Már ezren halnak meg naponta Európában a koronavírus miatt

virus health Horizontal
A man touches the coffin of his mother during a funeral service in the closed cemetery of Seriate, near Bergamo, Lombardy, on March 20, 2020 during the country's lockdown aimed at stopping the spread of the COVID-19 (new coronavirus) pandemic. (Photo by Piero Cruciatti / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken tovább tombolt világszerte a koronavírus-járvány. Magyarországon négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, és 85-re a fertőzötteké. Heten már meggyógyultak. Estig Európában majdnem ezren haltak meg, csak ezen a napon. Egyre több országban mozgósítják a hadsereget és hirdetnek veszélyhelyzetet. A vírus nemcsak Európában, hanem minden kontinensen terjed, ezért rendkívüli intézkedések születnek. Pénteken megint rekordok dőltek: ma volt a legtöbb felfedezett koronavírusos eset, és a legtöbb haláleset, amióta a vírus felütötte a fejét.
Vágólapra másolva!

Pénteken négyre nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Magyarországon. Egy 79 éves, egy 68 éves és egy 53 éves magyar férfi halt meg, mindannyian többszörös krónikus betegségekben szenvedtek. Eddig mindegyik halálos áldozat férfi.

Az oldal adatai szerint 85 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

Az Operatív Törzs megerősítette, hogy a Szent László Kórház egyik dolgozója is megfertőződött koronavírussal. A gégészeten dolgozó egyik nővér produkált pozitív koronavírustesztet. A törzs azt írta: az említett kolléga "jó általános állapotban van, szerda este láz és köhögés jelentkezett nála. Ezért a hatályos eljárásrendnek megfelelően megvizsgáltuk koronavírus-fertőzésre." A vizsgálat pozitívnak bizonyult, az esetet a járványügyi hatóságok vizsgálják.

Orbán Viktor: Cél a járvány lassítása

A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapotban van a magyar közösség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök még péntek reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, mivel a koronavírus rájuk nézve a legveszélyesebb.

Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Péntek délután pedig az Operatív Törzs arról tájékoztatott, hogy felfüggesztik a víztartozások miatti vízkorlátozást. Arról is beszámoltak, hogy összesen 3506 személy van hatósági karanténban. Eddig 13 ezer ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ebből 58 esetben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség 12 esetben közveszéllyel való fenyegetés ügyében 22 gyanúsítottat hallgatott ki.

Tragikus a helyzet Olaszországban

A legrosszabb helyzet továbbra is Olaszországban van, ahol az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legnagyobb mértékben, 627-tel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak szám. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 5986-tal nőtt. A gyógyultak száma 5129.

A meghaltakat és a gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma már 47 021.

A jelenlegi, mintegy 38 ezer beteg kevesebb mint fele van kórházban, közülük az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz százalékról hétre csökkent. A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában az utóbbi egy napban szintén a legmagasabb, 2380 volt az új fertőzöttek száma, a halottaké az utóbbi huszonnégy órában 381-gyel nőtt. A tartományban az eddig diagnosztizált betegek összlétszáma több mint 22 ezer, a halottaké 2549-re nőtt.

Olaszországban ismételten rekordot döntött a halottak száma Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, a halottak jelentős többsége "nem az új koronavírus következtében", hanem az emiatt keletkezett egészségügyi komplikációk miatt veszítette életét.

A meghaltak más betegsége is előrehaladott állapotban volt, átlagéletkoruk továbbra is 80 év körüli.

Megjegyezte, ha azt számolnák, hányan halnak meg kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt, akkor Olaszországban is nagyon alacsony lenne a halálozási ráta (ugyanakkor a világban máshol is beleszámolják a halálozási statisztikába azokat, akiknek súlyos alapbetegségük van, Magyarországon is minden eddigi áldozat ilyen).

Róma főpolgármestere elrendelte, hogy szombattól a főváros utcáin közlekedő gépjárműveket és személyeket egyenként ellenőrzik a továbbra is "túl sok" mozgás miatt.

A nyárias időben a római parkok pénteken tele voltak emberrel annyira, hogy az egyméteres biztonsági távolságot nehéz volt betartani.

