Bernie Sanders egyelőre nem lép vissza

Bernie Sanders
SPARTANBURG, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 27: Democratic presidential frontrunner Senator Bernie Sanders (I-Vt.) speaks to supporters on February 27, 2020 in Spartanburg, South Carolina. Sanders, a self described democratic-socialist, is coming under increasing criticism from mainstream democrats for his liberal positions and views on Socialism, which they feel will make him vulnerable to Donald Trump in the general election. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bernie Sanders nem lép vissza a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemtől - közölte a vermonti szenátor kampánymenedzsere újságírókkal szerdán.
Vágólapra másolva!

Az előválasztásokon elszenvedett vereségei és a Joe Bidennel, az Obama-kormányzat egykori alelnökével - akit a pártelit is támogat - szembeni behozhatatlannak látszó hátránya miatt egyre több újságíró és a vermonti szenátort támogató szervezet firtatja Sanders esetleges visszalépését. Faiz Shakir, Bernie Sanders kampánymenedzsere szerdán közleményben tudatta: a szenátor nem tervezi, hogy visszalép a kampányból.

Súlyos vereségek

Sanders a kedden tartott előválasztásokon veszített Floridában, Arizonában és Illinois-ban, és az egy héttel korábbi, úgynevezett szuperkedden pedig, amikor egyszerre 14 tagállamban voksoltak, a legtöbb államban alulmaradt Joe Bidennel szemben.

Bernie Sanders Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

"A következő előválasztás legalább három hét múlva lesz. Sanders szenátor addig megvitatja támogatóival a kampánystratégiáját" - fogalmazott az újságíróknak küldött közleményében Shakir. Hozzáfűzte, hogy Sanders jelenleg a koronavírus terjedésének féken tartását célzó kormányzati döntésekre összpontosítja figyelmét.

Hivatalosan hárman vannak

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben valójában még hárman vannak versenyben: a 77 éves Joe Biden és a 78 esztendős Bernie Sanders mellett a 38 éves Tulsi Gabbard hawaii képviselőnő is, aki egyébként a szövetségi kongresszus első és eddig egyetlen hindu vallású tagja és az első szamoai-amerikai politikusa. Gabbard azonban az eddigi eredmények alapján teljesen esélytelen.