Már több, mint tízezren haltak meg a világban, Olaszország után Spanyolországban és Franciaországban is egyre drámaibb a járvány

Vágólapra másolva!
A szerdai 58-ról csütörtökre 73-ra nőtt azoknak a száma, akiknél kimutatták az új típusú koronavírussal fertőzöttséget Magyarországon. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján megtudhattuk, hogy 6 fertőzött az intenzív osztályon van, jövő héttől pedig a betegek otthonában is lehet mintát venni. Olaszországban csütörtökön 5 322 esetet regisztráltak, a halottak száma elérte 3 405-öt, ami meghaladja a kínai áldoztok számát. Világszinten a fertőzöttek száma 244 ezer fölött van, a haláleseteké pedig több, mint 10 ezer. Olaszországban drámai a helyzet, nem látszik a járvány vége, de Spanyolország időarányosan rosszabbul áll, néhány nap múlva rosszabb lehet a helyzet ott, mint Olaszországban. Az Origo csütörtök esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Egy nap leforgása alatt 58-ról 73-ra nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon.

Ilyen mértékű növekedést eddig még nem regisztráltak itthon.

A koronavírus Forrás: Origo

Közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár. 124-en vannak intézményes karanténban, reggel a mintavétel száma 2 322 volt (519-el több, mint egy nappal korábban).

Csütörtökön diagnosztizálták Magyarországon az első kiskorú fertőzöttet, Budapest XV. kerületében egyik orvosi rendelőjében.

A gyerek jól van, így az esetében nincs szükség kórházi kezelésre.

Gulyás Gergely: Százezerével kerülhetnek veszélybe a munkahelyek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy miután egyeztettek a szomszédos országok kormányaival,

Ennek következtében délutánra helyre is állt a rend az osztrák-magyar határon.

Gulyás kiemelte, hogy Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, de a csoportos fertőzés szakaszába léptünk. A világban mindenhol10-15-szöröse lehet a fertőzöttek száma a felismert eseteknek.

Elmondta, hogy

A miniszter megerősítette Orbán Viktor szerdai bejelentését, miszerint

a babaváró hitelek és a diákhitel esetében sem kell semmit törleszteni december 31-ig.

Gulyás elmondta, hogy a járványból fakadó gazdasági nehézségek miatt

százezres nagyságrendben várható munkanélküliség.

Operatív Törzs: 6 beteg az intenzíven fekszik

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján megtudhattuk, hogy 6 személynek súlyos az állapota, őket az intenzív osztályon ápolják.

Lakatos Tibor ezredes, a törzs ügyeleti vezetője közölte, hogy

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte, hogy

kihangsúlyozta, hogy az esetek 80-85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházi intézménybe menni.

Az országos tisztifőorvos hozzáfűzte, hogy

az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe.

A parlament hatalmazza fel a kormányt

A Fidesz nyomatékosította, hogy az országgyűlési frakciója támogatja a kormány koronavírus-járvány kezelésével összefüggő javaslatait, és

készen áll arra, hogy a parlament jövő heti ülésén megszavazza a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A nagyobbik kormánypárt erre kéri a többi parlamenti formációt is. Erre azonban eddig csak az LMP válaszolt igennel, az MSZP és a Jobbik nem adott egyértelmű választ, a DK pedig hallgat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közölte, hogy sikerült hazahozni Marokkóból azokat, akik ott rekedtek a marokkói légtér lezárása miatt. A Budapesten landolt gépen 142-en voltak, akik közül 108-an magyar állampolgárok, míg 34-en a szomszédos országokban rendelkeznek honossággal.

Nem sokkal ezután létrejött a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerveként a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport.

Rengeteg a fertőzött Európában, Olaszországban pedig már több a halott, mint Kínában

Olaszországban ismét rekordot döntött a regisztrált új koronavírusos fertőzöttek száma. Egyetlen nap alatt 5 322 esetet diagnosztizáltak, már 41 035 fertőzöttről tudunk. 427-en haltak meg, ez kevesebb, mint a tegnapi szám (475). Összesen 3 405-en haláleset következet be. Kínában eddig 3245-en haltak meg, vagyis most már Olaszországban több halálos áldozata van a járványnak. A halottak között 13 orvos van.

Koporsóba helyezik a koronavírus-járvány áldozatainak holttestét a védőmaszkot viselő dolgozók az észak-olaszországi Bergamóban. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fotogramma

Spanyolországban estig 3 308 új fertőzöttet regisztráltak, így a vírushordozók száma elérte a 18 077-et. A megbetegedés következtében csütörtökön 193-an haltak meg, a koronavírus miatt meghaltak száma 831-re nőtt. A kritikus állapotban lévő személyek száma 939. Spanyolországban a járványhelyzet nagyjából hat nappal áll az olaszországi helyzet mögött, és ijesztő, hogy időarányosan több a fertőzött, mint Olaszországban, ráadásul a halálozási arány is folyamatosan romlik, már 4,6 százalék, ami csak másfél százalékponttal kisebb, mint az olaszoknál volt ennyi esetnél.

Németországban ma 2 993 esetben mutatták ki a koronavírust, 16-an haltak meg, a halálesetek száma 44-re emelkedett. A fertőzöttek száma 15 320, 2 ember állapota pedig még mindig kritikus.

Franciaországban csütörtökön 1 861 új fertőzöttet és 108 halottat regisztráltak. Eddig 10 995 fertőzöttet diagnosztizáltak, 4761-en kerültek kórházba, 372-en haltak meg. 1 122-en az intenzív osztályon vannak, lélegeztetőgépen, ez a jelenleg aktív betegek 11,2 százaléka.

Az Egyesült Királyságban a mai napon 643 esetben mutatták ki a fertőzöttséget, ez kevesebb, mint a tegnapi 676. Csütörtökön 40-en haltak meg, a halottak száma így 144-re nőtt. Továbbra is 20 személy állapota kritikus. Eddig 3 269 személy fertőződött meg a szigetországban.

Ausztriában ma 533 személynél regisztráltak fertőzöttséget, 2-en haltak meg, a halottak létszáma így 6 lett. 13-an vannak kritikus állapotban. A fertőzöttek összlétszáma 2 179.

Svájcban egyetlen nap alatt 1107-el lett több fertőzött, már 4222-en vannak.

Az Egyesült Államokban is sokat romlott a helyzet. Olaszország után már itt van a legtöbb új fertőzött, közép-európai idő szerint este 11-ig 4363. Csak New Yorkban 2330 új beteget diagnosztizáltak és már 189-en meghaltak, összesen 13 622 fertőzött van.

Összességében,

világszinten a fertőzöttek száma csütörtök estére 244 097-re emelkedett, ebből 10 005-ön haltak meg.

86 714 főt nyilvánítottak gyógyultnak, 7 324 ember állapota pedig válságos.

A legutolsó nap hét országban (Olaszország, Egyesült Államok, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Irán) diagnosztizáltak ezernél több fertőzöttet, további 18 országban (Nagy-Britannia, Ausztria, Hollandia, Belgium, Izrael, Norvégia, Írország, Csehország, Törökország, Dél-Korea, Pakisztán, Portugália, Svédország, Luxemburg, Ausztrália, Malajzia, Brazília, Chile) több, mint százat.