Koronavírus: A II. világháború óta nem hoztak ilyen döntést

Vágólapra másolva!
Csütörtökön éjfélkor a koronavírus-járvány miatt Finnország bejelentette a szárazföldi - így a lappföldi finn-svéd, finn-norvég és finn-orosz határ lezárását. Lappföldön ez különösen a rénszarvasokat terelő számiknak jelent óriási gondot. A svéd-finn határ 1945 óta folyamatosan nyitva volt, a koronavírus ennek az állapotnak vetett most véget.
Vágólapra másolva!

A finn-svéd szárazföldi határ 545 km hosszan, észak-déli irányban, Kilpisjarvitól Tornióig húzódik. A finn-norvég határ hossza 709, a finn-orosz határ hossza pedig 1309 km. Ezeket a határokat zárták le csütörtökön éjjel.

Muonio városa, háttérben a település temploma. Ez a város a finn-svéd határ mellett fekszik Forrás: Origo

A finn kormány arra kérte az ország lakosságát, hogy lehetőleg senki se utazzon külföldre.

Sem légi, sem szárazföldi, sem pedig vízi úton ne lépje át a határokat. A jelenleg külföldön tartózkodó finneket pedig arra kérték, hogy lehetőség szerint térjenek haza. Pekka Haavisto külügyminiszer azt mondta, hogy ez a helyzet kellemetlenségekkel jár, de ezt most mindenkinek el kell viselnie.

Így zárták le a határt Muoniónál a svéd-finn határon Forrás: Origo

A politikus sürgette a finneket, hogy legyenek türelmesek és alkalmazkodjanak a jelenlegi állapotokhoz. A korlátozások nem vonatkoznak a teherszállításokra (tehát az ellátást Finnország is folyamatosan biztosítja), ugyanakkor egyes fontos üzleti utakat továbbra is engedélyeznek.

Ami a lappföldi - tehát az északi régiót illeti - a teherszállítást itt is engedélyezik, a személyforgalmat azonban megtiltották.

A svéd-finn határ Lappföldön. Ezt is lezárták Forrás: Lantos Gábor

Különleges lappföldi helyzet

A finnek fontosnak tartották megemlíteni, hogy a finn-svéd határ a második világháború óta nem volt lezárva. Mivel mindkét ország az Európai Unió tagja, ezért itt amúgy sem voltak határállomások. Norvégia ugyan nem tagja az Uniónak, de aláírta a schengeni egyezményt, ezért a Finnországból való átutazás itt is simán ment, senki sem állította meg az autósokat, a buszokat.

Lappföldön a határzár különös helyzetbe hozta az őslakosokat, a számikat. Ők ugyanis - nincsenek már sokan - saját rénszarvasaikat úgy terelgették, hogy ha a finn számik átléptek a svéd Lappföld területére, vagy a norvég számik a finn Lappföldre, akkor ezt - gyakorlatilag - észre sem vették.

A rénszarvasok szabad terelése az itt élő számik első és egyetlen foglalkozása évszázadok óta. A határzár most ennek vetne véget.

Csakhogy a Lappföld vadregényes vidékén nincsenek határok. Azokon az utakon, amelyek Európa utolsó megmaradt vadonjában összekötik az országokat, megjelentek a határőrök. De a természetben ezt nem lehet megtenni.

Lappföldről teljesen eltűntek a turisták Forrás: mauritius images/© mauritius images / Oliver Borchert/Oliver Borchert

Éppen ezért a helyi sajtó rendszeresen hívja fel a számik figyelmét, hogy maradjanak saját országukban.

Finn-Lappföldet amúgy teljesen izolálta most a koronavírus.

A turisták innen is eltűntek, minden bezárt, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradtak nyitva. Aki tud, otthonról dolgozik. Az időjárás itt még bőven a kemény telet idézi: Muonio környékén (ez egy határváros Svédországgal) péntekre mínusz 18 fokot jeleztek.

Átkelés a finn-svéd határon. Most ez is zárva van Forrás: Lantos Gábor

A környék legismertebb síparadicsoma, Levi is teljesen kiürült, a szállodák bezártak. Mivel Lappföldön viszonylag kevés megbetegedést regisztráltak, a helyiek abban bíznak, hogy a 3 hét múlva kezdődő húsvéti ünnepekre normalizálódhat a helyzet. Erre azonban a szakértők kevés esélyt adnak. A helyieket azért is hozta mindez nagyon nehéz helyzetbe, mert Lappföldön a téli turizmus csúcsidőszaka éppen ezekben a hetekben lenne.