A koronavírus, avagy három ideológia bukása

koronavírus, németország
Scharnitz, 2020. március 16. Kérjük, maradjon otthon két hétig jelentésű felirat mellett megy el egy ember az osztrák-német határnál, a német oldalon fekvő Scharnitzban 2020. március 16-án. A német hatóságok bejelentették, hogy lezárják a két ország közötti határt az új koronavírus járványa miatt. MTI/EPA/Philipp Gülland
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió nem jelezte előre a veszélyt, amikor pedig már itt volt a baj, a koronavírus, az egészségügyi biztos voltaképpen eltűnt, és Brüsszel is csak nagyon későn kezdett cselekedni. Renaud Girard konzervatív francia-amerikai geopolitológus az Európát ért veszéllyel kapcsolatban az ideológiák bukását elemzi. Írása főbb gondolata szerint a Kínából eredő koronavírus-járvány három ideológia bukására is ráirányította a figyelmet. Mégpedig a kommunizmus, a kutató kifejezését használva az európaizmus (ez valójában a nemzetállam-ellenesség, és határok nélküli Európai Unió, és annak mindenáron történő fenntartásának koncepciója) és a globalizáció bukására.
Vágólapra másolva!

A 65 éves, sikeres tudós és újságíró elsősorban a Közel-Kelet és az arab világ kutatója. Elsőként vette például észre, hogy milyen veszély elé néznek a keleti keresztények.

A Le Figaróban most arról ír, hogy a Kínai Kommunista Pártnak (KKP) óriási felelőssége van a koronavírus megszületésében, és annak első, széleskörű elterjedésében. Az állati eredetű vírus a közép-kínai Wuhan városában került át az emberre, Huanan piacán, 2019 novemberének végén.

Ezen a piacon a legkülönfélébb élő vad-és házi állatokat lehetett kapni. Olyan állatokat, amelyek zsúfolt ketrecekben és siralmas higiéniai körülmények között éltek.

A vírus első ízben egy denevértől került át egy tobzoskára.

A gazdag kínaiak szabályosan „megvesznek" a vadállatokért, mert ezek fogyasztásához rengeteg képzeletbeli dolgot kapcsolnak: például a fizikai erő vagy a szexuális teljesítőképesség növelését. Az ebola annak idején szintén egy denevértől származott, az AIDS pedig egy majomról került át az emberbe, erre emlékeztet a Le Figaro újságírója.

Túlzsúfoltak a kórházak Wuhanban. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245680

Az a probléma, teszi hozzá Girard, hogy

a kínai hatóságok egyáltalán nem foglalkoztak egy korábbi komoly figyelmeztetéssel.

2002 novemberében, a SARS-vírus (Severe Acute Respiratory Syndrome, „Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma") a dél-kelet-kínai Guangdong tartományban született meg, szintén egy olyan piacon, amelyen vadállatokat és háziállatokat egymás mellett árultak. Ezen kívül minden tudós tisztában van a zoonózissal, azaz azokkal a fertőző betegségekkel, amelyek állatról emberre képesek átterjedni."

A Blue Sky Rescue, Kína legnagyobb nem kormányzati humanitárius szolgálata egy pekingi lakónegyedet fertőtlenít a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának megfékezésére 2020. március 13-án. Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ennél az óvatlanságnál még nagyobb gond az, írja Renaud Girard, hogy a KKP következő csődje abban rejlik, hogy léte az állami szintre emelt hazugságtól és a titkolózástól függ. Miután az a célkitűzése, hogy „a szociális stabilitást" mindenáron megtartsa, a regionális hubei pártbizottság inkább behunyta a szemét.

Sőt, még megbüntette a vuhani központi kórház orvosait is, akik jelezték, hogy baj van.

A Kínai Kommunista Párt még mindig nem magyarázta meg a világnak, hogy miért rendelte el azonnali sürgősséggel a fudani egyetem (Shanghai) közegészségügyi laboratóriumának bezárását 2020. január 12-én. Ez volt az a laboratórium, amelyik a Covid-19 vírus (koronavírus) szekvenciáját (szerkezetét) publikálta a virological.org szabad hozzáférésű járványügyi internetes platformon, amelyen virológusok, tudósok cserélnek információkat. Ez a tájékoztatás tette lehetővé, hogy az új típusú koronavírus genomját (azaz a vírus teljes, DNS-be kódolt örökítő információit) megismerhessék.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A kommunisták a hatalom mindenhatóságát mutatják

A KKP vezető funkcionáriusai mintegy 3 hétig játszották a hatalom mindenhatóságának logikáját Renaud Girard szerint, szemben az orvostudományéval. Ennek az elvesztegetett három hétnek, ma már tudjuk, nagyon súlyos következményei lettek.

Ha ezt a betegséget az indulásakor fogták volna meg, nem lett volna világjárvány,

írja Girard.

De ha ez nem lett volna elég, a KKP még azt is hozzátette, hogy a koronavírusra vonatkozó információk publikálását hazugságnak minősítette, majd elhallgatta. 2020. március 13-án Csao Li-csian, a kínai külügyminiszter új szóvivője pedig azt merte Twitter-üzenetében kiírni, hogy „a vuhani járványt az amerikai hadsereg indíthatta el". Ezzel egy 2019. októberi eseményre utaltak a kínaiak, amikor az amerikai hadsereg is részt vett a wuhani nemzetközi katonai játékok versenyen. A hatóságok ma nagyon is idegesek, mert tisztában vannak azzal, hogy

a kínai nép tudja, hogy megkésve avatkoztak be,

majd indították el az egyébként, legalábbis most úgy látszik, sikeres harcukat a koronavírus ellen.

Kérjük, maradjon otthon két hétig jelentésű felirat mellett megy el egy ember az osztrák-német határnál, a német oldalon fekvő Scharnitzban 2020. március 16-án. Forrás: MTI/EPA/Philipp Gülland

Az európaizmus, az Európai Unió nyitott határai is megbuktak

A második nagy ideológiai bukás az európaizmusé volt. Az az ideológia bukott meg, amely az Európai Unió jelenlegi felépítésében (és a nyitott határok „vallásos" hirdetésében) nyilvánul meg leginkább, mint egyfajta öncél, ahelyett, hogy

ezt az eszközt (mármint a határok nélküli Európai Uniót) pragmatikusan alkalmaznák, az EU különböző népeit, nemzeteit szolgálva.

2020. március 13-án az Európai Unió elnöke kritikával illette azokat a tagállamokat, amelyek úgy döntöttek, hogy a vírus terjedése ellen úgy is harcolnak, hogy lezárják a határaikat.

Miközben másnap Németország, az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a hazája éppen egy hasonló intézkedést vezetett be. Kína bizony rendesen lezárta Hubei tartomány határait, egy olyan tartományt, amelynek területe Hollandia ötszöröse.

Maszkot visel egy nő az Eiffel-toronynál Párizsban Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A globalizmus csődje

Végezetül pedig, mondja Renaud Girard,

csődöt mondott a globalizáció ideológiája is.

Ez az ideológia csak a nemzetközi munkamegosztásban hisz, bármilyen ára is legyen annak, és csak a klasszikus gazdasági liberalizmus szabályainak engedelmeskedik.

Ha véget ér ez a járvány, Renaud Girard szerint létre kell hozni az igazi európai gazdasági szuverenizmust.