220 ezer fertőzött világszerte, új országokban is megjelent a vírus

New York, 2020. március 19. Védőmaszkos férfi vásárol a New York-i Brooklyn negyed egyik élelmiszerüzletében 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa terjedésének megakadályozására elrendelték a vendéglátóhelyek, mozik, szórakozóhelyek zárva tartását, és az otthoni munkavégzésre ösztönzik az embereket. MTI/EPA/Alba Vigaray
Vágólapra másolva!
Több mint 220 ezren fertőződtek meg eddig koronavírussal szerte a világban, míg a halottak száma 8982 - olvasható a Worldometers.info oldalon. A koronavírust újabb országokban azonosították, a legtöbb megbetegedést egy nap alatt az USA-ban regisztrálták. Számos ország további korlátozásokat vezetett be. 
Vágólapra másolva!

A legtöbb koronavírusos megbetegedés Kínában van, 80928-an betegedtek meg, 3245 ember belehalt a fertőzés szövődményébe. A legfrissebb adatok szerint az új betegek száma csupán 34. Míg korábban naponta több ezer új esetet diagnosztizáltak Vuhan városában, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság március 19-i nyilatkozata szerint

a járvány kitörése óta először az elmúlt egy nap alatt egyetlen újabb fertőzöttet sem regisztráltak.

Egészségügyi dolgozók tüdőtükrözést végeznek egy koronavírussal fertőzött betegen a járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanban 2020. március 17-én. Forrás: MTI/Hszinhua/Wang Yuguo

Európában a legtöbb fertőzött Olaszországban van, itt 35713 beteget regisztráltak.

Spanyolországban a koronavírussal fertőzöttek száma 14769, az országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok.

A spanyol sajtó csütörtökön arról írt, hogy sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek. Az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a betegségnek.

Amancio Ortega, Spanyolország leggazdagabb embere, az Inditex textilipari vállalatóriás tulajdonosa

310 ezer egészségügyi maszkot ajánlott fel az államnak,

valamint logisztikai kapacitásának használatát, például a Kínából felajánlott egészségügyi eszközök szállítására.

Madridban megnyitották az első két karanténhotelt, ahova azok a páciensek kerülnek, akiknek állapota nem indokolja a kórházi kezelést, de otthon nem megoldható elkülönítésük.

A szükségállapot vasárnapi életbelépése, illetve az újabb és újabb külföldi határzárak bejelentése óta a turisták igyekeznek elhagyni az országot. Főleg a Kanári-szigetek repülőterein vannak tömegek. A légitársaságok sorra törlik a járatokat, mivel a kormány elrendelte a légi forgalom 50 százalékos csökkentését is.

Iránban 17361 megbetegedést regisztráltak, a halottak száma pedig eléri az 5710-t.

Az USA-ban 9464-en betegedtek meg,

itt regisztrálták egy nap alatt a legtöbb új beteget, 205-öt.

Az Egyesült Államokban eddig 1155 ember halt meg a járvány miatt, a tegnapi napon öten.

Alig van járókelő a máskor zsúfolt Las Vegas-i Fremont Streeten 2020. március 18-án. A járvány megfékezésének érdekében elrendelték a kaszinók bezárását. Forrás: MTI/AP/John Locher

Észak-Macedóniában katonák védik a fontos állami intézményeket

Észak-Macedóniában csütörtöktől a szükségállapot elrendelése nyomán katonák védik a fontos állami intézményeket, a kórházakat és a határt. Szerdán 30 napos szükségállapotot hirdettek, az ország történetében ez az első szükségállapot. Észak-Macedóniában eddig 42 fertőzöttet regisztráltak.

Koszovóban menesztették a belügyminisztert

A koszovói kormányfő azért váltotta le szerdán a belügyminiszterét, mert utóbbi szerint szükségállapotot kellene hirdetni az országban, míg a miniszterelnök szerint erre nincs szükség.
Koszovóban csütörtökig 20 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, de megelőző intézkedésként már korábban bezárták a szórakozóhelyeket, kávézókat és iskolákat, valamint a határokon is csak a koszovói állampolgárok léphetnek be.

Montenegro

Montenegróban jelent meg Európában utolsóként a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus. Az első két esetet kedd este regisztrálták, azóta 8-ra nőtt a betegek száma. A kormány elővigyázatossági intézkedésként arra kért mindenkit, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha pedig az utcára megy, viseljen maszkot és kesztyűt.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovinában eddig 39 beteget vettek nyilvántartásba. A tömegközlekedést és a települések közötti közlekedést korlátozták, mindenkit arra kértek, maradjon otthon. Az ország vezetése szerint Bosznia-Hercegovinának nincs elegendő élelmiszer-tartaléka, ezért behozatalra szorul a koronavírus-járvány ideje alatt is.

