Bocsánatot kértek Kínában a vírusra figyelmeztető orvostól, aki azóta belehalt a járványba

Li Wenliang, Li wen liang
File photo of Dr Li Wenliang, one of the eight silenced whistleblower of the deadly Wuhan coronavirus. Li who was silenced by police for trying to share news about the new coronavirus long before Chinese health authorities disclosed its full threat died Thursday Feb 6, 2020 after being infected by the virus, his friends and colleagues said. Li Wenliang, an ophthalmologist at Wuhan Central Hospital, became a national hero and symbol of the Chinese government?s systemic failings last month. Li, 34, had tried to warn his medical school classmates Dec. 30 about the existence of a contagious new virus that resembled the deadly severe acute respiratory syndrome (SARS).
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a vuhani rendőrség a koronavírusra elsők között figyelmeztető helyi orvos előállítása miatt, aki később maga is a fertőzés áldozatává esett - adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken.
Vágólapra másolva!

Az új koronavírus okozta betegségben február elején meghalt

Li Ven-liang a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott.

December 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott. Egykori egyetemi csoporttársainak egy internetes csoportos beszélgetésben küldte szét az üzenetét az esetekről, és azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek védőfelszerelést a fertőzés elkerülése érdekében.

Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint "hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet".

Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor "álhírterjesztés" miatt.

A közép-kínai Vuhan város rendőrsége csütörtökön hivatalosan bocsánatot kért az orvos hozzátartozóitól az "ügy helytelen kezelése miatt", egyúttal visszavonták a vele aláíratott dokumentumot. Korábbi híradások szerint az őt előállítókat lefokozással büntették, illetve egyeseket megrovásban részesítettek. A kínai hatóságok továbbá kártérítést nyújtottak az orvos családjának.

Li a vele történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Forrás: AFP

Li a vele történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Az orvos bejegyzésében azt is leírta, hogy január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála.

A Li ügyében folytatott hivatalos vizsgálat megállapította, hogy

az illetékes rendőrőrs "szokatlan" rendvédelmi eljárást alkalmazott, és "nem megfelelő utasításokat adott".

A központi hatóságok, bár úgy értékelték, hogy az orvosnak nem állt szándékában megzavarni a társadalmi rendet, mégis úgy foglaltak állást, hogy a Li által megosztott információ egy része nem állt összhangban az akkori helyzettel, ráadásul még nem erősítette meg egyetlen szakember vagy hivatal sem a betegség világos diagnózisát.

Li halála körül szintén bizonytalanság alakult ki, ugyanis hivatalos kínai sajtóforrások február 6-án tették közzé először az interneten a 34 éves szemész halálhírét, majd miután a hír futótűzként terjedt el a közösségi médiában, az erről szóló tudósításokat törölték. Az orvos halálát végül hivatalosan február 7-ének kora hajnali óráira datálták.

A kínai kormányzat még ezt megelőzően elismerte, hogy az új koronavírus terjedésének kezelésében történtek hiányosságok, illetve nem megfelelően reagáltak a járványra.

A vírus megjelenésére elsőként figyelmeztetők elhallgattatása miatt azonban máig számos vád éri Pekinget,

amelyek szerint a járvány nem öltött volna ekkora mértéket, ha a kezdetektől fogva átláthatóan kommunikálnak róla. A kínai vezetés ezt a vádat azzal hárította el, hogy a helyzet pontos felmérésére idő kellett, de ezt követően folyamatosan tájékoztatták a nemzetközi közösséget a járvány alakulásáról, és a vírussal kapcsolatos ismeretekről.