A koronavírus miatt Afganisztán nem fogadja vissza az Európából kiutasított migránsokat

Horizontal IMMIGRATION IMMIGRANT ILLEGAL IMMIGRANT REFUGEE SOCIAL ISSUES POVERTY QUEUE
Refugees from Afghanistan are pictured on the island of Lesbos near Moria, Greece on May 31, 2015. Lesbos, the Greek vacation island in the Aegean Sea between Turkey and Greece, faces massive refugee flows from the Middle East countries. Women and children are seen at the beaches and the cities of Lesbos, exhausted after the trip over the Aegean Sea. Some children are even born on the flight from war. Last week alone over 2500 refugees arrived on the island, where they will be registred by Greek authorities. After registration most refugees are left on their own. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / SOEREN BIDSTRUP +++ DENMARK OUT (Photo by SOEREN BIDSTRUP / SCANPIX DENMARK / AFP)
Vágólapra másolva!
Afganisztán nem engedi vissza a kitoloncoltakat, mert lehet, hogy megfertőződtek Európában. Egyelőre Svédország, Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság állította le a deportálásokat. A Deutsche Welle úgy tudja, Németország is erre készül. Így, egyelőre akár több száz afgán bűnöző is megmenekülhet attól, hogy visszaküldjék Kabulba - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Afganisztán kijelentette, hogy egyelőre nem fogadja vissza a Svédországból deportált afgánokat és ugyanezt kéri az összes többi európai országtól is. Az "egyelőre" a szállítások felfüggesztését jelenti, bizonytalan ideig.

Arra hivatkoztak, hogy ezzel is küzdenek a koronavírus elterjedése ellen –

adta hírül a svéd Fria Tider alapján a Voiceofeurope. Kabul állítása szerint jelenleg több mint 10 000 afgán tér vissza naponta Iránból, ahol a koronavírus kitörése nagyon súlyos volt és az afgánok nem rendelkeznek elég erőforrással az Európából visszatérő - esetleg koronavírussal fertőzött állampolgáraik - visszafogadására. Nyilván óvatosságról lehet szó, mert a Worldometers szerint e pillanatban mindössze 24 fertőzött van Afganisztánban, halott nincs és egy valaki meggyógyult.

A svéd rendőrség bejelentette, hogy a kérésnek megfelelően befejezik az afgánok visszatoloncolását és különben is az egyre nehezebb, mert a rendelkezésre álló nemzetközi repülőjáratok száma gyorsan csökken.

Ettől függetlenül folytatják a tárgyalásokat. Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság szintén leállította az Afganisztánba irányuló deportálásokat.

Afgansiztán nem fogadja vissza az országukból indult migránsokat (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Soeren Bidstrup/Soeren Bidstrup

Németország még nem tett ilyen bejelentést, de a Deutsche Welle jelentése szerint szintén megállíthatja a járatait. Az országban jelenleg több mint 24 300 afgán állampolgár tartózkodik jogcím nélkül, akiknek már elutasították a menedékjog iránti kérelmét.

Legutóbb éppen az elmúlt héten küldtek vissza egy német repülővel 39 afgán férfit Kabulba, akik közül 22-őt bűncselekmény miatt ítéltek el Németországban.

A gyakorlat szerint minden országból elsősorban az elítélteket küldték eddig vissza. A férfiak kilenc különböző német tartományból származtak.

Az Epochtimes éppen egy éve foglalta össze a kitoloncolt németországi afgánok akkori helyzetét. Azt írták, hogy 2018 végén és 2019 elején, 22 járattal 533 afgánt küldtek vissza hazájába. A gépek bérbeadása 5,5 millió euróba került és összesen 1470 személy vigyázott rájuk hazáig.