Koronavírus: Néha átfut rajtam a félelem az élelmiszerboltban

Denmark faroe islands streymoy island torshavn city harbour ARCHIPELAGO ARCHITECTURE BOAT BUILDING CITY cultural building CULTURAL TOURISM culture Day Denmark DWELLING EUROPE Faeroe Islands GENERAL VIEW Harbour Heritage HISTORY HOUSE Isle Streymoy Landmar
A Feröer-szigetek fővárosa, Tórshavn
Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceán közepén fekvő Feröer-szigeteken akkor fordult komolyra a koronavírus-járvány, amikor a Dániában tanuló, dolgozó feröeriek csoportosan hazatértek. A skandináv országban sokan még mindig nem fogták fel, mennyire nagy a veszély. Mindezt a Nordragøtán élő Nagy Zsuzsanna mondta el az Origónak. A magyar nő a település egyetlen élelmiszerboltját vezeti. Egy közösségi média-bejegyzése nyomán kiment hozzájuk az állami tévé, mert nem hitték el, hogy egyszerre csak négy ember léphet be a boltba. Interjú.
Vágólapra másolva!

Nagy Zsuzsanna 2014 óta vezeti azt az élelmiszerboltot, amely a Feröer-szigeteken, Nordragøtán található. Normális esetben tényleg eseménytelenül telnek itt a hétköznapok és a hétvégék, a koronavírus-járvány azonban ezen az elzárt szigeten is mindent felborított.

„Először két beteg volt Feröeren, nem is vették túlságosan komolyan a dolgot" – mondta Nagy Zsuzsanna.

Feröer a világ egyik legszebb országa Forrás: Biosphoto/Ivan Sjoegren / Biosphoto/Ivan Sjoegren

Ráadásul olyan események történtek, amelyek a későbbiekre nézve nagyon rossz következménnyel járhatnak.

Ezek azért nagyon súlyos dolgok. Ráadásul Feröeren egy-egy faluban vagy kisvárosban szinte mindenki tudja, hogy ki dolgozik, vagy tanul Dániában. Éppen ezért eltitkolni sem lehet nagyon a dolgokat."

A bolt dolgozói a lehető legnagyobb óvatossággal igyekeznek átvészelni ezeket a napokat-heteket. „Azonnal tudtam, hogy korlátoznom kell a boltban egyszerre bent tartózkodók létszámát. Négyre csökkentettük ezt, kitettem erről egy bejegyzést a közösségi médiába – mondta Nagy Zsuzsanna.

Ezt a boltot vezeti Feröeren Nagy Zsuzsanna Forrás: Lantos Gábor

Műanyagból falat építettünk a pénztárhoz, hogy ne érintkezzünk a vevőkkel, hogy ne köhögjön ránk senki. Nem tagadom, ezekben a napokban van bennem félelem, nem szeretném a fertőzést elkapni. Az üzletből már így is négyen karanténban vannak, nem egyszerű a helyzetünk. Minden fél órában klórral fertőtlenítünk; a kasszát, a húspultokat, a fémtárgyakat törölgetjük.

Azt látom, hogy akinek a családja érintett a betegségben, az komolyan veszi a dolgot, a többiek nem nagyon."

Nagy Zsuzsanna szerint amióta a koronavírus felütötte a fejét a szigeten, a vásárlói szokások nagyon megváltoztak. „Nem gondoltam volna, hogy egy raklap WC-papírt – amit az utolsó pillanatban rendeltem meg – néhány óra alatt elvisznek. A WC-papírt amúgy egy helyi ellátótól rendelem meg, ő meg Dániából kapja az árut.

Ha most lemennénk a boltba, azt látnánk, hogy nincs rizs, cukor, liszt és élesztő. Fertőtlenítőt két hete nem kapok, a járvány miatt elakadt valahol Dániában.

A Feröer-szigetek fővárosa, Tórshavn Forrás: hemis.fr/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

Feröerre minden árut az „anyaországból", Dániából hoznak hajóval. Mi itt akkor is nagyon elszigetelten élünk, ha nincs koronavírus, és nagyon függünk Dániától. A járvány kitörése óta még nehezebb a helyzetünk. Vezetőként arra is oda kell figyelnem, hogy az árut hozó sofőrök ne lépjenek be a boltba, tegyenek le mindent odakint, majd mi behozzuk.

A magyar nőnek – miközben Feröeren minden leállt – azért van nehéz dolga, mert az élelmiszerboltokat nem lehet bezárni, azaz neki és kollégáinak nagyon kemény időszak ez a mostani. „Feröeren most tényleg leállt az élet, az önkormányzatok sem működnek, a focibajnokság nyitányát elhalasztották, a belföldi buszközlekedés leállt.

A tömegturizmus ellen Feröeren is nagy küzdelmet folytattak. A felirat azt mondja: Elég! Ez nem turistaútvonal. Ha mégis bemegy valaki, hívják a rendőrséget! Forrás: Hans Lucas/Juliette Pavy / APJ / Hans Lucas/Juliette Pavy

A szigetek között még járnak a kompok, de ezeken sem lehet egyszerre 100 embernél több. Turisták már régóta nincsenek itt. Minden este hatkor az egész ország leül a tévé elé, hogy megnézze: hányan kapták el a vírust. A kórház, az idősek otthona bajban van, oda keresnek most önkénteseket, akik be tudnak segíteni a napi munkában. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a pénz nem minden, a betegségtől való félelem nagyon sok ember lelkét megüli."

A Feröer-szigetek az utóbbi években rendkívül népszerű hely lett a turisták körében. Az ország egyetlen légitársasága az Atlantic Airways. Sokáig csak ez a cég repült Feröerre, de néhány hónapja a SAS is elkezdett Vagarba repülni. A járvány most alaposan visszavetheti a csodálatos természeti környezetben fekvő szigetek turizmusát.

A turisták egy ideig biztosan nem mennek Feröerre Forrás: robertharding/Roberto Moiola/Roberto Moiola

„A repülőtér melletti szállodát nevezték ki karanténnak, de az ott lévők is naponta 30 percre kijöhetnek a levegőre. Az viszonylag szerencse, hogy a 47 eddigi fertőzöttből senki sem került még kórházba (azóta 58 fertőzött van már, annyi, mint a 10 milliós Magyarországon - a szerk.)

A turizmusnak most valóban annyi. Az egyik barátnőmnek van egy panziója, két hete még úgy volt, hogy oda olasz vendégek érkeznek. Szerencsére lemondták az utazást, mert Itáliában addigra már összeomlott minden. De előtte mi is könyörögtünk a tulajdonosnak, hogy mondja le a foglalást. A fiam 18 éves, most kapott szerződést a helyi labdarúgócsapatnál. Ő egy örökmozgó ember, nehezen éli meg, hogy most nincs edzés. Illetve, ami van, azt nem lehet annak nevezni.

Ebben a faluban vezeti az élelmiszerboltot Nagy Zsuzsanna. Az előtérben a nordragøtai focistadion Forrás: Lantos Gábor

Az első osztályú csapatoknál kis csoportokban szerveznek mozgást, de csak külön futást, illetve passzolgatást engedélyeznek – egymást megérinteni nem szabad. Különben azt látom, hogy a gyerekeket, a fiatalokat a legnehezebb otthon tartani.

Ebből a szempontból a feröeri emberek elég lazán kezelik ezt a járványt. Pedig lassan illene komolyan venniük a mostani helyzetet."