Sosem fertőződtek meg ilyen sokan egy nap alatt Olaszországban

koronavírus, Olaszország, Róma, kórház
Medical workers in overalls stretch a patient under intensive care into the newly built Columbus Covid 2 temporary hospital to fight the new coronavirus infection, on March 16, 2020 at the Gemelli hospital in Rome. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi huszonnégy órában 345-tel 2 503-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban. A diagnosztizált fertőzöttek száma az eddigi legmagasabb létszámmal, 2 989 fővel 31 506-ra nőtt. Spanyolországban is drámaian megnőtt a fertőzöttek száma, Iránban több millió ember halálára figyelmeztettek.
Vágólapra másolva!

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a halottak napi száma továbbra sem csökkent.

Az új fertőzöttek száma pedig egy nap alatt 2 989,

a hétfőn tapasztalt enyhe csökkenés után.

A legfrissebb adatok szerint a halottak száma összesen 2 503, egy nap alatt 345-en haltak meg, ebből 220 fő a vírus gócpontjának számító Lombardia tartományban. Itt van a 2 989 új fertőzött közül 1 571. Országos szinten 31 506 fertőzött van, közülük 16 220 fő van Lombardiában – írja az Il Giorno.

A fertőzöttekből majdnem 15 ezret kórházban kezelnek, tíz százalékukat intenzív osztályon.
A gyógyultak létszáma 2941-re nőtt.

Bergamo kórházaiban nincs több hely az intenzív osztályokon. Itt tábori kórházat állítanak fel.

Az utóbbi egy héten 385 személy halt meg Bergamóban.

Nagy erőkkel folyik a milánói vásártér víruskórházzá való átalakítása. A munkát részben adományokból finanszírozzák: számos nagyvállalkozó, köztük Silvio Berlusconi volt kormányfő 10 millió eurót ajánlott fel. A polgári védelem 14 lélegeztetőgépet küldött a tartományba. Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, a hét második felében fordulatot várnak, és a betegszám emelkedési ütemének enyhe csökkenését remélik.

A római Gemelli kórház március 16-án Forrás: AFP/Andreas Solaro

A genovai egyetem járványszakértők és informatikusok alkotta kutatócsoportja bejelentése szerint

a tetőzés Olaszországban március 23 és 25. között várható.

Ezt követően is be kell tartani az óvintézkedéseket a fertőzés újraindulásának megakadályozására.

Angelo Borrelli kijelentése szerint a jövő hét adatai alapján tudnak majd pontosabb előrejelzéssel szolgálni. A polgári védelmi hatóság tájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg Lombardiára összpontosul a figyelem, de ezzel egy időben minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át a délolasz régiókra. Borrelli hangoztatta, hogy a jelenlegi adatok az utóbbi hetekben bevezetett szigorú óvintézkedések előtti időszak "eredményei".

A Lombardiával szomszédos Piemonte tartomány úgynevezett első számú betege meggyógyult, majd ismét megbetegedett.

Rómában a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórház mellett további három kórházat alakítottak át víruskórházzá.

Szicíliával és Szardínia szigetével leállították a repülő és hajó-összeköttetést az utazáskorlátozó rendelkezések ellenére folyamatosan érkezők megállítására.

A vírushelyzet miatt a római kormány a 18 hónapnál rövidebb időre ítélt rabok házi őrizetbe való áthelyezését mérlegeli elektronikus karpereces ellenőrzéssel, ezt azonban a Matteo Salvini vezette jobboldal ellenzi.

Kutyáját sétáltató nő Madridban március 15-én Forrás: NurPhoto/Alvaro Hurtado/NurPhoto/Alvaro Hurtado

Spanyolország vált a járvány másik európai gócpontjává:

kedd estére 1 467 esettel nőtt a fertőzöttek száma, akik így összesen több mint 11 400-an vannak.

A halottak száma 510. A gazdasági károk enyhítésére újabb, ezúttal 200 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot fogadott el a spanyol kormány. Az intézkedések a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, a cégek és koronavírus-kísérletek támogatására irányulnak.

Iránban is egyre súlyosabb a helyzet. Az eddigi legdrámaibb figyelmeztetést intézte kedden az iráni állami tévé a lakossághoz: szakértővel tudatta, hogy

milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal.

A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe. A Közel-Keleten eddig mintegy 18 ezer koronavírusos megbetegedést erősítettek meg, ezek 90 százalékát Iránban.

Keddre - egy nap alatt - 13 százalékkal emelkedett a halálozási hányad: további 135 emberrel végzett a kór, így a ragály hallottjainak száma Iránban kedd délre 988-ra nőtt.