"Nem engedhetjük meg, hogy Róma Bergamo sorsára jusson, ahol már nincs hely a halottaknak" - jelentette ki Raggi.

Több mint ezren haltak meg már Spanyolországban is

Spanyolországban pénteken meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója. Egy nap alatt 3433 új fertőzést igazoltak, ami 16,5 százalékos napi növekedés jelent. Hangsúlyozta: az adatokat óvatosan kell kezelni, mivel az esetek igazolása függ a laboratóriumok napi leterheltségétől is - vagyis a valós számok magasabbak lehetnek a közölteknél.

A szám péntek estére tovább növekedett, és a regisztrált betegek száma már 21 510

A spanyolok nagyjából hat nappal járnak az olaszok után a járványban, ehhez képest időarányosan már több regisztrált fertőzött van náluk.

Nagyot nőtt a fertőzöttek száma Németországban

A hét eleje óta Németország valamennyi tartományában átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges üzleteket, amelyek közé a szövetségi kormány és a tartományi kormányok hétfőn kialakított irányelvei alapján a fodrászatokat, illetve a barkács- és kertáruházakat is besorolták. Pénteken este 19 848 fertőzést tartottak számon.

Ez 4528 esettel több az előző esetnél, Európában Olaszország után a második legmagasabb. A vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma 67-re emelkedett. Németországban nagyon alacsony a halálozási arány, jelenleg 0,3 százalék.

Franciaországban pénteken 1617 új fertőzöttet és 78 halottat regisztráltak. Eddig 12 612 fertőzöttet diagnosztizáltak, 450-en haltak meg. 1122-en az intenzív osztályon vannak, lélegeztetőgépen.

Folyamatosan dolgoznak az orvosok a járvány feltartóztatása érdekében Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Bezárnak a brit vendéglátóhelyek

A brit kormány elrendelte a vendéglátóhelyek bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében - mondta Boris Johnson miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.

A kötelezettségvállalás - amely nem csak a vendéglátóhelyekre vonatkozik - havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél. Johnson közölte: a kávézók, a pubok, a bárok és az éttermek "észszerű időn belül", de legkésőbb már péntek éjjel bezárnak, és ugyanez érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra.

Nagy-Britanniában 714-gyel nőtt a fertőzöttek száma pénteken, ez napi rekord, míg a halálos áldozatok száma 33-mal, ez az eddigi második legtöbb. A brit királyságban eddig közel négyezer fertőzést regisztráltak.

Kényszerszünet a charleroi-i repülőtéren

Március 24-én 23:59-től április 5-ig bezárja üzleti tevékenységét a belga charleroi-i repülőtér - írta a Reuters. Mivel a légitársaságok a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a járataikat, április 5-ig a reptér is bezár azzal a lehetőséggel, hogy akár meg is hosszabbíthatják ezt az időszakot. A Brüsszel közelében található repülőtéren tavaly több mint 8 millió utas fordult meg. Belgiumban pénteken 462-vel nőtt a fertőzöttek száma, és 16-an vesztették életüket.

A Benelux-államban 2257-en fertőződtek meg eddig. Ezzel párhuzamosan Hollandiában 534-gyel nőtt a fertőzöttek száma, és 30-an veszették életüket.

Egyre szigorúbb rendelkezéseket hoznak a világon Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Járványhelyzet Lengyelországban

A koronavírus további terjedésének lassítása céljából járványhelyzetet hirdetnek Lengyelországban, szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő.

A több mint 47 ezer házi karanténba helyezett személyre vonatkozóan az eddigi 5 ezer zlotyról (385 ezer forint) az összeg hatszorosára, 30 ezer zlotyra emelik a vonatkozó szabályok megsértéséért kiszabható pénzbírságot,

és új mechanizmusokat vezetnek be a karantén betartásának ellenőrzésére is - tájékoztatott Morawiecki. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter elmondta: a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a vajdák bizonyos feladatok ellátására irányítsák át az egészségügyi dolgozókat, valamint más személyeket is. Közölte:

pénteken több mint 50 újabb személynél mutatták ki a vírust, 411 beteget tartanak számon, és jelenleg naponta 4 ezer vírustesztet végeznek.

