Lassan kezd újra beindulni az élet a járvány kínai gócpontjában, Hupej tartományban

koronavírus, Kína, Vuhan
Vuhan, 2020. március 11. Gyógyultan elbocsátott páciensek és egészségügyi dolgozók búcsúzkodnak az eddig szükségkórházként működő vuhani Hongsan sportcsarnokból távozóban 2020. március 10-én. Az ideiglenes kórházban a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal megfertőződött betegeket ápolták, és most bezárják, mert az utóbbi napokban csökken az új fertőzöttek száma Kínában. A kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja. MTI/EPA/Costfoto/YFC
Vágólapra másolva!
Lassan kezd újra beindulni az élet az új koronavírus-járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, ahonnan kedd éjfélig már csupán egyetlen újabb esetet jelentettek, a tartomány székhelyén, Vuhanban azonban még mindig terjed a kór.
Vágólapra másolva!

A tartomány túlnyomó részében csökkentették a készültségi fokozatot, miután

Vuhanon kívül a vírus terjedését a hivatalos adatok szerint sikerült megfékezni.

Jelenleg már csupán Vuhanban tartják fent a legmagasabb készültségi fokozatot, a Zsenminzsipao kínai pártlap szerint pedig

a vuhani orvosok egy egyelőre ismeretlen vírushordozó miatt aggódnak,

a városban ugyanis még mindig naponta diagnosztizálnak új betegeket.

Kedd estig ráadásul 630 újabb beteg jelentkezett a vuhani lázklinikákon, szemben az egy nappal korábbi 32 esettel - írja a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Hupej tartomány egészéből - beleértve Vuhant - mindazonáltal egyetlen újabb fertőzésgyanús esetet sem regisztráltak kedd éjfélig az egy nappal korábbi adathoz képest.

Cao Kuang-csing, Hupej tartomány kormányzóhelyettese egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: a Vuhanban működő,

a belföldi és a globális ipari láncban kulcsszerepet betöltő vállalatok ismét megkezdhetik tevékenységüket.

A kormányzóhelyettes hangsúlyozta Hupej tartomány fontosságát a belföldi járműgyártásban, és azt mondta: a munka megkezdésének további késleltetése súlyos következményekkel járna.

Vuhanban egyebek mellett Buick, Chevrolet, Renault, Peugeot és Honda gépjárművek, valamint autóalkatrészek gyártása folyik. Cao azt is közölte, hogy a "negatív listán" szereplő vuhani vállalkozások - például mozik, könyvesboltok, bárok, éttermek és edzőtermek - nem kezdhetik meg a tevékenységüket a járvány vége előtt,

és semmi esetre sem nyithatnak ki március 25-e előtt.

Gyógyultan elbocsátott páciensek és egészségügyi dolgozók búcsúzkodnak az eddig szükségkórházként működő vuhani Hongsan sportcsarnokból távozóban 2020. március 10-én. Forrás: MTI/EPA/Costfoto/Yfc

A Vuhannal szomszédos Huangkang városában szerdán távozhatott gyógyultan a kórházból az utolsó beteg, akit az új koronavírus-fertőzéssel kezeltek, új esetről pedig nem adtak hírt, így a városban nullára csökkent a fertőzöttek száma.

A 7,5 millió lakosú Huangkangból jelentették Vuhan után a harmadik legtöbb esetet Kínában: az itt diagnosztizált 2907 fertőzött közül 125 veszítette életét. Szerdán mintegy 100 munkást szállítottak vissza Huangkangba az ország más részeiről, hogy ismét megkezdhessék a munkát a járvány miatt lezárt városban, miután a kormányzat engedélyt adott egyes vállalatoknak a tevékenységük újraindítására.

A dolgozók egészségügyi vizsgálatot követően léphetnek munkába

- jelentette a Hszinhua.

Kedd éjfélig a kínai egészségügyi hatóságok összesen 13 újabb fertőzöttről adtak számot az ország szárazföldi részéről, közülük az egy, Vuhanban diagnosztizált páciensen kívül minden beteg külföldön fertőződött meg az új koronavírussal. A külföldről behozott esetek száma ezzel 155-re emelkedett Kínában, a legtöbb ilyen esetet Pekingből jelentették.