Újabb országokban jelent meg a koronavírus, a fertőzöttek száma közel 300 ezer

koronavírus, Izrael
A volunteer sprays sanitising gel on the hands of a Palestinian man on his way to perform Friday prayers in the nearly deserted Al-Aqsa mosque compound in the Old City of Jerusalem, after clerics took protective measures and ordered the mosques shut in a bid to stem the spread of the novel coronavirus, on March 20, 2020. - Israel has 433 confirmed cases of COVID-19, with another 44 in the occupied Palestinian territories and tens of thousands in self-isolation. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt több mint 24 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte, Európában már 104 ezer embert regisztráltak a betegséggel. Izraelben és az Egyesült Arab Emírségekben is meghalt tegnap az első koronavírus-fertőzött, közben pedig újabb országokban jelent meg a vírus: Madagaszkáron és Zimbabwében - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) péntek este közzétett legfrissebb napi tájékoztatójában. A WHO adatai azonban nem pontosak, a valóságban a tegnapi újonnan fertőzöttek száma legalább 30 ezer. Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 275 434-re nőtt szombat reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult.
Vágólapra másolva!

A fertőzöttek száma a világon már meghaladja a 275 ezret, az esetek mintegy felét Európában regisztrálták (104 ezret). A halálozások száma 11 403-re nőtt, ezek közül mintegy 5000 Európában történt. Az elmúlt napon 816-an veszítették életüket a kontinensen a kór miatt, túlnyomó többségük Olaszországban halt meg. Közben újabb és újabb államokban bukkan fel a koronavírus, már Madagaszkáron és Zimbabwében is azonosították az első fertőzöttet.

Minden járatot töröltek Madagaszkárra

A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Madagaszkáron Andry Rajoelina elnök közölte tévébeszédben, hogy regisztrálták az első esetet a szigetországban. Egyben bejelentette az összes nemzetközi repülőjárat törlését, megakadályozandó az újabb megbetegedéseket.

Izraelben meghalt az első ember

az új típusú koronavírus okozta járványban. Egy 88 éves halt meg, aki az egészségügyi minisztérium péntek esti közlése szerint más betegségekben is szenvedett, mielőtt elkapta a kórt. Izraelben eddig 705 fertőzöttet regisztráltak, közülük tíznek súlyos az állapota.

Egy nap alatt több mint 24 ezer embert fertőzött meg világszerte Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Az

Egyesült Arab Emírségekben is bekövetkeztek az első halálesetek.

A helyi média híradásai szerint egy 78 éves, Európából érkezett fertőzött halt meg. A másik elhunyt egy 58 éves ázsiai, aki szívbetegségben és veseelégtelenségben is szenvedett. Az országban 98 fertőzöttről tudnak. Ideiglenesen bezárták az összes népszerű idegenforgalmi és kulturális intézményt, négy hétre felfüggesztették az imákat a mecsetekben és más helyeken.

Kuba lezárta a határait

Miguel Díaz-Canel kubai elnök pénteken bejelentette a határok lezárását harminc napra. Csak a szigetországban lévő turisták távozhatnak, illetve kizárólag a külföldön tartózkodó kubai állampolgárokat engedik be, de hazaérkezésük után 14 napos karanténba kell vonulniuk. Korlátozzák a nyilvános rendezvényeket. Kuba az egyik utolsó olyan állam a térségben, amely intézkedéseket vezet be a világjárvány miatt.

Izraelben meghalt az első koronavírus-fertőzött Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Manuel Marrero kubai miniszterelnök szerint jelenleg 60 ezer turista tartózkodik a szigetországban, ahol eddig 21 ember tesztje lett pozitív. A fertőzést minden esetben külföldről érkezetteknél diagnosztizálták. Egy olasz turista halt bele a kórba.

Dominikán kijárási tilalom van

A Dominikai Köztársaság kormánya pénteken az egész országra kiterjedő

kéthetes kijárási tilalmat rendelt el.

Csak az egészségügyi dolgozókkal, az egészségügyi ellátásra szorulókkal, a biztonsági magáncégek őreivel, az újságírókkal és az elektromos hálózat karbantartását végzőkkel kivételeznek. A fővárosban, Santo Domingóban határozatlan időre lezárták a metróhálózatot. A légi és vízi közlekedés korlátozását, valamint az iskolák bezárását már korábban elrendelték a karibi országban, amelyben határzárról is döntöttek. A Dominikai Köztársaságban eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

Nincsenek pontos adatok

A baltimore-i egyetem összesítése szerint

a vírusfertőzést 166 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 286 esetet tartottak nyilván, ebből 3259-en haltak meg, és 71 854-en gyógyultak meg.

Kína után a legjobban érintett országok

  • Olaszország 4032 halottal és 47 021 megfertőződéssel,
  • Irán 1433 halottal (19 644 eset),
  • Spanyolország 1093 halottal (21 571 eset),
  • Franciaország 450 halottal (12 632 eset),
  • Egyesült Államok 260 halottal (19 624 eset),
  • Dél-Korea 104 halottal (8652 eset),
  • Nagy-Britannia 178 halottal (4014 eset),
  • Hollandia 107 halottal (3003 eset),
  • Svájc 56 halottal (5544 eset) és
  • Németország 68 halottal (19 848 eset).

Az egyetem pénteki összesítésében még 244 523 fertőzött és 10 030 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 86 026 volt.