Így telnek egy magyar család napjai a spanyol karanténban

Koronavírus, utca, karantén, maszk, Budapest, járvány, betegség
Vágólapra másolva!
Berczelly Réka és családja egyik pillanatról a másikra került karanténba Spanyolországban. Kizárólag bevásárolni és kutyát sétáltatni mehetnek ki a lakásból. Idejük sem volt átgondolni a helyzetet. A családanya pozitívan áll a történtekhez. A Magyar Nemzetnek azt mondta, ebben az esetben nem kérni kell az embereket, hogy maradjanak otthon, hanem meg kell nekik mondani, hogy mit tegyenek.
Vágólapra másolva!

A nő Dél-Spanyolországban, Esteponában él a családjával. Ott március 13-án volt az utolsó tanítási nap, és

már másnap kihirdették a kijárási tilalmat.

Berczelly Réka elmondása szerint nem rázta meg, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnt a mozgásterük és megváltozott az életük. Szerinte ennél jobb megoldás nem létezik a problémára.

Kiemelte, hogy ebben a helyzetben meg kell mondani az embereknek, hogy mit tegyenek, nem kérni kell őket, hogy legyenek szívesek otthon maradni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amíg nem volt karantén, féltek az ismeretlentől, Azóta viszont otthon ülnek nyugodtan és naponta egyszer ránéznek a tévére, hogy tudják, hogy mi történt a nagyvilágban.

"Egy hete élünk így, és elmondhatom, egyáltalán nem rossz. A két lányunk reggel 9-től délután 3-ig a Google Classroomban van, azaz online felületen tanul. Nem nekem kell játszanom a tanár nénit és lenyomnom a torkukon az anyagot, ezt ugyanúgy megteszi az iskola, mint amikor még fizikailag is ott voltak.

A kijárási tilalom előnye, hogy most jobban tudunk haladni a magyar tananyaggal, több időnk van rá.

Amikor fél ötkor hazajöttek az iskolából, a hátuk közepére kívántak engem és a magyar helyesírás szabályait vagy épp a Toldi valamelyik versszakát. Most elolvassák a magyar kötelezőket is. Engem is egy csomó könyv vár a polcon, amire eddig nem volt idő" – mondta a nő a Magyar Nemzetnek.

A kijárási tilalom náluk azt jelenti, hogy nem mennek ki az ajtón, csak boltba.

Az üzletek bejáratánál gumikesztyűt osztogatnak, bőven van áru és rendszeresen fertőtlenítenek.

A pénztáraknál matricák jelzik a kötelező távolságot, minden sarkon rendőr áll. A nő elmondása szerint keményen betartatják a rendet, még büntetnek is.

Mindenki otthon marad, az utcák és a part is üres.

– mondta a nő, aki úgy tudja, hogy második körben április 20-ig hosszabbítják meg a kijárási tilalmat. Azt is elárulta, hogy nem aggódik, hiszen rengeteg terve van arra az időszakra, amíg otthon kell lenniük.