A migránsok egy része visszamenne Törökországba, mert félnek a járványtól

Vágólapra másolva!
A görög hatóságok közel két hete tartják fel a határon felsorakozó migránsokat, akiknek egy része már visszakívánkozna Törökországba. A koronavírus-járvány miatt fokozott ellenőrzések vannak az unió külső határain, és a belső migránstáborokat is karantén alá helyezték, ami a norvég menekülttanács szerint megtizedelheti a bevándorlókat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Már több mint egy hete, hogy Törökország megnyitotta határát a migránsok előtt, akik megindultak Görögország felé. A görög hatóságok azóta tartóztatják fel az egyre agresszívabb eszközökkel betörni akaró tömeget, akik a két ország közötti semleges zónában nem túl jó körülmények között élnek.

Migránsok a balkáni útvonalon. A kép illusztráció. Forrás: V4NA

Sokan abban bíznak, hogy a görögök majd megnyitják előttük a határt a nyomás hatására, azonban az InfoMigrants által megszólaltatott migránsok egy csoportja azt fontolgatja, hogy egyszerűen visszafordul Törökországba, ha rövidesen nem történik változás.

Egy magát szírnek állító férfi például közölte,

Ugyanakkor vélhetően már ezt sem tudja olyan könnyen megtenni a férfi. Szerdán ugyanis

Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt,

így könnyen lehet, hogy már a szír migránst sem engedik vissza.

A határ túloldalán sem egyszerűbb a helyzet, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a görög szigeteken lévő migráns-befogadóközpontokat is karantén alá kellett helyezni. A karantén vonatkozik a migránsokra, a befogadóhely üzemeltetőire és a bevándorláspárti álcivil szervezetek munkatársaira is.

A görög migrációs politikáért felelős minisztérium közleménye szerint

A norvég Menekültügyi Tanács arra is figyelmeztet, hogy

a migráns csomópontok még inkább kitettek a koronavírus-fertőzés veszélyének,

és azonnali lépések szükségesek, hogy megállítsák a tömeges megbetegedéseket, különben a járvány megtizedelheti a bevándorlókat.

A görög-török migránskérdés megoldása érdekében, kedden videokonferencián vett részt Recep Tayyip Erdogan török elnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök, azzal a céllal, hogy újraindítsák a tárgyalásokat Brüsszel és Ankara között az újabb bevándorlóhullám megfékezésére, és közös stratégiát dolgozzanak ki a koronavírus-járvány kezelésére is.