Ukrajna korlátozza a közlekedést, Szerbiában leáll a hivatali ügyintézés

koronavírus Ukrajna
Kijev, 2020. március 17. A koronavírus-járvány miatt védőruhát és maszkot viselő ukrán aktivisták tüntetnek a parlament épülete előtt Kijevben 2020. március 17-én. A demonstrálók azt követelik, hogy a parlamenti képviselők helyezzék magukat karantén alá és függesszék fel a törvényhozást. Az ukrán parlament elfogadta a koronavírus elleni intézkedésekről szóló törvényjavaslatot, melyben elrendelték a legtöbb üzlet bezárását, korlátozzák a tömegközlekedést és bevezetik az otthoni munkavégzést, ahol lehetséges. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány tovább szigorította kedden az új koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, elrendelve a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok bezárását, valamint a tömegközlekedés drasztikus korlátozását. Szerbiában keddtől leáll szinte minden hivatali ügyintézés is.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány keddre virradóra véget ért rendkívüli ülésén meghozott döntések értelmében bezárnak az éttermek, a kávézók, a bevásárlóközpontok és a szórakozóhelyek,

csak az élelmiszer- és háztartási üzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva.

Szerdán előreláthatóan április 3-ig leállítják az összes metró közlekedését az országban, azaz Kijevben, valamint Harkivban és Dnyipróban is.

Leáll a helyközi személyszállítás is légi, vasúti és buszjáratokon egyaránt. A településeken belüli tömegközlekedési eszközökön, buszokon, trolibuszokon, illetve villamosokon kocsinként egyszerre legfeljebb tízen utazhatnak.

A kijevi parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében

büntetőjogi felelősségre vonás terheli a karanténszabályok megszegőit.

Ukrajnában keddre hétre emelkedett a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a két legújabb esetet már a fővárosban regisztrálták, a többit az ország nyugati részében. Eddig egy halálos áldozata van a betegségnek.

Távoktatás Szerbiában

Szerbiában kedd reggelig 65 fertőzöttet regisztráltak. Keddtől országszerte szinte teljesen leállt a hivatali, ügyfélszolgálati ügyintézés, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani.

A bankok mindenkit arra kérnek, hogy

csökkentsék a készpénzhasználatot,

és az ügyintézést is inkább elektronikusan végezzék.

Aleksandar Vucic szerb államfő Ana Brnabic miniszterelnök (j3) és kormánytagok jelenlétében hirdették ki az országos szükségállapotot március 15-én Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Közben megkezdődött a távoktatás Szerbiában, az általános és középiskolások a közszolgálati televízió csatornáin, valamint digitális eszközeiken keresztül jutnak a tananyaghoz.

A csehek szükségesnek tartják az intézkedéseket

A cseh lakosság 73 százaléka saját személyére nézve is veszélyesnek tartja a koronavírus-járványt, és a kormány ezzel kapcsolatos óvintézkedéseit az emberek 91 százaléka szükségesnek tartja - derült ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet múlt hét végén készített országos felméréséből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint kedd reggel Csehországban 383 fertőzöttet tartottak nyilván.

A koronavírustól az országos átlagot meghaladón a prágaiak tartanak,

akiknek mintegy 20 százaléka érzi magát nagyon veszélyeztetve. Az országos átlag 11 százalék.

A megkérdezettek kétharmada azt állítja, hogy betartja a hatóságok által elrendelt szabályokat és ajánlásokat, míg egyharmaduk csak részben. Ezen a téren jelentős eltérés van az idősebbek és a fiatalabbak között.

– Míg a 66 év felettiek 79 százaléka tartja be az összes rendeletet és ajánlást, addig a 18 és 29 év közötti korosztálynál ez az arány csak 52 százalék – állapította meg az Ipsos.

A leggyakoribb védőintézkedés a kézmosás, ezt az emberek 85 százaléka teszi rendszeresen. Az emberek nagyobb csoportjait a csehek 70 százaléka kerüli.

Csehországban március 1-jén diagnosztizálták az első fertőzést. A járványnak eddig nincs halálos áldozata, de három személy állapota válságos. A fertőzésből eddig hárman gyógyultak fel.