Egyiptom

Március 31-ig reggel héttől este hatig

zárva tartanak az éttermek, a kávéházak, a bevásárlóközpontok és a nigthclubbok

Egyiptomban - jelentette az állami televízió. Az intézkedés nem érinti a pékségeket, a zöldségüzleteket és a házhoz szállító szolgáltatásokat. Az iskolákat, az egyetemeket, a mozikat és színházakat már korábban bezárták.

Csütörtökön megkezdték az országba érkező légijáratok felfüggesztését is, ez a korlátozás is március 31-g lesz érvényben.

Csütörtökön karantén alá helyezték az alexandriai Hilton Green Szállodát, miután egy brit vendégnél megjelentek a COVID-19 tünetei. Egy nevének elhallgatását kérő szállodai alkalmazott azt nem volt hajlandó közölni, hányan vannak a szállodában, de azt elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium választási lehetőséget adott a külföldieknek, hogy a még működő járatokkal elhagyják az országot.

Az egyiptomi hatóságok több mint 300 családot helyeztek karanténba a Nílus-delta egyik falujában, és

lezárták Hurgada vörös-tengeri üdülővárost,

ahol a külföldi turisták látogatta szállodáival megkezdték az ország szállodainak és üdülőhelyeinek a fertőtlenítését. Sarm-es-Sejkben, Luxorban és Asszuánban minden szállodai alkalmazottat és az idegenforgalmi létesítményekben dolgozókat kétheti karantén alá helyeztek.

Az országban eddig 210 új megbetegedést regisztrált, hatan haltak bele a fertőzésbe.

Ausztrália

Nem fogad külföldieket Ausztrália és 56 milliárd dollárral segíti a gazdaságot, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta károkat- jelentette be Scott Morrrison miniszterelnök. Ausztráliában mintegy 600 koronavírus-fertőzést és hat halálesetet regisztráltak, ami viszonylag kevés a többi országhoz képest, ám a tisztviselők attól tartanak, mind a fertőzések, mind a halálesetek exponenciálisan nőni fognak.

A szomszédos Új-Zélandon, Jacinda Ardern miniszterelnök hasonló intézledést jelentett be a külföldi állampolgárok beutazásának tiltásával.

Újabb országokban azonosították a koronavírust

A járvány csütörtökre a Fidzsi-szigeteken és Új-Kaledóniában is megjelent. Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke azt mondta, hogy a fertőzött ember külföldi utazása során kapta el a vírust. Egyúttal bejelentette, nem léphetnek be az országba azok, akik érkezésük előtt 14 napon belül az Egyesült Államokban vagy Európában jártak.

Helyi idő szerint szerdán Új-Kaledónia két fertőzött ausztrálról adott hírt. Malajziában csütörtökre virradóra 110 új esetet jelentettek, így az országban eddig 900-an betegedtek meg.

Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke azt mondta, hogy a fertőzött ember külföldi utazás során kapta el a vírust. Egyúttal bejelentette,

nem léphetnek be az országba azok, akik érkezésük előtt 14 napon belül az Egyesült Államokban vagy Európában jártak.

Helyi idő szerint szerdán Új-Kaledónia két fertőzött ausztrálról adott hírt. Szingapúr oktatásügyi minisztériumának közleménye szerint hétfőn a járvány ellenére ismét kinyitnak az iskolák és az óvodák. Az intézményekben kötelező lesz a testhőmérséklet mérése és a fertőtlenítés. Noha az országban egy ideje csökkenőben volt az új fertőzöttek száma, szerdán ismét növekedésnek indult, az egészségügyi minisztérium 47 új esetet jelentett be.

A minisztérium adatai szerint 33-an külföldről érkeztek az országba. A múlt héten

Szingapúrban a fertőzöttek száma 178-ról 313-ra emelkedett,

Délkelet-Ázsiában ott található a legtöbb regisztrált fertőzött Malajzia után.

Az indiai-óceáni Mauritiusról is csütörtökön jelentették az első új megbetegedéseket, akik mind hazai állampolgárok, 21,25 és 59 évesek, nemrégiben tértek vissza a szigetországba. Ketten egy óceánjárón dolgoztak, a harmadik Nagy-Britanniából tért haza.

Pravind Kumar Jugnauth kormányfő bejelentette, hogy minden Mauritiusba érkező kétheti karanténba kerül, megtiltják az óceánjárók kikötését és bezárnak az iskolák.

