Túl későn intézkedtek Belgiumban a koronavírussal kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Belgiumban mostanra már a koronavírus-fertőzöttek száma bőven meghaladta a kétezret, a halálos áldozatok száma pedig 67. A kormány a héten kijárási tilalmat vezetett be. Ugyanakkor az első intézkedéseket minden bizonnyal későn hozták meg. Érdekes párhuzamot is lehet vonni például a visegrádi országokkal, ahol az intézkedések naptárilag nagyjából megegyeznek Belgiummal. Azonban míg a belgáknál a szabályozások meghozatalakor már több száz beteg volt, addig a V4-es országoknál alig volt. A V4NA nemzetközi hírügynökség összeállításából kiderül, hogy a V4-országok és különösen Magyarország a járvány adott szakaszához képest sokkal korábban hozta, hozták meg azokat a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, amelyeket Belgium később.
Vágólapra másolva!

Ahogy számos európai országban, úgy Belgiumban is megjelent az új típusú koronavírus. Az országban február 4-én jelent meg az első fertőzött, aki egy Kínából hazatért férfi volt. Ezután egy ideig stagnált a vírus a belgáknál, március elején azonban hatalmas méreteket kezdett ölteni. Mindössze öt nap alatt, március 1. és 6. között kettőről 109-re, március 15-ről 16-ra pedig 886-ról 1058-ra nőtt a fertőzöttek száma, jelenleg pedig 2815 regisztrált esetről lehet tudni.

Felmerül a kérdés, hogyan ugorhatott meg ennyire a fertőzöttek száma ilyen rövid idő alatt? A válasz minden bizonnyal az, hogy Belgium nem cselekedett időben, és nem vezette be a szükséges intézkedéseket a járvány megfékezésére. Az első intézkedéscsomagot március 12-én jelentették be, ekkor a fertőzöttek száma már 399 volt, ez előtt csupán ajánlásokat fogalmaztak meg a lakosság számára. A bejelentett intézkedések között volt az iskolák bezárása, az egyetemeknek azonban csak ajánlották az online oktatás bevezetését, azokat nem zárták be. Az éttermek és kávézók bezártak, a boltok azonban megszokott módon továbbra is nyitva tarthattak, de csak hétközben, kivéve az élelmiszerboltokat és patikákat. Az otthoni munka ekkor még messze nem volt kötelező, és a tömegközlekedési eszközöket is ugyanúgy lehetett használni.

A fertőzések száma azonban erőteljesen tovább növekedett. Már másnap, március 13-án 160 új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma pedig március 17-re 1243 lett. Ekkor jött a kormány újabb, már szigorúbb intézkedése, ugyanis bejelentették, hogy szerdától kezdve senki nem hagyhatja el az otthonát, kivéve vészhelyzet vagy szükséges bevásárlás esetén. Az intézkedések szerda déltől léptek életbe, azokkal betiltottak minden nem szükséges kültéri rendezvényt és összejövetelt, valamint korlátozták a bevásárlóközpontokba menetelt is. Bezártak az életvitelhez nem elengedhetetlen dolgokat árusító boltok, az emberek most már csak egyedül mehetnek ki az utcára, vagy azokkal, akikkel egy háztartásban élnek, a cégeknek pedig biztosítaniuk kell munkavállalóik számára az otthonról való munkavégzést – ahol ez nem lehetséges, ott a szükséges távolságot kell biztosítani a munkavállalók között. Megtiltották a nem életbevágó külföldi utazást is a belgáknak, a fodrász viszont például továbbra is nyitva maradhat, egyszerre azonban csak egy ember lehet ott. Azaz, félig-meddig beszélhetünk csak kijárási tilalomról.

Bár az intézkedések szerdától életbe is léptek, a fertőzések száma továbbra is jelentősen növekszik, jelenleg 2815 regisztrált fertőzöttről lehet tudni, a halálesetek száma pedig 67. A tervek szerint a korlátozások, amit a belga vezetés nem akar lezárásnak hívni, április 5-ig lesznek érvényben, a szakértők szerint azonban utána is életben maradhat néhány szabály.

Belgium esetével kapcsolatban érdemes ránézni a visegrádi négyek által hozott intézkedésekre is a koronavírussal kapcsolatban. Főleg azért, mert Magyarországgal például nagyjából azonos idővonalon mozognak a belgák az intézkedések meghozatalát illetően, a fertőzöttek száma azonban már jelentős eltérést mutat. Magyarországon egy nappal a belgák előtt, március 11-én hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet, és hogy bezárják a felsőoktatási intézményeket, mert véleményük szerint a fiatalok nemzetközi kapcsolati hálója miatt ott nagyon tudna terjedni a vírus. Ahogyan azt már írtuk fentebb, a belgáknál ezzel szemben március 12-én még csak az iskolákat zárták be, az egyetemeknek csak ajánlották az online oktatást. Magyarországon március 13-án került sor az iskolák bezárására, majd ezt a gyakorlatot követték az óvodák és a bölcsődék is. Fontos azonban kiemelni, hogy amikor a magyar kormány meghozta az első intézkedését az egyetemekkel kapcsolatban, akkor még csak 13 fertőzött volt az országban, tehát sokkal előrébb jártak a védekezésben, mint a belgák.

A héten a magyar kormány további intézkedéseket hozott: az éttermek, kávézók és egyéb üzletek már csak 15 óráig tarthatnak nyitva, a szórakozóhelyeket, mozikat és kulturális intézményeket teljesen bezárták. Az ezekkel kapcsolatos döntéseket hétfőn jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ekkor a fertőzöttek száma 39 volt az országban. Azaz, a vírus adott szakaszához képest Magyarországon minden óvintézkedésre hamarabb került sor.

Mindeközben nagyfokú tájékoztatási kampány is folyik Magyarországon, egyre több videót készít a kormány, ahol felhívják a figyelmet a szükséges intézkedésekre és korlátozásokra, például arra is, hogy az emberek, ha csak tehetik, maradjanak otthon. A RTBF belga közszolgálati híradó felvételén olyan képeket lehetett látni, ahol több ember volt egy kisvárosi utcán, a kijárási tilalom idején, mint Magyarországon, ahol csak szigorú korlátozások vannak.

Hasonló a helyzet a többi visegrádi országban is, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban szintén jóval előbb hoztak meg szigorúbb intézkedéseket a járvány miatt, mint más nyugati országban. Bár az idővonal szintén nagyjából a belgával azonos az intézkedéseket illetően, Csehországban is például március 12-én hirdették ki a szükségállapotot, akkor egyébként ott is kevesebb fertőzött volt, mint Belgiumban. A V4-ek közül egyébként Csehországban van a legtöbb, összesen 904 fertőzött, a kormány azonban folyamatosan hozza meg a szükséges intézkedéseket, és rendelik be az eszközöket is, határaikat pedig már lezárták. Szlovákiában március 11-én hirdették ki a rendkívüli állapotot, majd egy nappal később lezárták a határokat, ekkor még csak 21 fertőzött volt az országban, jelenleg 137 van. Lengyelországban eddig 411 regisztrált megbetegedés volt, hatan pedig meghaltak. A lengyel kormány március 11-én hirdette ki az országban a járványhelyzetet, akkor még csak 22 fertőzött volt, március 15-én pedig teljesen lezárták a határokat.