Szlovénia is kijárási tilalmat vezetett be

koronavírus, Olaszország, Szlovénia, határ, Nova Gorica
A picture shows cars exiting and entering Slovenia at one of the former border crossings in Nova Gorica, on the Slovenian-Italian border, on March 10, 2020, as Italy is on a nationwide lockdown due to the outbreak of COVID-19, the new coronavirus. - With controls not yet put in place, Italians used the open border to Slovenia to do their usual shopping on March 10, despite Rome announcing travel restrictions the night before, and other measures to fight the coronavirus spread. Slovenia announced it would introduce border health checks, as well as closing some border crossings from March 12. Italy has been hit hardest in Europe by the new coronavirus with 9,172 cases, 463 deaths on March 10. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Szlovénia egész területére kijárási korlátozásokat jelentett be csütörtökön Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televízióban. Horvátorszországban is tovább szigorítják az intézkedéseket, Ukrajnában pedig több városban leáll a tömegközlekedés.
Vágólapra másolva!

Éjféltől az ország lakóinak csak abban az esetben lehet elhagyniuk lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni.

Akik megszegik a szabályokat, 400 euró (143 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók.

Ljubljana már korábban felfüggesztett, illetve korlátozott minden szükségtelen tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől a repülőtereket is lezárták, csütörtöktől pedig betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

Az olasz-szlovén határ Forrás: AFP/Jure Makovec

Szlovéniában csütörtökön délután 14 óráig 319 volt a fertőzöttek száma.

A horvát kormányfő nehéz időkre számít

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket, valamint lezárták a határokat a külföldiek előtt.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő késő esti, rendkívüli televíziós beszédében megértésre és szolidaritásra szólított fel.

Kiemelte: tudatában kell lenni annak, hogy a világjárvány miatt hirtelen megváltozik majd az élet, és

de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb emberéletet követeljen a vírus.

Horvátországban csütörtökön 20 óráig 110 volt a fertőzöttek száma.

Ukrajnában már három halottja van a járványnak

Ukrajnában csütörtökre 21-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, és egy újabb halálesettel háromra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma - hozta nyilvánosságra a TSZN hírtelevízió az ukrán egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A legújabb haláleset a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történt,

egy 56 éves nő halt bele a betegségbe.

A minisztérium közlése szerint túl későn fordult orvoshoz, már nem tudtak segíteni rajta.

Leáll a tömegközlekedés

Az ungvári városvezetés csütörtökön bejelentette, hogy péntektől teljesen leállítják a városban a közösségi közlekedést.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy nem tudják biztosítani a kijevi kormány által megszabott korlátozó intézkedést, amely szerint kocsinként csak tízen utazhatnak egy-egy járaton, ha viszont többen szállnak fel, akkor az üzemeltető vállalatnak komoly pénzbírságot kell fizetnie. A városvezetés közölte, hogy mostantól

a karantén ideje alatt a vállalatoknak kell megoldaniuk dolgozóik szállítását.

Hasonló intézkedést hoztak a nyugat-ukrajnai Luckban is.

Az orvosok sem jutnak be dolgozni

Az egészségügyi dolgozók munkába járását is nehezítik a közlekedési korlátozások, olyannyira, hogy a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában már a mentőszolgálat is veszélybe került - számolt be a TSZN hírtelevízió.

Sok mentőorvos lakik ugyanis a város peremén lévő kistelepüléseken, a helyközi járatokat azonban teljesen leállították.

Autósok önkéntesen szerveződtek a közösségi portálokon, hogy segítsenek az orvosoknak bejutni a munkahelyükre, de ez sem oldotta meg teljesen a helyzetet.

Mivel a zaporizzsjai nem egyedi eset, hanem országosan jellemző nehézség, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) levélben kérte a megyei kormányzóságokat: helyezzék el szállodákban az egészségügyi dolgozókat, és oldják meg szállításukat a munkahelyükre.

Búvárruhában akart maszkot csempészni

Az ukrán határőrök elfogtak egy ukrán férfit a román határon, aki

a Tisza folyón keresztül akart búvárruhába öltözve egészségügyi maszkokat átcsempészni Romániába.

A férfit csütörtökön gyorsított eljárással 10 nap fogva tartásra ítélték.

A moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox Pecserszka Lavra kolostorkomplexum vezetése csütörtökön azzal a felhívással fordult híveihez, hogy ne tartsák be a kijevi vezetés által a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásokat, hanem látogassák a templomokat, váltsanak békecsókot, és áldozzanak.

Az Unian hírügynökség szerint Pavlo metropolita, a Lavra vezetője kijelentette, hogy nem a járvány a szörnyű, hanem a bűn, ami elpusztítja a lelket, és azt is mondta, hogy a koronavírussal szemben az ima segít.