Izraelben a hadsereg vette át a járványügyi feladatok jelentős részét

virus Horizontal
An Israeli firefighter sprays disinfectant in a children playground in the Israeli city of Modiin on March 17, 2020, after Israel barred residents from leaving home for "non-essential" reasons and stopped night-time public transport, tightening already strict measures to fight the spread of coronavirus. - An Israeli health ministry directive ordered people to stay at home unless going out to buy food or medicine, seeking medical attention, or travelling to workplaces where no more than 10 people are present. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Izraelben még nincs kijárási tilalom, lehet az utcákon jönni-menni, 50 ezer ember van karanténban, 427 fertőzött van, közülük 21 egészségügyi dolgozó - számolt be Vadász Éva, az Új Kelet című újság főszerkesztője a közel-keleti országban zajló eseményekről. Az élelmiszer-áruházak nyitva vannak, kínálat van, az éttermek házhozszállítást vállalnak - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Vadász Éva, az Új Kelet című magyar nyelvű izraeli lap főszerkesztője a Heti Tv Pirkadat című műsorábanbeszélt arról, miként is él a közel-keleti ország a járványhelyzetben, miközben új kormány is alakul.

Izraelben is szigorú intézkedések léptek életbe Forrás: AFP/Gil Cohen-Magen

Vadász Éva elmondta, az izraeli járványügyi helyzet ott tart, hogy szállodákat alakítottak már át karanténná több városban is.

Mindezek ellenére az élet nem áll meg, így az Új Kelet új lapszáma is készülőben van – tette hozzá a főszerkesztő, ami még jobb lesz, mint az eddigiek, hiszen végre van idő a lap alapos elkészítésére, miután az összes munkatárs teljes mértékben önkéntes alapon, a szabadidejében írja és szerkeszti az újságot.

Vadász Éva azért azt megjegyezte, szerencse, hogy az állam – főleg a mostani helyzetben – sokat tesz a gazdaságba, például nemrégiben a kis- és középvállalkozások megsegítésére hoztak létre egy 10 milliárd sékeles alapot.

Ami a jelenlegi járványhelyzetet illeti, Vadász Éva elmondta,

A mai állapotok szerint 50 ezer ember van karanténban, 427 fertőzött van, közülük 21 egészségügyi dolgozó.

A nagyobb cégek támogatásával üres nézőterek előtt az interneten keresztül több koncertet szerveztek már eddig is, de lesznek még ilyen programok.