Egyre több afrikai országban jelenik meg a koronavírus

Vágólapra másolva!
Bár az új típusú koronavírus kezdetben csak lassan terjedt Afrikában, mostanra a kontinens 54 államából 42-ben bukkant fel 1100 megerősített esettel. Több ország szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán Ruanda és Tunézia kijárási tilalmat rendelt el, utasítva az embereket, hogy a létszükségleti okokat leszámítva ne hagyják el otthonaikat.
Kenyában betiltották a tömegrendezvényeket, a nyilvános istentiszteleteket azonban meg lehet tartani azzal a feltétellel, hogy a híveknek biztosítják a kézmosás vagy a kézfertőtlenítés lehetőségét.
Afrika legnépesebb államában, a 190 millió lakosú Nigériában alig három hete jelent meg a vírus, a fertőzöttek száma időközben 22-re nőtt. A nyugat-afrikai állam szombattól már nem fogad nemzetközi légijáratokat.

Omán vasárnaptól betiltotta a tömegrendezvényeket, korlátozta a hivatalokban dolgozók számát, és bezáratta a valutaváltó üzleteket.
Kuvait szombaton rendelt el részleges kijárási tilalmat, két héttel meghosszabbítva a korábban bevezetett munkaszünetet.

A Reuters hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva úgy tudja, az emírség egyes élelmiszerüzleteibe egyszerre legfeljebb 50 embert engednek be.
Katarban, ahol a legtöbb fertőzést vendégmunkásoknál mutatták ki, szintén betiltotta a tömegrendezvényeket, és ellenőrzőpontok létesítésével kényszerítik ki a bevezetett korlátozásokat.
Mohammed Abdelali, a szaúdi egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az utóbbi 24 órában 119-cel 511-re emelkedett a fertőzöttek száma. 72-en közülük török állampolgárok, akik Mekkai zarándoklatuk során lettek elkülönítve. Országosan több mint négyezren vannak karanténban - tette hozzá Abdelali.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács országaiból (Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia) Szaúd-Arábiából jelentették eddig a legtöbb megbetegedést. A regionális együttműködéshez tartozó tagországokból eddig összesen több mint 1700 megbetegedést és négy halálesetet jelentettek.