Donald Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

New York, Manhattan, Fifth Avenue, koronavírus
A Fifth Avenue Manhattanben, március 15-én
Vágólapra másolva!
Kötelező otthonmaradást rendelt el New York állam kormányzója pénteken, amelyet hogy ne hangozzon olyan félelmetesnek, nem karanténnak, hanem otthoni menedéknek hívott. Egyre több állam hoz hasonló döntést, Kaliforniában pedig drónokkal ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot - jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház. Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez.

Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy

a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk.

"Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért" - nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak. A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem "otthoni menedéknek". Mint elmondta: azért, mert a "karantén" vagy az "elkülönítés" kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket. "Ma pedig nagyon is számít, hogy milyen szavakat használunk" - hangsúlyozta.

A Fifth Avenue Manhattanben, március 15-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Stephanie Keith

Pénteken - a New York-i bejelentés után - Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására.

Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát.

Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát.

A kaliforniai rendőrség több helyütt drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét.

A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 ezer drónt vásárolt Kínából.