Rekordszámú fertőzött Svájcban

Ausztriában pénteken 312 személynél regisztráltak fertőzöttséget. 14-en vannak kritikus állapotban. A fertőzöttek összlétszáma 2491.

Svájcban egyetlen nap alatt 1159-cel lett több fertőzött, már 5381-en vannak.

A vírus feltűnése óta nem volt ekkora napi növekedés az alpesi országban.

Veszélyhelyzet és mozgósítás

Bulgáriában a parlament pénteken megszavazta, hogy a hadsereg segíthessen a koronavírus-járvány elleni intézkedések betartatásában, végszükség esetén akár fizikai erővel is.

A fegyveres erőket mozgósítani fogják, hogy segítsék a polgári hatóságokat a lakossági mozgás ellenőrzésében, korlátozásában.

A hadsereg felhatalmazást kapott arra, hogy megállítson járműveket, polgárokat, és - szabályszegés esetén - ne engedje őket továbbhaladni, amíg a rendőrség meg nem érkezik a helyszínre. Bulgáriában péntek délig 129 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött koronavírussal, a kór eddig három beteg halálát okozta.

Sok helyen kijárási tilalom van érvényben Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az ukrán kormány rendkívüli ülésén veszélyhelyzetet hirdetett Kijevben, továbbá Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk megyékben

a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása végett - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül. A Közegészségügyi Központ péntek esti közlése szerint Ukrajnában 29-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.

Oroszországban a pénteken kiadott hivatalos összesítés szerint egy nap alatt 54 fővel, 253-ra nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg csütörtökön elhunyt, de halálát nem közvetlenül a koronavírus-fertőzés okozta.

Az Egyesült Államok hamarosan a legfertőzöttebb ország lehet

Érvénybe lépett a védelmi termelési törvény - jelentette be Donald Trump amerikai elnök az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a Fehér Házban.

A védelmi termelési törvényt még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor hozták, s lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, valamint szintén széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére.

A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.

Az USA-ban a fertőzöttek száma közép-európai idő szerint este 10-ig 4332-vel nőtt, 26-an meghaltak (ezek a londoni idő szerint számított pénteki adatok). A növekedés üteme alapján valószínű, hogy legkésőbb szombattól már az Egyesült Államokban lesz a legtöbb új beteg.

Donald Trump bejelentette a védelmi termelési törvényt Forrás: AFP/Jim Watson

Izraelben csak létfontosságú ügyekben lehet elhagyni a lakást

A brazil szenátus pénteken jóváhagyta az országos vészhelyzet kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet, amelynek értelmében a kormány forrásokat szabadíthat fel a költségvetésből a Covid-19 járvány ellen, amely miatt

eddig heten vesztették életüket a dél-amerikai országban, és 621-en fertőződtek meg.

A szenátorok pénteken a társadalmi távolságtartás jegyében az interneten keresztül adhatták le szavazatukat. A politikai nézeteltérések ellenére a döntést egyhangúlag fogadták el. A szenátus két tagjánál mutatták ki korábban a vírust, egyikük Davi Alcolumbre, a szenátus házelnöke.

Izraelben, ahol péntekre 705-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma, rendelet lépett életbe. Ennek értelmében csak létfontosságú ügyekben lehet elhagyni a lakásokat. A hatóságok közölték továbbá, hogy

márciusban, a hónap kezdete óta 540 ezer izraeli vált munkanélkülivé a koronavírus-járványt miatti gazdasági válság következtében.

Az elmúlt napokban a túlterheltség miatt többször összeomlott a helyi társadalombiztosítási intézet szervere, ami megnehezítette az új munkanélküliek regisztrációját.

Több mint 25 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma világszinten

Összességében, világszinten a fertőzöttek száma péntek estére 272 056-re emelkedett, ebből 11 300-an haltak meg. 90 618 főt nyilvánítottak gyógyultnak, 7796 ember állapota pedig válságos.

Egy nap alatt több mint 27 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma,

ez az érték az eddigi legnagyobb növekedés azóta, amióta a vírus felütötte a fejét. A nap végére valószínűleg megközelíti a szám a 30 ezret. Az eddigi mai 1272 haláleset is rekord.