-balkáni államok uniós integrációja útján ölthet testet.

Úgy tűnik azonban, hogy a többi tagállamnak sikerült eloszlatnia aggodalmukat, és a Reuters szerint beleegyeztek végül a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe Észak-Macedóniával, illetve Albániával.A brit hírügynökség azt állítja, hogy betekintése nyílt a munkatársainak ezen dokumentumokba, amelyeket várhatóan még ezen a héten nyilvánosságra hoznak.

Görögország csupán az albán uniós törekvéseket fogadta elutasítással az ottani görög nemzeti kisebbség helyzetének a megoldatlanságára hivatkozva, bár hivatalosan vétót nem emelt, ellentétben Párizzsal és Hágával.

Athén kívánságának megfelelően azonban a hétvégén belekerült az albán dossziéba egy klauzula a nemzeti kisebbségek jogainak a védelméről, így már a görögök sem gördítenek akadályt a csatlakozási tárgyalások megkezdése elé.Csütörtök kerülhet sor egy videokonferencia keretén belül uniós csúcsra, amelynek főtémája az új típusú koronavírus okozta világjárvány lesz.

A Reuters informátorai szerint akkor a tagországok állam- és kormányfői nagy valószínűséggel elfogadják a csatlakozási tárgyalások megindítását Észak-Macedóniával és Albániával.