A franciák már nem gördítenek akadályt a Nyugat-Balkán uniós integrációja elé

Élysée-palota
An aerial view taken on March 13, 2019 in Paris shows the Elysee Palace from the garden side with the French President's office (C) at nightfall. (Photo by Eric Feferberg / AFP)
Vágólapra másolva!
A Reuters brit hírügynökség információi alapján, az Európai Unió 27 tagállama egyetértésre jutott abban, hogy a közeljövőben megkezdhetik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával. Korábban ez azért nem volt lehetséges, mert Franciaország és Hollandia kategorikusan elutasították a nyugat-balkáni államok uniós integrációját, ugyanakkor Görögországnak is voltak fenntartásai.
Vágólapra másolva!

A párizsi és a hágai liberális kormánykoalíciók 2019-ben a demokrácia működésének elégtelensége és a korrupció elleni harc eredménytelensége ürügyén nem támogatták Szkopjét és Tiranát abban, hogy megkezdhessék a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel.

Az Élysée-palota. A kép illusztráció. Forrás: AFP/Eric Feferberg

A franciák és a hollandok szerint az EU keleti és déli irányú bővítése veszélyeztetné annak a belső kohézióját, amely már most is komoly kihívásokkal szembesül a Brexit miatt.

Franciaország és Hollandia fenntartásainak az igazi oka azonban az lehet, hogy félnek a német befolyási övezet esetleges terjedésétől,

amely véleményük alapján a nyugat-balkáni államok uniós integrációja útján ölthet testet.

Úgy tűnik azonban, hogy a többi tagállamnak sikerült eloszlatnia aggodalmukat, és a Reuters szerint

beleegyeztek végül a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe Észak-Macedóniával, illetve Albániával.

A brit hírügynökség azt állítja, hogy betekintése nyílt a munkatársainak ezen dokumentumokba, amelyeket várhatóan még ezen a héten nyilvánosságra hoznak.

Görögország csupán az albán uniós törekvéseket fogadta elutasítással az ottani görög nemzeti kisebbség helyzetének a megoldatlanságára hivatkozva, bár hivatalosan vétót nem emelt, ellentétben Párizzsal és Hágával.

Athén kívánságának megfelelően azonban a hétvégén belekerült az albán dossziéba egy klauzula a nemzeti kisebbségek jogainak a védelméről, így

már a görögök sem gördítenek akadályt a csatlakozási tárgyalások megkezdése elé.

Csütörtök kerülhet sor egy videokonferencia keretén belül uniós csúcsra, amelynek főtémája az új típusú koronavírus okozta világjárvány lesz.

A Reuters informátorai szerint akkor a tagországok állam- és kormányfői nagy valószínűséggel elfogadják a csatlakozási tárgyalások megindítását Észak-Macedóniával és Albániával.