Végre kevesebben fertőződtek meg és haltak meg Olaszországban, mint előző nap

Európa vírus turizmus
Milánói dóm, Milánó, Olaszroszág
Vágólapra másolva!
Olaszországban hosszú idő után vasárnap végre csökkent az új megbetegedések aránya és a halálozások száma is az előző naphoz képest. Spanyolországban bejelentették, hogy április 11-ig mindenképpen marad a szükséghelyzet. Franciaországban egy hét múlva várják a javulást.
Vágólapra másolva!

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3957 új beteget tartanak számon.

Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 4821-ről majdnem ezerrel csökkent. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője kijelentette, remélik a csökkenés a következő napokban is folytatódik. Hozzátette, a számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását.
A napi halottak száma (borzalmas a kifejezés) a szombati 793-ről 651-re csökkent. Döntő többségük idős ember, az Olaszországban meghaltak átlagéletkora 80,5.

Lombardiában az utóbbi egy nap alatt 361 személy halt meg, de ez sokkal kevesebb a szombati 546-hoz és a pénteki 381-hez képest is. Itt is szinte kizárólag nagyon idős emberek haltak meg.

Az olasz belügyminisztérium betiltotta az egyik városból vagy településről egy másikba történő mozgást. Eddig ez csak ellenőrzött volt, de nem tiltott.

Járőröző katonák egy idős párral beszélgetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a mozgást korlátozó tilalom idején Torinóban 2020. március 22-én. Olaszországban eddig 59 138 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 5476-ra emelkedett. Az egy nap meghaltak száma az előző napi 793-ről 651-re csökkent Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Spanyolországban bővül a katonaság szerepköre

Spanyolországban időközben több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28 500-at - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig.

"A hazafiasság és szolidaritás példája ezekben a napokban otthon maradni"

- fogalmazott a kormányfő, miután videókonferencián egyeztetett az ország autonóm tartományainak vezetőivel az iskolabezárásokat és lakhelyelhagyási korlátozásokat tartalmazó intézkedések folytatásáról.

A tervek szerint a kormány keddi ülésén fogadja el szükségállapotot meghosszabbító rendeletet, amelyet a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Pedro Sánchez beszámolt újabb intézkedésekről is, például

kibővítik a hadsereg eddigi feladatait, a katonák a betegszállításban, a stratégiailag fontos létesítmények védelmében, továbbá az egészségügyi felszerelések szállításában is segédkezni fognak.

Emellett pénzt biztosítanak ahhoz, hogy az önkormányzatok házhoz szállított élelmiszerrel lássák el a rászorulókat. A miniszterelnök köszönetet mondott az embereknek az eddigi erőfeszítéseikért, de felhívta a figyelmet arra, hogy "a legrosszabb még hátravan". Mint ismert: a szocialista spanyol kormány több intézkedéssel elkésett, a legelső döntéseket késve hozták meg.

Meghalt az első koronavírussal fertőzött orvos Franciaországban

Franciaországban napok óta polémia folyik a védőfelszerelések hiányáról az egészségügyben, vasárnap pedig meghalt az első koronavírussal fertőzött orvos. A France3 közszolgálati televízió szerint a Párizstól északra található Oise megye egyik idősebb mentőorvosáról van szó. Az információt utóbb megerősítették hivatalos források az AFP francia hírügynökségnek. Oise megye volt a koronavírus-járvány egyik első gócpontja Franciaországban, elsőként itt vezették be a kijárási tilalmat is. Az orvos az észak-franciaországi Lille egyetemi kórházában halt meg szombaton.

A kormány – miközben megszigorította országszerte a kijárási korlátozások ellenőrzését, és a szakemberek véleményét kérte a drasztikus intézkedések esetleges meghosszabbítását illetően

– 250 millió védőmaszkot rendelt az egészségügyben dolgozók készlethiányának enyhítésére. Az egészségügyi miniszter jelezte, hogy jelenleg 86 millió maszk áll az állam rendelkezésére, amelyekből hetente mintegy 24 millió maszkot használnak fel az egészségügyben és más területen dolgozók. A kormány ezért több mint 250 millió maszkra adott rendelést szombaton. Olivier Veron miniszter szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma szombaton 14 500 volt, a valós szám 30 és 90 ezer közé tehető, miután sok betegnek egyáltalán nincsenek tünetei.