Az EU nem helyezheti az ideológiát az emberek élete elé

TUSK, Donald
Az Európai Bizottság brüsszeli székháza 2019. július 1-jén
Vágólapra másolva!
Tymoteusz Zych, az Ordo Iuris kutatóközpont alelnöke a V4NA-nak adott interjújában mutatott rá, hogy a koronavírus-kérdésben a belső határok lezárása prioritás, és hogy az unió nem ítélhet ideológiai alapon az állampolgárok szabad mozgásáról, hiszen itt többről van szó, mint négy szabadság elvéről: az európai állampolgárok egészségéről és életéről.
Vágólapra másolva!

Tymoteusz Zych, az Ordo Iuris lengyel jogi kutatóközpont alelnöke - ezzel az intézettel kötött együttműködési megállapodást az Alapjogokért Központ nemrég - Ursula von der Leyen bejelentésére reagálva a V4NA nemzetközi hírügynökségnek nyilatkozva felhívta rá a figyelmet, hogy

Tymoteusz Zych Forrás: V4NA

"A vírus már a schengeni övezeten belül is aktív, olyan helyeken mint Olaszország, Spanyolország vagy Svájc, ami még csak nem is EU-tagállam, de nem ellenőrzi az uniós határait. Tehát jelen van az uniós országokban" - jelentette ki Zych.

Rámutatott arra, hogy ami lényeges, az a belső határok lezárása, amit a lengyel, cseh, dán és nemrégiben magyar hatóságok is tettek.

Elmondta, hogy Spanyolország és Olaszország túl sokáig engedte a vírus terjedését, míg

"Egyértelmű eredményeket láthatunk" - közölte a szakértő. "Közép-Kelet-Európában és kiváltképp a V4-országokban lényegesen kevesebb a megfertőzöttek száma."

Például

egymillió emberből Magyarországon csak 5,2, Lengyelországban pedig 6,3 a fertőzöttek száma, míg Olaszországban 500, majdnem százszorosa!"

Zych úgy fogalmazott, hogy a Von der Leyen által javasolt külső határzár, a belső szabad mozgás megtartásával, "egyszerűen nincs köszönőviszonyban a kihívásokkal, amikkel küzdünk", majd elmondta,

Kiemelte, a Schengeni Egyezmény második bekezdése egyértelműen leírja, hogy

nemzetbiztonsági kérdések esetén a gyors reakció érdekében a tagállamok visszaállíthatják a határellenőrzéseket

és elegendő, ha csak értesítik a többi tagállamot.

"Jelenleg Németország is ezen gondolkodik, de ezt a Bizottságnak épphogy javasolnia kellene" - fűzte hozzá.

Az Európai Bizottság brüsszeli székháza Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

- fogalmazott Zych.

"Jó hogy létezik a Schengeni övezet, de vannak körülmények, amikor fel kell függeszteni, olyan esetek, amelyek túlmutatnak az emberek szabad mozgásán, köztük az európai állampolgárok egészsége és élete!" - magyarázta álláspontját.

Elmondta továbbá, hogy ezt a krízist nemzeti szinten lehet eredményesen kezelni olyan politikusok által, akik tisztában vannak a helyzettel, és gyorsan képesek is reagálni rá:

Hozzátette, az Európai Uniónak nemcsak, hogy nincs képessége, hogy ilyen egészségügyi problémákra reagáljon, de a bürokratikus szerkezetével nem is lenne képes rá 27 különböző tagország egyedi eseteit kezelni.

"Sokan panaszkodnak, hogy az EU nem lépett a vírus megfékezése érdekében, és ezzel egyet is értek bizonyos mértékben" - mondta Zych, de rámutatott, hogy

az uniónak inkább a gyakorlatok megosztásában vagy az eszközellátásban lehetne szerepe.

"Az igazi gond az", zárta interjúját, "hogy az uniónak nem volt semmilyen terve, hogy reagáljon a problémára, amivel jelenleg küzdünk".