Milliók keltek útra a járvány-sújtotta Iránban a perzsa új év alkalmából

koronavírus, Irán
Teherán, 2020. február 26. Védőmaszkot viselő gyalogosok Teherán belvárosában 2020. február 26-án. Kínán kívül eddig Iránban haltak meg a legtöbben a tüdőgyulladást okozó új koronavírustól, legkevesebb tizenkilencen. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma mintegy 140. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozó Iránban a hatóságok figyelmeztetése ellenére sokan utaznak országon belül a most elkezdődött perzsa új évi ünnepek alkalmából - jelentette az AFP hírügynökség szombaton. Hivatalosan bejelentették, hogy az utóbbi egy napban 123 újabb halálos áldozata volt a járványnak az országban, amivel 1556-ra nőtt a számuk február 19-e óta.
Vágólapra másolva!

Kianus Dzsahánpur egészségügyi miniszter szombati televíziós sajtóértekezletén közölte: az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy napban 966-tal 20 610-re nőtt, a meggyógyultaké pedig 7635-re.

Ezek a számok azt jelentik, hogy

a halálos áldozatoknak a fertőzöttek számához viszonyított aránya 7,5 százalék, a meggyógyulási arány pedig 37 százalék.

A hatóságok a járvány terjedésének akadályozása érdekében hetek óta kérik az embereket, hogy ne utazzanak, különösen ne a perzsa új év alkalmából, amely pénteken kezdődött el, és ünnepe április 3-áig tart.

A miniszter elítélte, hogy

és figyelmeztetett, hogy az idegenforgalom szempontjából gyakran látogatott tartományoknak már nem szabad fogadniuk vendégeket. Az AFP szerint több vendéglátó- és szállásadó hely már önként bezárt ezekben a tartományokban az elmúlt hetekben.

Védőmaszkot viselő gyalogosok Teherán belvárosában közel egy hónappal ezelőtt Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az iráni vöröskereszt arra panaszkodott pénteken, hogy a perzsa újév alkalmából

hárommillió ember kelt útra

csak abban a 13 tartományban, amelyben legsúlyosabb a járvány.