Több tízezer ukránt szállítottak haza a koronavírus miatt

Kijev, 2020. március 17. A koronavírus-járvány miatt védőruhát és maszkot viselő ukrán aktivisták tüntetnek a parlament épülete előtt Kijevben 2020. március 17-én. A demonstrálók azt követelik, hogy a parlamenti képviselők helyezzék magukat karantén alá és függesszék fel a törvényhozást. Az ukrán parlament elfogadta a koronavírus elleni intézkedésekről szóló törvényjavaslatot, melyben elrendelték a legtöbb üzlet bezárását, korlátozzák a tömegközlekedést és bevezetik az otthoni munkavégzést, ahol lehetséges. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Több tízezer ukránt szállítottak haza az elmúlt két napban külföldről az ukrán hatóságok az új koronavírus világjárványa miatt kialakult helyzetben. Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi videoüzenetében arról számolt be, hogy hétfőn 125 repülővel 23 ezer, kedden pedig 50 géppel 10 ezer ukrán térhetett haza.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij hozzátette, hogy szerdán még további 40 charterjárat indítását tervezik a külföldön rekedt ukrán állampolgárok evakuálására.
Lengyelországból kedden buszokkal szállítottak haza mintegy 3400 ukránt, még további körülbelül kétezer vár kimenekítésre.

Becslések szerint csaknem hárommillió ukrán dolgozik külföldön.

Eddig Azerbajdzsánból, Örményországból, Georgiából, Egyiptomból, Izraelből, Spanyolországból, Katarból, Moldovából, az Egyesült Arab Emírségekből, Thaiföldről és Törökországból evakuáltak ukrán állampolgárokat. A gépeket a kijevi, a dnyiprói, az odesszai, a zaporizzsjai, a lvivi (lembergi) és a harkivi repülőterek fogadják.

A koronavírus-járvány miatt védőruhát és maszkot viselő ukrán aktivisták tüntetnek a parlament épülete előtt Kijevben 2020. március 17-én. Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A hazatérőknek a rendelkezések szerint

kétheti házi karanténba kell vonulniuk akkor is, ha nem mutatják a koronavírusos megbetegedés tüneteit.

Közben az ukrán főváros vezetésének rendelkezése értelmében szerdára virradóra leállt a metróközlekedés Kijevben, ami komoly nehézségeket okozott a felszíni közlekedésben, főként a reggeli csúcsforgalomban.

A TSZN hírtelevízió beszámolója szerint sokan nem tartották be azt az előírást, hogy a buszokon, a trolibuszokon és a villamosokon kocsinként

csak tíz fő utazhat, ők is kizárólag védőmaszkban.

A közösségi portálokon közzétett felvételek tanúsága szerint több jármű közlekedett tömve utasokkal, akiknek alig egy tizedén volt maszk. A kijeviek ezt azzal magyarázták, hogy nem tudtak az előírásról, illetve azzal, hogy sehol sem lehet védőmaszkot beszerezni az ukrán fővárosban.

A rendőrség egyébként feltartóztathatja és megbírságolhatja azt a tömegközlekedési járművet vezető sofőrt, aki megszegi a utaslétszuámra vonatkozó korlátozásokat. Ha az utasok nem engedelmeskednek a jármű vezetőjének, és többen szállnak fel a megengedettnél, a sofőrnek elvben nem szabad elindulnia, hanem rendőrt kell hívnia.