Az amerikai alelnök hivatalában is van már koronavírusos fertőzött

Daily coronavirus task force briefing TOPSHOTS Horizontal
US President Donald Trump speaks during the daily briefing on the novel coronavirus, COVID-19, at the White House on March 20, 2020, in Washington, DC. - Trump on Friday discounted the possibility of a national lockdown after two populous US states -- California and New York -- issued tough new stay-at-home orders to combat the spread of the coronavirus. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Mike Pence amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal - jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este.
Vágólapra másolva!

Közleményében leszögezte, hogy

sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával.

Katie Miller nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban.

Közben a Kalifornia és New York államban bevezetett korlátozás után J. B. Pritzker,

Illinos és Ned Lamont, a szintén sűrűn lakott Connecticut kormányzója is elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.

- nyilatkozta a The New York Times című lapnak pénteken Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti és egészségtudománnyal foglalkozó kutatója.

Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Yasin Ozturk

A Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetsége péntek este közleményt adott ki, amelyben azt javasolta, hogy

csakis azokon végezzék el a vírustesztet, akik nagyon rossz egészségi állapotban vannak.

Eric Blank, a szövetség elnöke kapacitáshiánnyal magyarázta a felszólítást. New York városa péntektől korlátozza is a vírustesztek elvégzését azokra, akiket már kórházban ápolnak.

Az országban egyre több helyen jelzik, hogy hiány van védőmaszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből. Ezeknek a termékeknek az elsöprő többsége kínai importból származik, de Kínában - éppen az új típusú koronavírus-járványa miatt - leállt a gyártás és a szállítmányozás is, és amikor nemrégiben újraindult, akkor elsősorban a kínai kórházakat látták el áruval. Orvosi védőmaszkokból például utoljára február 19-én érkezett szállítmány Kínából az Egyesült Államokba.

Pénteken az ország középső részén található Nebraska kórházaiban már úgy dolgoztak az orvosok, hogy a műtőkben folyamatosan fertőtlenítették az egyébként egyszer használatos sebészmaszkokat.