Romániában 246-ra, Szlovákiában már 105-re nőtt a fertőzések száma

Fertőtlenítés végeznek az erdélyi Csíkszereda egyik bölcsődéjében 2020. március 11-én.
Vágólapra másolva!
A Stratégiai Kommunikációs Csoport legutóbbi tájékoztatása óta 246-ra nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma Romániában, azaz 29 új megbetegedést regisztráltak – közölte a Maszol.ro erdélyi oldal a hatóságok szerda reggeli hivatalos adatai alapján. Közben újabb nyolc esettel már száz fölött van a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

A romániai 246 igazolt esetből 19 személyt gyógyultnak tekintettek, és elhagyhatták a kórházat.

A Digi24 televíziónak Nelu Tataru egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy az újonnan diagnosztizáltak nagy része karanténban töltötte eddigi napjait, és

van közöttük olyan, aki a koronavírus-fertőzés által leginkább sújtott európai országokból tért haza (Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia), és olyan is, aki fertőzött személlyel került kapcsolatba.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje 12 bukaresti, 7 Iasi megyei, 3 Ilfov megyei, 2 Hunyad megyei és egy-egy Fehér, Bihar, Máramaros, Olt és Suceava megyei személynek.

Korosztály tekintetében a betegek 1 és 72 év közöttiek.

Fertőtlenítés végeznek az erdélyi Csíkszereda bölcsődéjében 2020. március 11-én. Ettől a naptól március 22-ig felfüggesztették a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedését. Forrás: MTI/Veres Nándor

Ezidáig Romániában 3 441-en vannak intézményes karanténban, 23 679 személyt pedig otthonukban tartanak megfigyelés alatt.

Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt,

a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.

A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást, a tiltás azonban a házhozszállításra és a drive-in típusú kiszolgálásra nem vonatkozik. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják.

A román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok sürgős kiképzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz osszák be őket.

Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.

Újabb nyolc esettel már száz fölött a fertőzöttek száma Szlovákiában

Szerdán délelőtt újabb nyolc esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés gyanúja Szlovákiában - számolt be a Paraméter.sk.

A legfrissebb adatokat Peter Pellegrini leköszönő kormányfő jelentette be a szerdai kormányülés előtt.

Szlovákiában így 105-re nőtt a fertőzöttek száma, eddig 1886 teszt lett negatív.

Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormányülés előtt ismertette a legfrissebb adatokat. Forrás: www.vlada.gov.sk

A kormány várhatóan kiterjeszti a veszélyhelyzetet az egész egészségügyi szektorra, tehát az állami kórházak mellett többek közt a magánkórházakra és a magánklinikákra is.