A több mint 267 milliós Indonéziában 227 regisztrált koronavírus-fertőzött van és 19-en haltak bele a megbetegedésbe.

Az új koronavírus járványa elleni védekezésül felfestett helyeken állnak egy lift utasai az indonéziai Surabaya egyik bevásárlóközpontjában. A jelölések az utasok közötti megfelelő távolságot szabják meg, amelyen túl csökken az egymás megfertőzésének veszélye Forrás: MTI/AP/Trisnadi

Vietnam bejelentette, hogy az ország légitársasága felfüggeszti minden nemzetközi járatát legalább április 30-ig. A vállalat csütörtöki közleménye szerint a rendelkezést a jövő héten léptetik életbe: a délkelet-ázsiai térségekbe induló járatokat március 21-én függesztik fel, az Egyesült Királyságba és Japánba indulókat 23-án, Németországba és Ausztriába pedig 25-től nem indul járat.

Felfüggeszti az összes vízumkiadást a Fülöp-szigetek. Az intézkedést Teodoro Locsin Fülöp-szigeteki külügyminiszter jelentette be csütörtöki Twitter-bejegyzésében, hangsúlyozva: nem tesznek semmilyen különbséget, a tiltás mindenkire érvényes.

Az országban 217 fertőzöttről és 17, a vírushoz köthető halálesetről tudnak,

többségüket az elmúlt két hétben jelentették. A 107 milliós ország lakosságának több mint a fele egy hónapos karanténban van.

Megugrott a fertőzöttek száma Thaiföldön is, ahol csütörtökre virradóra 60 új esetet regisztráltak, ezzel pedig

272-re nőtt a fertőzöttek száma.

A 60 emberből többen külföldi országok, Olaszország, Malajzia, Japán, Irán és Tajvan állampolgárai. Thaiföldön eddig egy ember halt bele a vírus okozta megbetegedésbe, 42-en pedig meggyógyultak.

Burkina Fasóban, ahol szerdán halt meg az első koronavírus-fertőzött beteg, hat újabb fertőzöttet jelentettek. Szerda este összesen 33 megerősített esetet tartottak számon, többségüket a fővárosban, Ouagadougouban - közölte Martial Ouédraogo professzor. Az országban jelenleg három fertőző gócot tartanak nyilván.

A hatóságok szombaton döntöttek az iskolák és egyetemek bezárásáról, április végéig tilos a tüntetés, a nyilvános és magán gyülekezés.

Szenegálban, ahol szintén bezártak az iskolák, külön televíziós csatornát hoztak létre a távoktatáshoz. Szenegálban 37 megerősített esetet tartanak nyilván, bezártak az iskolák, a mecsetet és felfüggesztették a külföldi légijáratok többségét.

Robotok segítenek a kórházakban

Az ország egészségügyi hatóságai az ápolásban segédkező, úgynevezett "nindzsa robotokat" bocsátottak már négy kórház rendelkezésére, és további 10-ben terveznek hasonlót. A robotok elsődleges feladata a testhőmérséklet mérése és az egészségügyi személyzet vírus ellen való védelme, de megkönnyítik a betegek és az orvosok, valamint a nővérek közti kommunikációt is. Egyes modellek pedig képesek ételt és gyógyszert hordani a fertőzötteknek, valamint tervezik, hogy a kórházi termek fertőtlenítéséhez is igénybe veszik őket. Thaiföldöt megelőzően már a kínai Vuhanban, a vírus első epicentrumában is alkalmaztak hasonló technikát.

Csütörtökön földet ért Szöulban az Asiana Airlines légitársaság gépe, amelyen 70 dél-koreait és tíz családtagjukat evakuálták Iránból. A dél-koreai vezetés további evakuálásokat tervez egyebek közt Peruból is, a járvány miatt. Dél-Korea továbbra is küzd a megbetegedésekkel:

az országban jelenleg 8565 fertőzöttről tudnak, beleértve 91 halálesetet.

Dél-Koreában az elmúlt három napban ismét jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, az eddigi kétszámjegyű emelkedés helyett

152 új esetet jelentett csütörtökön

a dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC). Hét új halálesettel a vírussal kapcsolatos megbetegedésekben összesen 91-en haltak meg. Az esetek nagy részét, beleértve 86 újat, a délkeleti Észak-Kjongszang tartományból, elsősorban Tegu városából jelentették.

73 beteg Magyarországon

Magyarországon az Operatív Törzs tájékoztatása szerint 73 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár.