Több mint 245 ezren fertőződtek meg eddig koronavírussal globálisan

Koronavírus, vírus, vásárlás, bevásárlás, bolt, üzlet, áruház, New York, Egyesült Államok
Empty shelfs of toilet paper are seen inside a store in March 18, 2020 in New York City. - The coronavirus outbreak has transformed the US virtually overnight from a place of boundless consumerism to one suddenly constrained by nesting and social distancing. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 246 020-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a woldometers.info összesítése alapján. A fertőzés miatt eddig 10 048-an haltak meg, de 88 465 embert sikerült meggyógyítani. A legtöbb megbetegedést az elmúlt napban Olaszországban regisztrálták, 5322 ember betegedett meg.
Vágólapra másolva!

A legtöbb megbetegedést továbbra is Kínában tartják nyilván, 80967 ember fertőződött meg koronavírussal. Kínát Olaszország követi 41035 esettel, a harmadik legtöbb beteg pedig Iránban van, 18407-en betegedtek meg.

A legtöbb megbetegedést Olaszországban regisztrálták csütörtökön, 5322 ember kapta el a koronavírust.

Olaszországban haltak meg a legtöbben a vírus miatt, 3405-en,

többen, mint Kínában, ott a legfrissebb adatok szerint 3245 áldozata van a vírusnak.

Spanyolországban összesen 18077, Németországban 15320, az Egyesült Államokban 14366 beteg van.

Üres polcok egy New York-i bevásárlóközpontban. Az USA-ban robbanásszerűen nőtt az új koronavírusos esetek száma Forrás: AFP/Johannes Eisele

Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek száma: 85 fő. Közülük 10 iráni, 1 brit, 1 kazah és 73 magyar állampolgár. Az aktív esetek száma 77, hét ember meggyógyult, egy meghalt.

A Fülöp-szigetek péntekre virradóra 13 új fertőzést jelentett, valamint egy újabb halottat.
Srí Lankán a mecsetek péntektől határozatlan időre bezárnak, az országban - ahol eddig 65 fertőzöttről tudnak- a hétvégére kijárási tilalmat rendeltek el.

Péntektől két hétig zárva tart Délkelet-Ázsia legnagyobb mecsete, az Indonézia fővárosában, Jakartában található Isztiklál mecset is. A világ legnépesebb muszlim országának az iszlám vallási tanácsa egyúttal arra kérte Indonézia más térségeinek muszlim lakosait, kerüljék a közösségi imákat.

Indonéziából csütörtökön 82 új fertőzöttet jelentettek,

így ez a szám elérte a 309-et. A jelentős a növekedés miatt Joko Widodo indonéziai elnök pénteken a tesztelések felgyorsítását jelentette be.

Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók házhoz mennek, és az embereket saját otthonaikban tesztelik majd. Az ország egészségügyi minisztériuma arra kérte a kormányt, hogy a 2018-as, Indonéziában megtartott Ázsiai Játékok idején használt épületeket alakítsák át karanténná, amely így csaknem 2000 ember befogadására lenne képes.

A tajvani kormány pénteki közleménye szerint az országban a pénteken regisztrált 27 új esettel a fertőzöttek száma 135-re emelkedett, és pénteken a második ember is belehalt a vírus okozta betegségbe.

Malajziában vasárnaptól a hadsereg is segít a helyi hatóságoknak a karantén betartatásában. A hétfőn bejelentett korlátozó rendelkezések az országban március 31-ig tartanak, ám több helyi rendőrfőnök jelezte, hogy az emberek nem veszik komolyan ezeket. Malajziában csütörtökön 900 regisztrált fertőzött volt, ez a negyedik legmagasabb szám Ázsiában.

Indiában a legfontosabb szentélyek szintén bezárják a kapuikat pénteken.Az országból 195 fertőzöttet jelentettek, 4 halottat és 20 gyógyultat. Narendra Modi indiai miniszterelnök csütörtökön felszólította az ország lakosait, hogy tartsák be a március 22-én bevezetendő, mindössze egynapos kijárási tilalmat az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozására.

Az újdelhi metró üzemeltetője arra kérte az embereket, csak szükség esetén vegyék igénybe a szolgáltatást, a metrók pedig nem állnak meg a zsúfolt megállókban.

Március 31-ig a nyugat-indiai Maharastra államban - ahonnan a legtöbb fertőzést jelentették - bezártak minden boltot és üzletet, csak a legfontosabbak maradhatnak nyitva, köztük azok, amelyek alapvető szolgáltatásokat nyújtanak az ország pénzügyi fővárosának, Mumbainak, valamint Púna és Nagpur városoknak.