Megbénul Olaszország, leállítják a nem létfontosságú termelést

koronavírus, Olaszország, Róma, Colosseum
A woman wearing a face mask walks across a deserted crossroads by the closed Colosseum monument on March 16, 2020 in Rome. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött szombaton a halottak száma Olaszországban: 793-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, és közel 5 ezerrel emelkedett a betegek száma. Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka az egész országra kiterjedő leállást jelentett be: csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva, viszont az összes hivatalt és nem létfontosságú termelési tevékenységet végző gyárat bezárják április 3-áig.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre április 3-ig érvényes országos rendelkezés az összes olyan nem elsődlegesen szükséges termelést végző gyárat és üzemet érinti, amelyben az utóbbi hetekben még nem állították le a termelést. Ez tulajdonképpen az ország ipari-gazdasági motorjának tartott észak-olaszországi térség teljes megbénítását jelenti. Létfontosságú tevékenységnek számít az élelmiszer- és a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a halászat, valamint az információszolgáltatás is.

Minden hivatalt távmunkára állítanak át, de továbbra is

biztosított a postai, a banki és a biztosítási szolgáltatás, valamint a tömegközlekedés.

Nyitva maradnak a dohányboltok és az újságosstandok is.

A termelési egységek leállítását elsőként a gócpontként ismert Lombardia tartomány sürgette, valamint a szakszervezetek is így tettek, miután a dolgozók nem kaptak megfelelő védőfelszerelést.

Továbbra is nyitva vannak a gyógyszertárak az élelmiszerboltok, és van tömegközlekedés Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Matteo Salvini, a Liga párt és a jobbközép ellenzék vezetője szombaton szintén az ország leállítását szorgalmazta a járvány megfékezésére.

Szombaton 793-an haltak bele a fertőzésbe

Az olasz polgári védelem adatai szerint szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak meg az új koronavírus miatt, és csaknem 5 ezerrel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma.

A miniszterelnök a bejelentés előtt a kormány- és ellenzéki pártokkal, valamint a szakszervezetekkel egyeztetett. "Megkérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmát, együtt sikerülni fog!" - jelentette ki Giuseppe Conte. Szerinte

Olaszország a lehető legkeményebb időket éli,

a legsúlyosabb válságot, amellyel a világháború óta szembesült. Megjegyezte: az olaszok sokáig nem fogják tudni elfelejteni a járvány teremtette nehézségeket, ahogyan a betegségben elhunytakat sem. "Halottjaink nem puszta számok, hanem emberek" - mondta. A kormányfő hangsúlyozta: ahogyan eddig is tette, az átláthatóság jegyében mindent megoszt az olaszokkal, hogy részeseivé váljanak a közös kihívásnak.

Ferenc pápa feszület előtt imádkozik a római San Marcello al Corso-templomban március 15-én, az új koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/AP/Vatikáni Híradó/

Giuseppe Conte emlékeztetett:

időre van szükség, hogy a mozgáskorlátozó óvintézkedések éreztessék hatásukat.

Türelmet, felelősséget, bizalmat kért az olasz lakosságtól. Kijelentette, tudja, hogy nem könnyű otthon maradni és lemondani a mindennapok szokásairól, de "ez az egyetlen eszköz az ellenállásra". "Mindez minimális áldozat a kórházakban dolgozók, a rendfenntartó és fegyveres erők, a szállításban, az élelmiszerpultoknál és az információszolgáltatásban munkát végzők áldozatához képest" - jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Az olasz kormány február 23-án vesztegzár alá helyezte Lombardia és Veneto tucatnyi önkormányzatát. Március 8-án az észak-olaszországi tartományokban, majd

március 11-től az egész államban szigorú mozgáskorlátozást rendeltek el, leállították a kereskedelmet és vendéglátást.

Azóta több tartomány további szigorítást vezetett be: Lombardiában szombaton felfüggesztették az építkezéseket, betiltották a szabadidős tevékenységeket, és 5000 euró (több mint 1,7 millió forint) bírságot szabtak ki az utcán engedély nélkül vagy csoportban tartózkodókra.